Miracolul turcesc, o mica lectie pentru Europa

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 18:00
5364 citiri
Miracolul turcesc, o mica lectie pentru Europa

Stransa in clestele unei situatii geopolitice aproape fara iesire, Turcia reuseste sa inregistreze acea prosperitate economica, pe care ar putea-o invidia multe tari europene fara constrangeri din exterior, dar cu economii gata sa scape de sub cotrol.

Este aproape incredibil cat de neactractivi sunt pentru Turcia cei mai multi dintre vecinii ei. In sud, Siria isi zangane armele atat de amenintator incat 400.000 de refugiati au si sosit pe teritoriul turcesc, cautandu-si adapost.

In est, Irakul si - mai departe - Iranul, in nord Georgia si Armenia, iar in vest fiii risipitori ai Europei, Grecia si Ciprul. Acesta este tabloul, in fata caruia Turcia stie ca nu prea are vecini pe care sa se poata bizui la nevoie, dar are multi dintre cei care ar fi bucurosi sa-i stea impotriva - noteaza Project Syndicate.

Industrie competitiva si servicii pe masura

In ciuda acestei situatii deloc favorabile, Turcia si-a mentinut excelent economia pe linie de plutire. In ultimii zece ani, cresterea economica a fost relativ constanta, la un nivel de 5% pe an, iar ritmul da semne sa se pastreze acelasi si in continuare.

Dupa ce a facut fata prabusirii unor banci proprii in 2000-2001, Turcia a invatat lectia si nu s-a lasat antrenata de criza financiara de dupa 2008, declansata in America si detonata din nou in Europa.

Spre deosebire de unii dintre vecinii sai, Turcia nu are mari rezerve de materii prime, petrol si gaze, dar compenseaza lipsa lor printr-o industrie competitiva si servicii care le pot concura pe cele ale europenilor.

In anul 2012, destul de incercat pentru sud-europeni si pentru nord-africani, Turcia a reusit sa atraga in turism 36 milioane de vizitatori. Ca numar, acestia reprezinta aproape jumatate cat populatia tarii.

Turcia este una dintre tarile care au sesizat cel mai bine pulsul timpurilor si nu s-a codit sa investeasca in tehnologii indraznete, unele vizand producerea de energie pe baza eoliana si pe baza geotermica.

Comoara din gropile de gunoaie

Din instalatiile de tratare a deseurilor, pe care le detesta aproape toata lumea, Turcia si-a facut o tinta a economiei nationale. Cu numai cativa ani in urma, deseurile marilor orase turcesti, inclusiv capitala tarii, erau colectate in uriase gropi de gunoi, din care razbeau mirosuri festide si toxice.

Datorita unor tehnologii importate sau chiar proprii, care au facut posibila preluarea si reciclarea deseurilor, aceste zone au devenit astazi superbe spatii verzi.

Valorificarea deseurilor este incredintata unor societati private, care le separa pe cele organice de cele anorganice. Acestea din urma iau de obicei calea recliclarii. Cele dintai sunt supuse fermentatiei si, prin folosirea metanului obtinut, produc curent elecric pentru uz urban. Sunt deja in functiune mai multe uzine, cu o putere de 25 megawati.

Vaporii rezultati din aceste centrale electrice sunt folositi pentru incalzirea serelor de la periferia oraselor, producatoare de fructe si legume care se exporta aproape in intreaga Europa.

Politica termenului lung

Criza din spatiul euro-atlantic a reorientat rapid afacerile cu IT, cu materiale de constructii si serviciile turcesti spre tarile emergente. Astfel un sector important a fost ferit de efectele crizei, cu care s-a luptat si se mai lupta inca America si Europa.

Este greu de apreciat ce anume factor determina ascensiunea Turciei, intr-un climat geografic atat de nefavorabil. Totusi, un observator fin ar putea baga de seama ca, atunci cand alte economii se lansau cu sete in afaceri cu castiguri imediate si fructuoase, Turcia isi pregatea structurile pe termen lung.

S-au construit autostrazi si drumuri de mare viteza, s-au modernizat si dezvoltat aeroporturi, s-au sistematizat toate zonele de interes turistic.

Dupa ce mult timp guvernul turc a subventionat pregatirea tineretului in marile centre ale Europei si Americii, de la o vreme isi permite dezvoltarea propriilor universitati, introducand predarea in limba engleza, pentru a atrage spre aceasta tara tineretul din tarile emergente, indeosebi Orientul Mijlociu si Africa.

Turcia este poate cea mai frumoasa lectie de la care au de invatat cei care duc politica afacerilor rapide si neglijeaza perspectiva. Din pacate, multi isi fac calculele numai de la inceperea unui mandat electoral pana la terminarea lui, in baza principiului: dupa mine, potopul.

In Turcia, politica termenului lung a fost bine inteleasa de alegator, care le-a acordat votul sau acelorasi castigatori, timp de trei mandate consecutive, cu scoruri din ce in ce mai ridicate. Poate pentru ca nici oficialii n-au cutremurat economia cu masuri extreme, ca sa-si spuna alegatorul in sinea lui: toti o apa, si-un pamant!

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Turcia prosperitate economica, #Turcia turism, #Turcia reciclare deseuri, #Turcia economie , #analiza economica