Previziuni 2013: Cele mai mari amenintari din partea tarilor europene

Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 12:12
5505 citiri
Previziuni 2013: Cele mai mari amenintari din partea tarilor europene
Foto: Business Insider

Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, a prezentat previziunile sale pentru anul 2013, in care a inclus si cele mai mari amenintari care ar putea veni din partea tarilor europene.

"Consideram ca anul 2013 va fi dominat de continuarea intentiei bancilor centrale de a pastra o politica 'de adapost'. Tarile asiatice incep sa isi revina, riscul sistemic s-a redus in Europa, iar economia americana pare a fi destul de robusta", se arata in analiza bancii.

Cu toate acestea, exista amenintari importante care ar putea veni din partea tarilor de pe batranul continent, scrie Business Insider.

Germania

- alegerile din toamna lui 2013 ar putea muta concentrarea germanilor de la gasirea unei solutii pentru criza din zona euro catre confruntarile interne

Cea mai mare economie din zona euro se va confrunta cu un an dificil, avand in vedere ca pe langa faptul ca va trebui sa puna bazele unei uniuni bancare si sa decida ce va face in continuare cu datoria Greciei, vor avea loc si alegeri, in toamna lui 2013. Insa, in conditiile in care cancelarul Angela Merkel si partidul sau au inceput deja sa piarda din popularitate, "doamna de fier" si-ar putea axa eforturile catre castigarea luptei electorale, astfel ca problemele zonei euro ar putea fi lasate pe plan secund.

Italia

Alegerile din primul trimestru din 2013 aduc in prim-plan doua idei cruciale:

- implementarea reformelor structurale

- incertitudinea politica, care ar putea transmite semnale negative catre pietele financiare, astfel ca o stabilitate guvernamentala este prioritara pentru ca Italia sa se bucure in continuare de sprijinul marilor puteri din zona euro

Problema in aceasta tara este ca tehnocratul Mario Monti a demisionat din functia de premier, deoarece nu a mai beneficiat de sprijinul populatiei, care s-a saturat de atata austeritate. In plus, predecesorul sau, Silvio Berlusconi, a anuntat ca va reveni in scena politica si ca se va lupta pentru postul pierdut.

In acest context, daca alegerile nu vor fi castigate de o majoritate clara, care sa opteze pentru continuarea reforelor, atunci Italia se va confrunta din nou cu o crestere a dobanzii obligatiunilor guvernamentale.

Presedintele tarii, Giorgio Napolitano, a precizat ca alegerile anticipate vor avea loc pe 24 si 25 februarie.

Mario Monti a afirmat ca nu va candida la alegeri, dar, daca partidele politice care-i sustin agenda anticriza ii vor cere sa conduca guvernul viitor, atunci va lua in considerare aceasta oferta.

Grecia

- stabilitatea guvernului ar putea fi compromisa de impactul puternic pe care l-au avut masurile de austeritate si economia slabita, in ultimii doi ani

- revolte populare, cresterea popularitatii miscarilor impotriva euro si impotriva Europei

Grecia pare a fi cea mai problematica tara europeana. Rata somajului ar putea atinge nivelul record de 29% anul viitor, iar cresterea economica pentru tot anul 2012 va fi una negativa, posibil de -6,7%. In plus, supraindatorarea este o problema deja mult prea cunoscuta, astfel ca evenimentele neplacuta desfasurate in acest an. cum ar fi proteste, s-ar putea repeta si in urmatoarele 12 luni.

Spania

Tensiuni intre guvernul central si cele regionale:

- probleme cu deficitul bugetar

- opozitia regiunilor fata de implementarea reformelor

- amenintarea venita din partea Cataloniei, care vrea sa se separe de restul tarii

Pe langa criza bancara si somajul ridicat, Spania se confrunta si cu o revolta unor locuitori din unele regiuni mai bogate, care nu mai vor sa le sustina pe cele sarace.

Franta

- tensiuni intre socialisti si cei care sustin aplicarea masurilor de austeritate, fara de care economia va intra in recesiune

Presedintele Francois Hollande se afla intr-o situatie critica: el trebuie sa convinga populatia ca reformele sunt vitale pentru resuscitarea economiei. Insa, pana acum, niciun alt lider nu a reusit sa faca acest lucru.

Marea Britanie

- tensiuni intre guvernul de la Londra si restul tarilor UE, ca urmare a cresterii euroscepticismului

- organizarea unui referendum pentru a iesi din UE.

Disensiunile dintre Marea Britanie si celelalte tari din UE au inceput cu asa-numita "taxa Robin Hood" pe tranzactii financiare si au culminat cu nemultumirile legate de bugetul blocului pentru perioada 2014-2020.

In conditiile in care Londra joaca rolul unui opozant continuu fata de politicile adoptate la nivelul UE, atunci ea s-ar putea indeparta de celelalte natiuni, lucru ce ar putea culmina cu un referendum pentru iesirea din UE.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#previziuni economie UE 2013, #amenintari tari UE, #economie tari UE , #analiza economica