Moldova, la rascruce: Chisinaul nu prea apara interesele tarii. Rusia, cel mai mare risc - Interviu

Luni, 02 Iunie 2014, ora 07:57
6170 citiri
Moldova, la rascruce: Chisinaul nu prea apara interesele tarii. Rusia, cel mai mare risc - Interviu
Foto: Wikipedia

Republica Moldova se afla intre ciocan si nicovala, avand in vedere ca urmeaza sa semneze Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeana, insa Rusia a avertizat ca ar putea aplica sanctiuni Chisinaului pentru ca ii intoarce spatele. In acest context, analistul Alexandru Fala a descris situatia economica a fratilor nostri de peste Prut.

"Chisinaul nu prea apara interesele tarii", sustine acesta, avand in vedere ca guvernul a facut in asa fel incat sa favorizeze investitiile rusesti.

Mai mult, Moscova ar putea aplica sanctiuni Chisinaului dupa semnarea Acordului de liber schimb cu UE, ceea ce s-ar traduce prin interdictii in ceea ce priveste exporturile si muncitorii moldoveni care lucreaza acolo. De asemenea, criza din est afecteaza si sectorul de transporturi moldovean.

O situatie speciala este si in Transnistria, unde liderii si-au exprimat dorinta de a se alipi de Rusia, cu toate ca regiunea depinde foarte mult de Moldova.

Cititi mai jos interviul complet cu Alexandru Fala, analist economic la Expert-Group.

Cum arata situatia macroeconomia a Republicii Moldova?

Indicatorii macroeconomici nu denota o situatie rea. In 2013 am avut o crestere economica estimata la 8-9 procente, performanta care se datoreaza in special unui an agricol extrem de bun, avand in vedere ca productia in acest sector a crescut cu 38 de procente.

In ultimii ani am reusit sa ne mentinem sub nivelul prognozat pentru inflatie, de 5%. Indicatorii de stabilitate financiara, adica cei care tin de finantele publice, sunt buni. Datoria publica a Republicii Moldovei este cu mult sub 30%, iar deficitul bugetar nu a depasit 3 procente, cu exceptia anului 2009.

Noi avem o problema mare: economia nationala este dependenta de influxul de remiteri (bani trimisi de cetatenii care lucreaza in alte tari - n.red.). Bine, in ultimii ani se observa o oarecare decuplare a cresterii economice de influxurile de remiteri, dar ele raman un factor important care determina evolutia economica a R.Moldova.

Exporturile si investitiile au o contributie mai mica la cresterea economica, dar si in aceste domenii s-au consemnat cresteri.

Exista un plan de schimbare a modelului de crestere economica pentru Republica Moldova, ca sa nu mai depinda de remiteri atat de mult?

Da, sunt mai multe strategii, se discuta mult despre schimbarea modelului de dezvoltare a economiei nationale, dar nu s-au facut prea multe in acest sens. Totusi, calculele Expert Group arata ca exista acea decuplare de care am mentionat anterior, avand in vedere ca s-a consemnat o revenire mai rapida a consumului gospodariilor, care a ajuns de ceva vreme la nivelul celui din 2009, in timp ce remiterile abia acum se apropie de acest nivel.

Ce riscuri ameninta economia R.Moldova?

Pentru 2014 ne asteptam riscuri enorme, in special in ceea ce priveste situatia din est, care se va traduce prin posibile restrictii pentru exporturile catre Federatia Rusa. Deja avem probleme cu cele in Ucraina. Mai mult, Rusia se confrunta si cu o incetinire a cresterii economice, plus ca ne asteaptam sa impuna anumite restrictii pentru cetatenii moldoveni care lucreaza acolo.

Luand in calcul acesti factori, am putea avea o crestere destul de mica, cam toate prognozele arata ca va fi intre doua si patru procente. Insa daca interdictiile din partea Rusiei vor fi mai ample, atunci am putea asista probabil si la o recesiune.

Rusia ameninta R. Moldova: Sanctiuni comerciale daca semneaza acordul cu UE

In afara de cele deja mentionate, cum mai afecteaza tensiunile din est situatia economica a Republicii Moldova?

Cel mai tare este afectat sectorul de transporturi, avand in vedere ca se evita anumite rute, in special regiunile de frontiera dintre Ucraina si Rusia, unde e cea mai fierbinte zona. Deci, efectele se resimt cel mai tare in domeniul exporturilor si in ceea ce priveste tranzitul prin regiune.

