Merkel vs Putin - relatia contradictorie dintre Germania si Rusia

Duminica, 27 Iulie 2014, ora 08:48
7804 citiri
Merkel vs Putin - relatia contradictorie dintre Germania si Rusia
Foto: deviantart.com

Germania si Rusia au o relatie extrem de complicata, iar evenimentele recente ii pun in dificultate pe nemti.

Uniunea Sovietica a eliberat Berlinul in 1945, insa apoi a dominat Germania de Est. Astfel, tinerii din acea perioada, inclusiv Angela Merkel, au invatat la scoala limba rusa, iar oficialii rusi aflati in Germania (pana si ofiterii KGB, ca Vladimir Putin) stiau la perfectie germana.

Pe scurt, ei vorbesc aceeasi limba, sustine o analiza BBC.

Mai mult, economiile celor doua tari au nevoie una de alta. Rusia este a 11-a piata de desfacere pentru produsele germane, exporturile ajungand la 37 miliarde de euro anul trecut. Pe de alta parte, Germania este pe locul sapte in topul tarilor care cumpara produse rusesti.

Mai mult, cea mai puternica tara europeana ia de la rusi o treime din necesarul de gaze si petrol. Astfel, daca europenii vor interzice produsele din tara condusa de Vladimir Putin (un scenariu pur ipotetic), atunci acest lucru va afecta mediul de afaceri si populatia ambelor tari, aminteste BBC.

Estimarile oficiale arata ca 10% din companiile exportatoare germane fac comert cu Rusia. De cealalta parte, doar cateva firme rusesti au legaturi cu Berlinul.

Recent, ministrul neamt al Economiei si Energiei, Sigmar Gabriel, a avertizat ca nu exista inca o alternativa viabila la gazul rusesc, amintind ca Moscova nu a inchis robinetul resurselor nici macar in perioada Razboiului Rece.

In consecinta, Germania pare ca ar avea mai multe de pierdut ca Rusia in cazul in care se va declansa un razboi economic intre Occident si Moscova.

Diplomatia pe primul plan

Cancelarul german Angela Merkel a precizat deja ca tara sa isi va diversifica sursele de alimentare cu resurse, punctand faptul ca Germania nu este la fel de dependenta de gazele rusesti ca unele tari estice.

Insa e greu sa ne punem in locul sau. In ciuda relatiilor stranse, ea este ingrozita de evenimentele recente si de atitudinea Rusiei, insa prefera sa aiba o atitudine pragmatica, observa BBC.

Totusi, este prinsa intre ciocan si nicovala. Desi a spus ca va sprijini inasprirea sanctiunilor, in cazul in care se va decide acest lucru la nivelul UE, exista companii influente care se opun vehement.

Adidas, Siemens si ThyssenKrupp si-au exprimat deja ingrijorarea fata de acest lucru, amintind ca ruperea relatiilor cu tara condusa de Vladimir Putin va afecta grav economia si va conduce la pierderea a mii de locuri de munca.

De ce nu vor germanii sa inaspreasca sanctiunile aplicate Rusiei

Lista de invitati ai lui Putin

La petrecerea data de ziua sa, Vladimir Putin a invitat multi germani, printre care si fostul cancelar, Gerhard Schroeder, care a fost fotografiat in timp ce il imbratisa pe liderul rus.

Mai mult, acesta este presedintele comitetului de actionari al Nord Stream, detinuta de Gazprom. Similar, un alt fost cancelar, Helmut Schmidt, a spus recent ca actiunile Rusiei in Crimeea sunt de inteles.

O razbunare justificata

Legaturile emotionale intre Rusia si Germania sunt dificil de inteles. Cele doua tari se afla in aceeasi parte a lumii, iar multi nemti considera ca rusii i-au eliberat in Al Doilea Razboi Mondial si ignora dominatia sovieticilor care a urmat dupa aceea.

"E cazul sa nu mai romantizam Rusia", a scris editorialistul Christian Neef.

"Rusofilii sustin ca Occidentul a dispretuit Rusia in anii '90, iar acum ei se se razbuna pentru infrangerea din Razboiul Rece", a aratat jurnalistul.

Insa nu trebuie uitat ca Europa de Vest a facut lobby pe langa FMI si Banca Mondiala sa acorde Rusiei un imprumut de 40 de miliarde de dolari atunci cand avea nevoie.

"Germania se scarpina in cap si incearca sa gaseasca cea mai buna modalitate de a aborda relatiile cu Moscova pe viitor. Insa oficialii de la Berlin trebuie sa priveasca situatia la rece pentru a gasi o solutie rezonabila", a punctat Christian Neef.

Doi factori trebuie luati in calcul, noteaza BBC. In primul rand, avionul doborat in Ucraina, cu aproape 300 de persoane la bord, ar putea schimba regulile jocului. Pe de alta parte, germanii au descoperit ca americanii ii spioneaza, asa ca ar putea sa nu mai fie de acord cu propunerile venite de la Washington.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#relatie Germania Rusia, #relatii economice Germania Rusia , #analiza economica