Ne asteapta o "furtuna" financiara in 2017? Avertismentele Comisiei Europene (Video)

Marti, 03 Mai 2016, ora 18:04
5774 citiri
Ne asteapta o "furtuna" financiara in 2017? Avertismentele Comisiei Europene (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea darii in plata si cresterea deficitului bugetar reprezinta principalele pericole la adresa stabilitatii economice a Romaniei in urmatoarea perioada, potrivit prognozei de primavara a Comisiei Europene (CE).

Potrivit CE, riscurile la adresa perspectivei macroeconomice a Romaniei au crescut semnificativ in urma adoptarii de catre Parlament a Legii darii in plata, pe 13 aprilie, transmite News.ro.

Klaus Iohannis, somat sa atace la CCR Legea darii in plata

"Actul normativ ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra increderii investitorilor si perspectivei creditelor, in perioada previzionata (primavara 2016 - decembrie 2017) si dincolo de aceasta", se arata in raport.

Ce se va intampla cu inflatia

Rata inflatiei va reveni pe plus de la jumatatea anului 2016, in timp ce piata muncii va ramane in ansamblu stabila, potrivit CE.

Bloomberg, despre pericolul revenirii inflatiei in Romania

Cresterea cererii interne, accelerarea cresterii salariilor si majorarea salariului minim din mai 2016 vor contribui la cresterea presiunilor asupra preturilor, dar impactul reducerii TVA va mentine inflatie medie anuala la -0,6%.

Inflatia medie anuala va accelera la 2,7% in 2017, chiar daca TVA urmeaza sa fie redusa cu inca 1 punct procentual din ianuarie, la 19%, arata CE.

Deficitul bugetar

Deficitul bugetar va inregistra insa o crestere substantiala in 2016 si 2017, ca efect al reducerilor de taxe si a majorarii cheltuielilor. Astfel, deficitul bugetar va atinge 2,8% din PIB in 2016, urmand sa se accentueze la 3,4% din PIB in 2017, daca politicile fiscale ale guvernului nu se vor modifica, peste pragul de 3% acceptat de UE.

Deficitul bugetar, o falsa problema? Unde greseste de fapt Guvernul

"TVA standard a fost redusa cu 4 puncte procentuale, taxa pe dividende a fost taiata si au fost introduse noi exceptii in taxa pe venitul personal", explica Comisia Europeana.

Probleme generate de cresterea salariilor bugetarilor

In privinta cheltuielilor, CE mentioneaza majorarea semnificativa a salariilor in sectorul public. In schimb, investitiile publice vor scadea din cauza debutului lent al noilor proiecte aferente finantarii UE din perioada 2014-2020.

Guvernul vrea sa vina cu o noua propunere de ordonanta privind salarizarea bugetarilor

"Reducerea TVA cu inca 1 punct procentual, eliminarea accizei suplimentare pe carburanti si a taxei pe constructiile speciale vor avea un impact negativ asupra veniturilor" in 2017, potrivit CE.

In pofida cresterii economice ridicate, raportul dintre datorii si PIB va urca de la 38,4% din PIB in 2015 la 40,1% din PIB in 2017.

Prognoze despre cresterea economica

CE prognozeaza o crestere economica de 4,2% in 2016, in timp ce estimarea pentru 2017 este de 3,7%.

"Reducerea cu 4 puncte procentuale a TVA din ianuarie 2016, impreuna cu accelerarea cresterii salariilor si majorarea cu 19% a salariului minim din mai 2016 vor creste veniturile disponibile si vor mari consumul privat la un varf post-criza in 2016", se arata in raportul Comisiei.

Redresarea recenta a creditelor pentru populatie, sustinuta de nivelul scazut record al dobanzilor, a favorizat aceasta tendinta, dar evolutia viitoare a creditelor este inconjurata de incertitudini in crestere, potrivit sursei citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#avertismente Comisia Europeana, #Prognoze Comisia Europeana , #analiza economica