Care este situatia economica a Transnistriei?

Daca vorbim de situatia economica a Transnistriei, trebuie sa luam in calcul doua aspecte. In ceea ce priveste exporturile, exista relatii comerciale intre regiunea din stanga Nistrului si cea din partea dreapta, de fapt e vorba de pseudo-exporturi.

De asemenea, 40 de procente din exporturile transnistrene sunt indreptate catre tarile din Uniunea Europeana, insa pentru a putea exporta, ei trebuie sa obtina originile Republicii Moldovei. De aceea Chisinaul are o atitudine binevoitoare fata de aceasta regiune, iar acest lucru ii permite sa supravietuiasca.

Doi: Transnistria mai primeste un amplu ajutor din partea Federatiei Ruse, fie prin suport direct in buget, fie prin investitii in infrastructura, plati sau adaosuri la unele plati sociale.

Cum si-a dat seama Transnistria ca are nevoie de Republica Moldova - doar Rusia instiga la probleme

Ce s-ar intampla cu Transnistria daca s-ar alipi de Federatia Rusa?

Daca s-ar alipi, cred ca ar avea probleme enorme. Fizic e greu de asigurat conexiunea intre Transnistria si Rusia. De asemenea, regiunea ar avea si probleme economice, dar depinde de cum va evolua situatia din Ucraina. Daca va iesi din CSI (Comunitatea Statelor Independente - n.red) si mai ridica si vizele pentru cetatenii rusi, atunci locuitorilor regiunii transnistrene le va fi greu.

Care este situatia investitiilor europene in Republica Moldova?

Chisinaul nu prea apara interesele Republicii Moldova. Parerea mea este ca asa cum eram in urma cu 20 de ani, asa suntem si acum. In ultimii ani, cea mai europeana guvernare a cedat active strategice Federatiei Ruse.

Parerea mea este ca pana in 2009, influxul proiectelor derulate de statele europene era mai mare decat acum. Bine, statul s-a implicat mai mult dupa 2009, iar mediul de afaceri s-a confruntat cu o scadere a interesului pentru economie, pe de o parte din cauza crizei, dar pe de alta parte au fost multi pasi facuti de guvern care au permis sa intareasca pozitiile business-ului rusesc.

Acum presupunem ca sectorul financiar ar putea fi influentat de Rusia, aeroportul a fost cedat pur si simplu unei companii rusesti. Mai este si piata de asigurari, unde se face tot posibilul ca sa fugareasca un investitor din UE.

In acest context, noi mergem sa semnam Acordul de liber schimb...

Ce se va schimba odata cu semnarea Acordului de liber schimb?

Acordul de liber schimb nu va fi un colac de salvare pentru Republica Moldova. Totusi, marele avantaj este ca va crea o presiune aditionala asupra clasei politice din Republica Moldova pentru a face schimbari.

Cred ca, in mare parte, acest acord a fost mai mult rezultatul unei conjuncturi decat rezultatul reformelor interne si a negocierilor.

Noi am purtat discutii timp de doi ani, ceea ce inseamna un timp destul de redus pentru asa ceva. UE, pe de o parte, fiind intr-o competitie geopolitica cu Federatia Rusa, avea nevoie de o poveste de succes in parteneriatul estic, in timp ce guvernarea din Republica Moldova utilizeaza la greu acest subiect din considerente politice. Normal ca in acest context interesele ambelor parti au coincis si s-a mers mai departe.

Se pune o speranta foarte mare in acest acord, pentru ca va pune presiune asupra clasei politice pentru a lua reformele necesare, avand in vedere ca nu exista presiuni din interior.

Ce refome sunt necesare in R.Moldova?

Nu exista domeniu care sa nu aiba nevoie de reforme. In sistemul asigurarilor e jale, e nevoie de schimbari si in domeniul bancar, in educatie, sanatate, industrie etc.

CV Alexandru Fala: Directorul programului "Sectorul monetar si modelare economica"

Doctorand in economie, Institutul de Economie, Finante si Statistica.

MA, Academia de Administrare Publica a Republicii Moldova.

Licentiat in economie, Academia de Studii Economice din Moldova.

Expert-Grup este o organizatie neguvernamentala si non-profit specializata in cercetari economice si de politici publice.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Rusia pericol Moldova, #Rusia amenintari Moldova, #economie Moldova, #probleme economie Moldova , #analiza economica