O problema care se coace in 2016: Riscurile anului 2017 si finantatorii lor

Joi, 17 Martie 2016, ora 11:50
3357 citiri
O problema care se coace in 2016: Riscurile anului 2017 si finantatorii lor

Exceptionala situatie macroeconomica in care se afla Romania astazi arata ca tara se afla intr-un punct atat de inalt al valului, incat, daca nu se iau urgent masuri de consolidare a acestui avantaj dupa legislatia din anul 2015, riscam sa cadem intr-un termen foarte scurt de partea cealalta.

Pornind de la rezultatele cresterii economice 2015-2016, coroborate cu costurile mici ale imprumuturilor, analizam principalele riscuri ale anului 2017 - an in care vor intra la decontare "facturile" ultimilor doi ani de crestere, precum si sursele acestei cresteri.

Surse care astazi creeaza entuziasm, dar care in numai un an pot deveni de-o toxicitate grava pentru economie.

Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra noastra

Mentionam ca am ales doar acei indicatori care in mod indiscutabil vor avea probleme, lasand la o parte indicatorii asupra carora vor decide piata, efectele de runda a doua a masurilor cu caracter electoral, sau pur si simplu norocul.

La aceste certitudini, se mai adauga doua:

  • Orice masura se plateste - iar plata se va deconta in primul rand in mediul privat.
  • Toate experientele de pana acum arata ca redresarea si readucerea sub control a indicatorilor se fac prin masuri reactive si haotice - inclusiv masuri fiscale.

Tabloul echilibrul macroeconomic de acum

  • Crestere economica de 4,2% in acest an, respectiv 3,7% in 2017, potrivit estimarilor Comisiei.
  • Datoria publica a Romaniei este acum de sub 40% din PIB.
  • Deficitul contului curent al balantei de plati a fost de 1,7 miliarde de euro in 2015, respectiv 1,1% din PIB, fata de 4,5% din PIB in 2009.
  • Curs valutar stabil: variatia cursului de schimb real efectiv in ultimii trei ani a fost de -1,1%.

Semnele rele ale inceputului 2016

- Deficitul comercial in luna ianuarie a fost de 3 ori mai mare decat in ianuarie 2015. Exporturile au scazut cu 1,5%, importurile au crescut cu 3,1%. Si abia anul acesta urmeaza explozia importurilor.

- Industria a scazut in ianuarie 2016 cu 1,2% fata de ianuarie 2015 si cu 2,3% fata de decembrie 2015

- Tinerea sub control a deficitului se face prin taierea cheltuielilor si a investitiilor, nu pe cresterea veniturilor: excedentul conjunctural la bugetul general consolidat din luna ianuarie are in spate tensiuni importante si se sprijina in buna parte pe teama autoritatilor locale de a face plati.

- Excedentul din 2015 a fost spulberat la sfarsitul anului, catre administratiile locale, potrivit unei gestiuni pur electorale: blocarea investitiilor si amanarea lor pentru ultima suta de metri.

- PIB creste, investitiile nu.

- In ciuda scaderii TVA, preturile la consumator se pastreaza.

- Fondurile europene pe exercitiul 2014-2020 sunt in acelasi stadiu ca in primii 3 ani din exercitiul 2007-2013.

- Marila proiecte nationale sunt in acest moment de nefinantat - deficitul (dublu fata de cel din 2015) este "consumat" de masurile fiscale din anul 2015.

- Diferenta dintre bugetul de pensii si contributiile efective a ajuns la un maxim istoric de 50%, intr-o valoare absoluta de peste 4 miliarde de euro (2,6% din PIB).

- Productia pentru piata interna este mult in urma majorarilor salariale.

Citeste mai departe despre O problema care se coace in 2016: Riscurile anului 2017 si finantatorii lor pe CursDeGuvernare.ro.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com