Pentru Romania, 2013 va fi anul cifrelor mici

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 16:18
7663 citiri
Pentru Romania, 2013 va fi anul cifrelor mici

Se cam stie cum incheie tara socotelile economice ale lui 2012. Sub spectrul crizei importate fara voie si mentinute de un climat politic involburat. Adica la rugul aprins au adaugat ceva bete uscate si dregatorii de rang inalt. Sancta simplicitas.

Economistii injgheaba deja unele previziuni referitoare la parcursul pe acest domeniu in noul an de care ne mai despart doar putin peste 30 de ore. Cert este ca anii de glorie, cu o crestere economica de 5- 6%, au devenit subiect de nostalgie, ajungandu-se astazi abia la un firav 2%.

Larghetea cu care s-a operat in acele creditari pe baza de buletin, fara giranti si avans zero, isi spune cuvantul. Scadenta facturii acelui boom vecin cu iresponsabilitatea era doar o chestiune de timp. Ceva de genul Greciei la o scara redusa.

In contextul unei crize generalizate, ce a "beneficiat" si de aportul diletant al decidentilor politici, Romania nu se poate astepta la semnale optimiste. Cel putin la capitolele industrie si exporturi. Domenii cu indicatori nesemnificativi de mult timp. Undeva pe la zero si un strop.

Investitorii straini si-au retras diplomatic portofelele, iar recastigarea increderii acestora este dificila si intinsa mult in viitor. Se mizeaza, in cel mai fericit caz, pe un total situat in jurul cifrei de 2 miliarde de euro. Acest neajuns ar putea fi cat de cat compensat prin accelerarea absorbtiei fondurilor europene nerambursabile.

La care cotizam oricum. Daca va ramane la aceeasi ridicola cota de 10%, cat s-a consemnat in 2012, statul roman nu poate emite pretentii de dezghetare economica prin intermediul acestui mecanism.

Optimistii spera intr-o consolidare fiscala ajutata de presiunile creditorilor internationali, astfel incat deficitul bugetar la care s-a ajuns anul acesta (3% din PIB) sa scada pana la 2,5%. Daca aceste presiuni externe s-ar limita numai la atat, cat de bine ar fi. Numai ca le stim si pe celelalte.

Despre rata inflatiei este de discutat. Macar in prima jumatate a lui 2013, din cauza cresterii accizelor, ca si a algoritmului lor de calcul. Analistii economici estimeaza un curs leu/ euro situat pe la 4,5, poate putin depreciat din cauza fluxurilor capitalurilor straine si a diminuarii potentialului de crestere economica.

Scaderea leului fata de moneda unica europeana intr-un ritm mai mare de 5% poate duce la o nedorita reaparitie a tensiunilor politice interne, o legislatie eronata sau ca urmare a inrautatirii situatiei din zona euro. Deocamdata, principalul focar (Grecia) este sub control gratie primirii recentului ajutor banesc.

Lipsa unor masuri clare din partea statului de stimulare a sectorului privat este un handicap major. Cu precadere in industrie, un domeniu aflat in mare suferinta. Asadar, baza va fi in continuare agricultura. O varianta incerta, la voia si mila divinitatii, dupa cum s-a simtit chiar anul acesta. Cu o cota scazuta, de aproximativ 6% din PIB.

Un aspect devenit mai putin important pentru romani, deoarece nu se prea mai inghesuie la imprumuturi sau depuneri de economii vlaguite, este cel bancar. Creditele neperformante au atins un nivel considerabil. La fel si provizioanele.

De asemenea, discrepanta dintre creditele acordate si depozite, deteriorarea conditiilor economice (care influenteaza riscul imprumutului) si garantiile devalorizate de criza sunt tot atatea motive ce pot genera bancilor noi pierderi pentru anul 2013.

Un an, asa cum spuneam, al pasilor mici si al cifrelor neinsemnate. Cel putin in ceea ce se cheama crestere economica pentru Romania.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#crestere economica Romania 2013, #2013 criza economica Romania, #PIB Romania 2013, #rata inflatiei Romania 2013 , #analiza economica