Ziare.com

Opinii: Romania pagubita

Duminica, 29 August 2010, ora 18:50

   

Opinii: Romania pagubita
Paradis fiscal? Este posibil sa existe din punct de vedere legislativ lacunele necesare pentru a crea din Romania un paradis fiscal.

Dar un paradis fiscal putin mai neobisnuit. Un paradis fiscal in care sunt platite impozite si taxe, si inca unele destul de usturatoare comparativ cu alte state. Un paradis fiscal bazat pe interpretarea abuziva si excesiv de greoaie a legislatiei romanesti, precum si hatisurile atat de dese in care intri atunci cand incerci sa te lamuresti asupra unor probleme.

Pentru a exemplifica ceea ce am spus mai sus, am sa prezint o situatie mai putin obisnuita din cadrul legislatiei romanesti. Am gasit recent Ordinul Nr. 553/5367 din 31 mai 1999 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind continutul-cadru de organizare a licitatiilor, prezentare a ofertelor, adjudecare, contractare si decontare a executiei lucrarilor, aprobate prin Ordinul comun al ministrului finantelor si al ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului nr. 784/34/N din 13 aprilie 1998.

Ei bine, acest Ordin este ultimul care mai modifica Ordinul nr 784/34, de atunci si pana in zilele noastre nemaiexistand nici o modificare si nici nu este abrogat de vreo lege.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Acum, in vederea pregatirii unei licitatii, sau a unui contract de concesiune se folosesc OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu normele de aplicare oferite de HG 71/2007 si HG 925/2006.

In aceste conditii, cand avem o a doua sursa legislativa pentru rezolvarea aceleiasi spete, pe care ar trebui sa o ascultam. Mai mult decat atat, ce s-a intamplat cu Ordinul nr 748? De ce nu a mai fost modificat din 1999? Sa fi fost efectiv uitat undeva in niste colturi arhivate si pline de praf? Este posibil ca la fel cum exista aceasta anomalie sa mai existe si multe altele in legislatia noastra!

O situatie mai putin normala a fost semnalata de anul trecut si in cazul unei societati care figureaza pe lista celor mai importanti contribuabili la bugetul de stat, cu un profit declarat de peste 3 miliarde de dolari.

Este o companie al carei sediu este in curtea a doi batranei dintr-un sat din judetul Brasov. Deoarece nu are nici un angajat si nu s-a inregistrat impozit pe profit, firma nu trebuie sa plateasca nimic statului roman, multumita Codului Fiscal.

Acesta nu obliga la plata impozitului pe profit in cazul profitului obtinut din supraevaluarea actiunilor, decat in cazul instrainarii acestora. Autoritatile dau din umeri si nimeni nu stie ce sa faca in aceasta situatie...dar se pare ca aceasta companie stie foarte bine tot ceea ce e de facut. Lacunele legislative le permite acestora sa declare profit in Romania pentru a nu-l mai declara in America sau in Germania sau oriunde ar fi sediul real al acestei firme...asta daca exista cel putin!

Desi monetar, aceasta firma nu prejudiciaza cu nimic statul roman, imaginea economiei are de suferit o data cu raportarea unor cifre care nu corespund cu realitatea economica. De asemenea, astfel de firme sunt capabile sa atraga fonduri de la alte firme care pica in plasa bonitatii financiare pretinse de primii. In continuare cine va avea de suferit? Statul roman pentru ca el este imaginea pe care compania respectiva o arata.

Astfel devenim inconstient si independent de vointa noastra paradisul fiscal al acestor asemenea firme capabile sa construiasca sisteme financiare cu influenta negativa pe piata economica, bazandu-se pe o legislatie mai mult decat precara!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2036 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intr-o tara gangrenata de coruptie

nu se poate colecta mai nimic la fisc. De aceea nici nu sunt bani la buget. Politicienii-afaceristi ii fura, iar apoi se mira ca nu sunt. Si-i jupoaie in schimb pe saraci.

 

crezi ca daca ai scotoci prin conturile PSD-istilor, PNL-istilor, PC-istilor...

ai gasi mai multe raspunsuri, legat de traiectoria banilor dintre bugetul tarii spre bugetul celor carora le iei apararea acum ?

Nu iau apararea nimanui.

Absolut toti sunt infractori. Unul mai mare ca altul.

Am cunoscut direct cateva din zonele paradiziace din punct de vedere fiscal ... foarte multe companii se intrec in deschiderea de sedii fictive in care nu se platesc decat chirii si servicii exorbitante ... nici asa si nici altminteri nu ...

