Moody's avertizeaza despre riscurile care planeaza asupra Romaniei in 2017

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 17:24
5033 citiri
Moody's avertizeaza despre riscurile care planeaza asupra Romaniei in 2017
Foto: Arhiva Ziare.com

Relaxarea fiscala din Romania poate afecta perspectivele bugetare si competitivitatea economiei, arata raportul anual al agentiei de rating Moody's pentru Romania.

Institutia estimeaza ca, anul viitor, economia tarii noastre va creste cu 3,7%, ritm puternic incetinit fata de cel din 2016, estimat la 4,8%.

Moody's a mentinut ratingul Romaniei la "Baa3", ultima treapta din categoria calificativelor cu recomandare de investitii, iar perspectiva ratingului a ramas pozitiva.

Agentia de rating puncteaza ca tara noastra a facut progrese semnificative in ultimii ani in corectarea dezechilibrelor macroeconomice si in consolidarea finantelor publice, insa in prezent riscurile sunt in crestere din cauza politicilor de relaxare fiscala din ultimul timp.

Economia a primit mai multi stimuli din partea guvernului in ultimul an. Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate la finalul anului trecut cu 10%, veniturile angajatilor din sectorul public de sanatate au crescut cu 25%, o majorare similara fiind aplicata anul trecut si in sectorul educatiei.

In plus, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei, iar PSD, partidul care a castigat alegerile parlamentare, a anuntat ca intentioneaza sa majoreze salariul minim brut la 1.450 lei in 2017.

Pe partea fiscala, Guvernul a redus taxa pe valoarea adaugata (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, masura care a stimulat puternic vanzarile de bunuri alimentare, iar cota generala a TVA a fost redusa de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, impozitul pe dividende si mai multe categorii de accize au fost micsorate in acest an.

Masurile au stimulat consumul si cresterea economica, insa au generat dezechilibre externe importante, avertizeaza economistii.

Romania, cu bune...

Analistii Moody's subliniaza avantajele tarii noastre din acest moment.

"Punctele tari ale ratingului Romaniei includ o povara moderata a datoriei publice si imbunatatirea cadrului institutional, pe masura ce procesul de integrare in Uniunea Europeana continua", a declarat vicepresedintele Moody's Simon Griffin, co-autor al raportului.

"Alte puncte tari importante sunt perspectivele favorabile de crestere economica pe termen mediu si competitivitatea economica a tarii", a completat el.

Datoria publica a Romaniei a coborat la 36,8% din PIB - unul dintre cele mai scazute niveluri din UE - la finalul lunii septembrie 2016, de la 37,9% din PIB in decembrie 2015 si 39,4% din PIB la finalul lui 2014, arata datele publicate de Ministerul Finantelor.

Potrivit Moody's, masurile fiscale anuntate in Romania vor avea ca efect revenirea datoriei publice pe o traiectorie de crestere in urmatorii ani.

...si rele

Pe de alta parte, expertii Moody's subliniaza provocarile cu care se confrunta Romania, principalele fiind limitarea ratei de crestere a cheltuielilor publice in acest an, cresterea absorbtiei fondurilor europene si imbunatatirea managementului la companiile de stat.

Moody's estimeaza ca rata de crestere a economiei romanesti va ramane solida, chiar daca va incetini. Pentru 2016, agentia de rating estimeaza un avans al economiei romanesti de 4,8%, urmand ca rata de crestere sa se tempereze la 3,7% in 2017 si la 3,3% in 2018.

Potrivit Moody's, consumul va ramane principalul motor al cresterii economice in urmatorii ani, dar va avea un rol in scadere, in conditiile in care va fi afectat de scumpirea petrolului si de revenirea inflatiei, dupa o lunga perioada de rate negative ale cresterii preturilor in Romania.

Moody's avertizeaza ca principalul risc la adresa economiei in 2017 este aplicarea masurilor de relaxare fiscala prevazute in Codul Fiscal.

"Continuarea politicii fiscale expansioniste a tarii in 2017 - ce include eliminarea taxei pe constructii speciale si a supraaccizei pe carburanti, precum si reducerea planificata a cotei standard de TVA - va avea ca efect o deteriorare efectiva a pozitiei sale fiscale", se arata in raport.

Moody's anticipeaza ca deficitul bugetar va atinge nivelul de 3% din PIB in acest an si va depasi plafonul impus de Comisia Europeana in 2017, deoarece cresterea economica nu va fi suficienta pentru a compensa masurile cu impact asupra deficitului bugetar.

Agentia de rating avertizeaza ca deteriorarea finantelor publice ar putea genera reducerea ratingului.

"Moody's considera ca o deteriorare semnificativa a pozitiei fiscale a Romaniei si impactul acesteia asupra traiectoriei datoriei publice are un impact negativ asupra calificativului pentru credit", se mentioneaza in raport.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Moodys economie Romania, #riscuri economie Romania , #analiza economica
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Moody considera ca Romania o va duce mai rau anul viitor!