Planul Rusiei: Crimeea, un Las Vegas al Marii Negre. Pana atunci, problemele "atarna" greu

Marti, 03 Iunie 2014, ora 18:28
4960 citiri
Planul Rusiei: Crimeea, un Las Vegas al Marii Negre. Pana atunci, problemele "atarna" greu

Problemele nu s-au sfarsit pentru cetatenii Crimeii dupa anexarea de catre Rusia. Din contra, ele abia incep, comenteaza Business Week.

In ciuda legaturilor culturale si istorice pe care Crimeea le are cu Rusia, Ucraina a fost principalul sau sprijin, avand in vedere ca i-a oferit tot ce avea nevoie, de la alimente pana la servicii bancare si turisti.

Acum, avand in vedere ca relatiile cu Kievul s-au racit, regiunea va fi nevoita sa se confrunte cu grave probleme de ordin economic, scrie Business Week.

Industria turismului s-a prabusit, avand in vedere ca 80% dintre vizitatori proveneau din Ucraina, sistemul bancar este in dezordine, iar alimentele se scumpesc, de vreme ce Rusia blocheaza livrarile din Ucraina. Mai mult, si McDonald's a inchis trei restaurante din regiune.

Pe de alta parte, Vladimir Putin a precizat ca va ajuta Crimeea. Planurile sale includ transformarea peninsulei intr-un fel de Las Vegas al Marii Negre. Insa promisiunile nu au cum sa se concretizeze prea curand, astfel ca locuitorii teritoriului anexat de Rusia vor suferi ceea ce premierul regiunii, Sergei Aksionov, a numit "dificultati economice temporare".

Cea mai dura lovitura

Lovitura in sectorul turistic a fost cea mai dura. Pana in acest an, hotelurile erau pline in luna mai, insa acum abia au depasit gradul de ocupare de 10%.

"Am pierdut foarte multe din cauza situatiei instabile", a spus Mikhail Buzhenkov, patronul hotelului Porto Mare din orasul Alusta de la malul Marii Negre. Totusi, el spera ca ucrainenii nu-i vor uita, dar si ca rusii isi vor petrece vacantele acolo.

"Oamenii incep sa vina, insa mai sunt multe lucruri de facut in acest sens", a adaugat omul de afaceri.

Produse mai scumpe

Preturile la alimente sunt in crestere, dupa ce oamenii care se ocupa de controalele de la frontiera restrictioneaza livrarile in peninsula, potrivit Centrului International pentru Studii Politice (CISP) din Kiev.

Agentii vamali rusi invoca motive pentru a bloca produsele venite din Ucraina, tara care furniza 80% din alimentele necesare populatiei din Crimeea.

"Estimam ca preturile vor urca cu 25-50%", a precizat Iaroslav Kovalchuk, analist la CISP.

Chiar daca Rusia a dat bani pentru o crestere cu 50% a pensiilor si vrea sa mareasca salariile pentru cei care lucreaza in sistemul bugetar, "locuitorii Crimeii nu o vor duce mai bine, din cauza scumpirii alimentelor", a adaugat acesta.

Bancile si blocarea tranzactiilor, alte probleme

Populatia din peninsula mai are probleme si din cauza inchiderii bancilor ucrainene si a trecerii de la grivna la rubla. Nu prea mai gasesti institutii financiare deschise, iar clientii sunt nevoiti sa isi recupereze depozitele prin intermediul agentiei ruse pentru asigurarea depozitelor, care ofera acoperire pentru conturile mai mici de 20.000 de dolari.

Pe de alta parte, oamenii de afaceri nu pot face tranzactii, avand in vedere ca nu mai pot folosi cardurile de credit si de debit.

Saracie si promisiuni

Populatia Crimeii este una saraca. PIB-ul pe cap de locuitor este de 2.5000 de dolari, adica o patrime din cea regasita in Kiev. Rusia a promis sa pompeze 48 de miliarde de dolari in regiune, in urmatorii zece ani, investitie orientata catre aeroporturi, cai rutiere noi si catre construirea unui pod de 5 km care va lega peninsula de Rusia.

Insa ramane de vazut daca planurile se vor concretiza, in conditiile in care Moscova se confrunta deja cu o recesiune.

Pentru moment, Crimeea pare mai rupta de lume ca niciodata, noteaza publicatia citata. Transportul maritim, un alt stalp al economiei, a fost pus in asteptare din cauza tensiunilor.

"Ne confruntam cu un blocaj politic si economic", a sustinut Valeri Beliakov, responsabilul portului Temriuk din Rusia, care are legaturi comerciale cu cel din Crimeea.

Citeste si:
Taxele pentru înmatricularea mașinilor second-hand ar putea fi majorate. Alte măsuri pentru reducerea numărului de mașini poluante
Taxele pentru înmatricularea mașinilor second-hand ar putea fi majorate. Alte măsuri pentru reducerea numărului de mașini poluante
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat miercuri, 8 decembrie, că numărul autoturimelor second-hand nou înmatriculate este în continuare prea mare. Acesta a subliniat că vor fi necesare...
Cum a ajuns o senatoare AUR antivaccinistă să acuze statul român de zădărnicirea combaterii bolii
Cum a ajuns o senatoare AUR antivaccinistă să acuze statul român de zădărnicirea combaterii bolii
Senatoarea AUR Rodica Boancă a depus o plângere penală împotriva combaterii bolii în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de...