Iohannis, noi consultari pentru numirea unui premier: Nu conteaza cine guverneaza, ci cum guverneaza

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 11:29
3342 citiri
Iohannis, noi consultari pentru numirea unui premier: Nu conteaza cine guverneaza, ci cum guverneaza
Foto: Arhiva Ziare.com

Consultarile la Palatul Cotroceni pentru numirea unui nou premier au intrat pe ultima suta de metri, marti, mingea fiind in terenul presedintelui Klaus Iohannis, iar din ce in ce mai mult se contureaza ideea unui guvern de tehnocrati.

"Cred ca pentru economie nu are vreo importanta cine anume guverneaza, ci maniera de guvernare. In ultimii ani s-a demonstrat ca un partid de stanga poate lua masuri de dreapta, la fel cum un partid de dreapta poate lua masuri de stanga, asa ca...

Organizarea de alegeri anticipate nu cred ca ar clarifica taberele ideologice, prin urmare ar rezulta un guvern care nu ar avea o strategie de guvernare mai consistenta decat cele anterioare.

Ar fi bine daca guvernul de tehnocrati care se prefigureaza ar conserva lucrurile bune facute de Guvernul Ponta (consolidarea fiscala simultan cu reducerea fiscalitatii) ", a declarat Bogdan Glavan, profesor la Universitatea Romano-Americana, pentru Ziare.com.

Si Andrew MacDowall, analist specializat pe pietele emergente si corespondent al publicatiei Financial Times, mizeaza pe un guvern de tehnocrati.

Analist Financial Times, despre ce e mai bine pentru economie: Guvern de tehnocrati, politic sau alegeri anticipate?

El a mentionat pentru Ziare.com ca nu vede o solutie optima in alegerile anticipate. Mai mult, un guvern politic nu e de dorit, pentru ca s-ar folosi de toate parghiile pentru a obtine simpatia votantilor, adoptand masuri noi de relaxare fiscala.

"Momentan, nu cred ca pietele financiare vad un risc important in aceasta situatie, mai ales ca ritmul de crestere al Romaniei e unul bun, iar campania anticoruptie transmite mesaje pozitive celor care aleg aceasta tara ca destinatie pentru banii lor", ne-a mai precizat Andrew MacDowall.

Ce inseamna demisia lui Ponta pentru leu: Posibile scenarii si efecte pentru cursul valutar

De asemenea, scenariul de baza al analistilor ING Bank este ca Executivul ar urma sa fie condus de un tehnocrat, posibil apropiat de social-democrati, care insa ar trebui sa promoveze politicile promovate de Iohannis, fapt ce ar reduce derapajele fiscale si ar accelera reformele structurale, dupa cum se arata intr-o analiza remisa Ziare.com.

Noi consultari la Cotroceni

Marti, presedintele Klaus Iohannis se intalneste cu reprezentantii UDMR, UNPR, ALDE si cu cei ai Grupului parlamentar al minoritatilor nationale, dupa ce luni a avut o intrevedere cu liderii PSD si PNL.

social-democratii au venit cu propunerea lor pentru a 4-a functie in stat, in persoana lui Liviu Voinea, fost ministru delegat pentru Buget si actual viceguvernator BNR.

Consultari la Cotroceni - Va anunta Iohannis azi premierul? - LIVE

Liberalii si-au mai schimbat si ei pozitia fata de saptamana trecuta, renuntand pentru moment la ideea alegerilor anticipate. Ei nu au venit cu niciun posibil nume de premier, insa nu au parut foarte incantati nici de propunerea PSD.

In schimb, au anuntat ca oricine va fi nominalizat de Klaus Iohannis va primi intreaga lor sustinere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#analisti guvern tehnocrati, #analisti economie guvern, #premier nou analisti , #analiza economica
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5