Pana la descoperirea unor solutii simple drumul este foarte complicat .... in asemenea zone paradiziace populatia devine papulatie in adevaratul sens al cuvantului ... tara este parazitata de un sistem fals, care nu produce direct ci se osifica prin exploatarea acestei oaze de libertate fiscala dar devine si sclava propriei mediocritati ! Tarile civilizate cu economie adevarata nu ajung niciodala la un asemenea paradis, ele isi bazeaza economiea pe productie proprie, directe si sistem financiar extrem de flexibil ! Sansa noastra este agricultura si turismul ... o agricultura nechimizata cu larga piata de desfacere in toata Europa si care poate hrani nu 20 ci 8o de milioane de oameni ... un turism bazat pe aceiasi natura inca nechimizat, ar putea face din Romaniea un adevarat paradis ... dar cum sa ajungi acolo cand tiganiea noastra autohtona atarna ca un pietroi imens atarmat de gatul natiunii !

De ce ar plati ceva la bugetul tării?

Poate ar trebui să ne aducem aminte de multinationala Bechtel, companie care rulează sute de milioane sau miliarde in tară, sau cel putin rula, dar nu avea niciodată profit...nu plătea nici un impozit către stat...?!?
Despre asta ce să mai zicem?

Intra pe wikipedia si vezi

cine este Bechtel la nivel mondial, si ce a facut, si nu-i mai critica. Nu sunt ei de vina ca statul roman nu intelege ca anumite firme nu lucreaza pe datorie. Cand le-au cerut la americani untermen de predare a lucrarii, acestia au zis OK, dar banii trebuie sa vina in ritmul asta, pentru ca ei angajeaza ingineri si inchiriaza utilaje care trebuie sa produca! Asa ca azi daca statul roman plateste ceva in plus firmei Bechtel, plateste incompetenta sa in a asigura un flux al banilor pentru finalizarea lucrarii!

Boxyro, inainte de a recomanda anumite investigatii on-line, ce ar fi ca sa te documentezi d-ta cum trebuie si apoi sa dai sfaturi la altii ?!

Pentru ca aceasta enciclopedie on-line nu este altceva decat o baza de date postata de persoane oficiale, care sunt platite de establishment si care reprezinta interesele acestuia ! Conform acestei enciclopedii, toti presedintii americani asasinati au cazut victime unor indivizi singulari, dezaxati, fanatici, etc. Abraham Lincoln cica a fost ucis de Booth, JFK de Oswald si asa mai departe. In realitate, toti au cazut victime unor comploturi, care au fost puse la cale de catre ' atot-puternicii ' zilei ( oligarhia financiar-militara ). revenind la...oile noastre, " Bechtel " a fost implicata in mai multe scandaluri, in US si in afara, pe parcursul mai multor decenii. Cele mai cunoscute ( de cei ca mine, nu de cei ca d-ta ! ) sunt scurgerile radioactive de la mai multe centrale nucleare, care au dus la poluarea solului si a apei din jur si la intoxicarea populatiilor respective, dar mai ales, razboiul apei din Bolivia. ' Bechtel ' a fost beneficiarul privatizarii companiei de apa si a ajuns sa interzica bolivienilor sa colecteze pana si apa de ploaie ! Oamenii s-au rasculat si a fost ca in dec. '89, la o scara mai mica. Au murit mai multi bolivieni si au fost raniti si mai multi, in confruntarea cu fortele de ' ordine ', dar pana la urma ' Bechtel ' a plecat cu coada intre picioare ! Cine doreste sa STIE, sa vizioneze documentarul " THE CORPORATION ", precum si postarile pe ' youtube.com ' szi ' google.com ', referitor la " Bolivia water wars "...

Ai dreptate si tu

eu nu ma refeream la perversitatea companiei cat la lipsa de ce vrei tu a celor care au semnat contractul pentru partea romana. Bechtel este amestecata in mult mai multe lucruri murdare decat ai mentionat tu, dar asta nu scuza incompetenta (sau reaua intentie) a celor care au semnat contractul din partea romaniei..

excelent articol !

Ar face bine sa citim cat mai des astfel de articole care ne dezvaluie o fata necunoscuta noua (desi banuita) a lucrurilor.
Recidivati, domnule !

 

Aprecieri

Vă multumesc pentru aprecieri! Din punctul meu de vedere, sunt doar situatii care transformă Romania in ceva haotic...drumuri gresite si conceptii foarte eronate!
Vă multumesc incă o dată!

@Paul Boncutiu

Mai cautati, poate mai gasiti ceva interesant si pentru maine!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor