Ziare.com

Problema Greciei paleste cand apar problemele Europei

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 18:27

   

Problema Greciei paleste cand apar problemele Europei
De la o vreme, factorii europeni par din ce in ce mai convinsi ca nu exista o problema a Greciei. Exista numai o problema a zonei euro.

Grecia ar putea fi lasata in cadere libera, daca n-ar pluti in aer pericolul ca ea, cazand, sa-i acroseze cumva si pe altii.

Europa este activa, dar prudenta

De aceea, factorii decisivi ai UE, fara sa fi concretizat decat partial ajutorarea Greciei, vorbesc acum de ajutorarea bancilor europene. Intr-un discurs tinut miercuri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, a reiterat necesitatea consolidarii capitalurilor proprii ale bancilor, pentru a stavili contagiunea datoriilor.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Formula este destul de generala, si, atata timp cat nu spune nimic despre reformele majore ale bancilor, care sunt asteptate, ea nu este mai mult deat o gura de oxigen, pentru linistirea pietelor.

Efectul s-a si produs de altfel. Bursele, foarte sensibile in asemenea momente, si-au incetinit brusc scaderile iar, in cursul zilei de joi, au reintrat chiar pe un trend usor pozitiv.

Totusi, asa cum subliniaza La Tribune, Barrosso a evitat sa explice cum va proceda Europa pentru a consolida capitalurile bancilor. Nu s-a referit, de exemplu, la modelul american sau cel britanic, care au in vedere separarea partiala intre serviciile bancare pentru investitii si cele pentru consum.

Germania a simtit-o pe pielea proprie

Prudenta este justificata. Asa cum arata pe buna dreptate un articol publicat de Project Syndicate si semnat de profesorul Raghuram Rajan, de la "Chicago's Booth School", principalul factor capabil sa contribuie cu propriile sale fonduri la salvarea Europei este Germania, cea care are deja experienta salvarii altora, din vremea cand absorbea economia fostei RDG.

La timpul sau, Germania a oprit cresterile salariale, si-a franat evolutia economica, a pompat mijloacele sale spre dezastrul preluat din Est, a suferit.

Dar si Germania de Est a suferit, recladindu-si propria tara, din propria cenusa comunista. Este firesc ca Germania sa-si puna, in intimitatea ei, o intrebare pertinenta: sunt dispuse tarile amenintate de la periferia Europei sa sufere pentru ca sa se salveze?

Raspunsul ar trebuie sa fie da. Insa el este nu. Bogatii Greciei nici nu se gandesc sa plateasca impozite mai grele, parlamentarii italieni nu renunta in ruptul capului la numeroasele bonusuri pe care singuri si le-au aprobat.

Mai exista un pai, de care sa se agate inecatul

Ca urmare, chiar daca, pe temen lung, Germania este foarte interesata in echilibrul Europei, conditie pentru propria ei soliditate, pe termen scurt are destule motive sa fie reticienta.

O speranta reala pentru Europa este Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF), creat in 2010 anume pentru sustinerea sigurantei financiare in Europa si pentru asistenta acordata tarilor aflate in dificultate.

Totusi, chiar si FESF se bazeaza tot pe resursele din zona euro si pe puterea lor financiara. Daca pietele ar intra in panica, poate nici Germania, principala cotizanta a Fondului, n-ar fi in stare sa asigure sprijinul necesar.

In acest caz, faimosul pai de care se agata inecatul nu mai ramane decat FMI. Aceasta institutie ar putea crea un vehicul, capabil sa preia tot ce depaseste FESF, prin valorificarea obligatiilor europene, sau chiar din fonduri proprii.

In plus, FMI, ca organizatie credibila pe plan international, ar putea imprumuta din tari potentiale, aflate in afara sistemului, ca SUA sau China, dupa ce, bineinteles, va verifica solvabilitatea pe termen mai lung a celor ajutati.

Panica este cel mai grav pericol

FMI nu este o institutie filantropica sau sentimentala, dar poate ca zona euro tocmai de asa ceva nu are nevoie.

O evaluare independenta si facuta fara sentimentalisme de catre FMI ar putea stabili masuri operative si efciente, pana cand inca nu este prea tarziu si situatia nu a scapat de sub control.

Fireste, un asemenea scenariu este extrem, el nu poate fi de dorit, dar nici nu trebuie exclus, indeosebi ca factor psihologic, capabil sa stopeze panica.

Este important pentru europeni sa stie ca mai exista undeva o rezerva potentiala, dar ei trebuie sa conteze numai pe solutiile proprii, desigur cele la care se gandeste in aceste zile chiar Comisia Europeana.

In ce priveste locul de nastere al crizei euro, este cert ca datoria Greciei n-are alta solutie, decat restructurarea, cu ajutorul tuturor. Singura diferenta este ca, in timp ce altii trebuie sa faca mici pasi inainte, ca sa iasa din criza, Grecia trebuie sa faca un mare pas inapoi, ca sa nu cada in prapastie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3426 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cum se vede situatia ?

Ca o pandemie ! Microbu grecesc se transmite cu usurinta in Rominia,Bulgaria,Irlanda,Portugalia Spania,Italia...
Inca nu sa inventat un "Tamiflu" economic,asa ca se injecteaza euro . Cu cit doaza e mai mare cu atit riscu ca "bolnavu" sa decedeze este mai probabil.

 

:)

mUE va trebuit.

 

Natura si legile acesteia nu fac deosebirea intre bine si rau, ci

intre echilibru si dezechilibru

Grecii traiesc peste posibilitatile oferite de economia lor

Legile naturale ale dezvoltarii capitaliste au fost viciate si distorsionate grav in ultimele decenii prin doua directii de dezvoltari artificiale, care au generat in mod cumulativ actuala criza globala economico-financiara:
- sistemul financiar international actual este un mecanism speculativ, volatil si foarte vulnerabil, lipsit de un etalon monetar autentic, care nu mai serveste dezvoltarea economica sanatoasa; goana dupa un profit cat mai mare a generat externalizarea si dislocarea industriilor clasice si a locurilor de munca aferente catre tarile in curs de dezvoltare si speculatiile bursiere cu instrumentele ei abstracte si nocive au ajuns chiar sa distruga ramuri economice intregi
- dezvoltarea exagerata si nesustenabila a cheltuielilor publice si a sectorului tertiar de stat (prestari de servicii, asistenta sociala, etc.) a condus la acumularea "datoriilor suverane" ale statelor dezvoltate care au cam consumat fondurile de pensii si au decapitalizat bancile creditoare

Falimentul este singurul instrument sanitar natural de adaptare, eficientizare si curatare a economiei de sectoarele balast, neproductive sau fara piata - Statele au injectat masiv fonduri publice pentru mentinerea artificiala si resuscitarea unor agenti economici toxici considerati "to big to fail" care netratati la timp raspandesc epidemia si catre sectoarele sanatoase - Acesti bani luati din viitor au crescut "datoriile suverane" si au creat dezechilibre

 

:D

capitalismul a existat atata timp cat a existat si sclavia in forma sa originala. Cand sclavagia a fost abolita pe foaie, a aparutnoua forma de sclavagie: socialismul. In socialism ti se spune ca totul va fi ok, vei fi ingrijit, dar nu ti se spune ca daca vrei sa iesi din sistem vei primi in gura urat de tot. Iar socialismul are mai multe forme, de la comunism la fascism. Sincer, detest toate formele "-ism", de la capitalism la fascism, le detest si ori de cate ori se poate fac tot posibilul sa le subminez. Acestea sunt ca un cancer, care se intinde pana te omoara.

Falimentul UE

Este generat de politicile comuniste cu fata umana.

Baloane de sapun! Cred ca totul e o farsa!

Toata lumea are datorii!
America are datorii uriase, Europa cica are datorii, toata lumea are datorii!
Unde sunt banii!?
La cine s-au adunat? Cine a imprumutat si pt ce pe totzi astia?!

 

E un sistem ciudat

Eu te inprumut pe tine, tu pe x , x pe y si y pe mine. Cam asa functioneaza. Exemplu Romania face parte din FMI deci o anumita cota o pune la dispozitia fondului si implicit isi recupereaza banii cu profit din dobanzi. Dar la fel are nevoie de bani si se inprumuta la acelasi FMI.

Iertare.Dar credeam ca ai capul pe umeri,nu invers

Mai parafina ! US are o datorie mica fata de china si e garantata in MINERALE ( mai precis fier si carbune ).
america nu are datorie catre iuropa lu peste ( si cu atit mai putzin fata de germania. Tu cred ca tii ziarul invers ! - unde ai auzit tu ca america are datorii germaniei ? Cei de la radio erevan glumesc ))
germania a dat bani la greci si la turci.
Una e sa ai datorie 100o de lei si sa ai gradina si alta, ca iuropa lu peste prajit , sa ai un balcon numai.Germania e mai rau decit grecia. ca banii de pensie sint bauti la gradinile de vara din sudul iuropi lu peste. A compara problemele Iuroa probleme financiare a iuropi cu ale americii, inseamna ca ai pus botul la propaganda iuropeana. Ca toate relele vin din america.
America are imprumutati bani in iuropa ,nu invers.

America are datorii uriase

Are, dar la cetatenii ei. Putzini afara. asa cum ai fi dator nevestei. Platind datoria,banii ramin in casa.
Iuropa lu peste e diferita. Ca banii au fost fictivi.
Sperau sa-i recupereze din dobinzi. datoria la iuropeni consta ca au imprumutat bani ce nu i-au avut, si acum vine inapoi CEC-ul fara acoperire. Banii s-au cheluit la gradina de vara in Grecia, spania ,Italia, , belgia ,portocalia, Irlanda, Turcia,si chiar si Romania. bah, mincati si beti, ca platesc eu !

Iertare.Dar credeam ca ai capul pe umeri,nu invers

Daca socoti datoriile SUA "afara" catre China si Europa(germania) .termini cu Bancile americane si cu Rezervele de pe Wall Street.O intrebare cinstita ar fi dece toate statele din Blocuri Economice sunt in criza,celelalte nu(turcia e un exemplu) dece cu cat produci mai mult ajungi la faliment,dece toti banii sunt la FMI,si cum au ajuns acolo.Acm se cere "Recapitalizarea Bancilor" dece ? Ca si ce se da dela Bugetele nationale sa ajunga la FMI ?In acelas timp fugiti de populusm,dasi populistii produc si platesc impozite.La asa gandire asa rezultat.

La sinagoga v-a mintit :

MAJOR FOREIGN HOLDERS

Country

Oct 2010.
Oct 2009.
Oct 2008.
% change, Oct 2008-Oct 2010
SOURCE: US Treasury
• Download this data
All Other 161 158 149.1 8.0
Australia 11.8 12.8
Belgium 15.7 16.9 15.8 -0.6
Brazil 177.6 164.9 141 26.0
Canada 125.2 44.8 14 794.3
Carib Bnkng Ctrs 133.7 114 203.5 -34.3
Chile 13.6 12.4 15 -9.3
China, Mainland 906.8 938.3 684.1 32.6
Colombia 17.3 18.3 11.3 53.1
Egypt 34.9 14.3 16.7 109.0
France 35.1 29.1 20.5 71.2
Germany 60.1 47.9 53.7 11.9
Grand Total 4310.2 3573.1 2980.3 44.62
Hong Kong 139.2 137.8 69.8 99.4
India 41.1 35.8 18.3 124.6
Ireland 41.4 42.6 35.1 17.9
Israel 17.9 14.5 12.4 44.4
Italy 21 21.6 15.3 37.3
Japan 877.4 742.9 629.6 39.4
Korea, South 41.1 43.3 36.2 13.5
Luxembourg 78.5 79.5 100.8 -22.1
Malaysia 11.6 11.7 8.6 34.9
Mexico 34.9 26.5 32.2 8.4
Netherlands 14.6 20.5 15.7 -7.0
Norway 18.7 7.3 11.5 62.6
Oil Exporters 213.9 209 176.7 21.1
Philippines 12.9 11.4 12.1 6.6
Poland 26.3 21.9
Russia 131.6 145.9 110.8 18.8
Singapore 63.6 36.3 34 87.1
Spain 13.1
Sweden 15 15.3 13.5 11.1
Switzerland 101.3 85.2 62 63.4
Taiwan 131.2 115.6 65.9 99.1
Thailand 66.2 28 34 94.7
Turkey 27.6 30.3 27.9 -1.1
United Kingdom 477.6 105.7 133.2 258.6

http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/jan/18/us-federal-deficit-china-america-debt

http://www.slate.fr/story/18397/la-dette-americaine-en-detail

Voi aveti deficit 10% din PIB, Eu 4%, deci voi ati tiparit
mult mai multi bani fara acoperire decat EU.

Plimba ursu' de aici.

ion face o investituie si cumpara o v-aca

Plateste 50 euroi . dar nu o mulge. Se duce la gheorghe s afaca o investite si el de 100 euroi si sa cumpere v-aca de la ion. Ion bea profitul. Gheorghe aduce iar *** la ion, ion Imprumuta de la banca 150 euroi, da lu gheorghe si gh be a profitul.
Dar ion aduce iar lu gheorghe si gheorghe ia un imprumut de 200 euroi si ion bea profitul.
Numai ca nu a mai stris fin pe iarna si v-aca moare.
Banca a raporta totul ca investitt si acum le trece la aconturi neperformante. Chiar daac ar trai v-aca, mai mult de 50 euro nu valoreaza.Sa ia b-oii de la bicicletele lui Ion si gheorghe ?-
Nu pot, ca au vindut bicicletele chiar inainte de a face rachiul.

 

De vazut :

Jaques Attali : "La crise ne fait que commencer" - Interview

http://www.youtube.com/watch?v=1ExMyo74D8I&NR=1

Hiver 2011-2012, crise terminale de l'euro !

http://www.youtube.com/watch?v=s8H9hnawZ9k&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=---WU1VwaVI&feature=fvwrel

http://www.rferl.org/content/interview_joseph_stiglitz/24359647.html

 

PS:

La vérité sur la mort de l'Euro

http://www.youtube.com/watch?v=Q1xttVBwudM&feature=related

Pierre Jovanovic : Le système financier mondial a failli s'arrêter 3 fois

http://www.youtube.com/watch?v=pVVlF00KElA&feature=share

 

La sinagoga v-a mintit :

Nu e rau sa tiparesti bani? Ca ruginesc matritele daca nu le folosesti.
Numai ca iuropa ( lu peste ) nu poate tipari ca nu are cine. Populatia e imbatrinita. Desigur ca US a tiparit bani. Euro se sdesfiineaza si e nevoie de bani. China detine dolari si inflatia e in favoarea US. Ai vazut tu ratza inecata ?
America pluteste mereu. Ca de la infiintare a fost datoare. Chiar din prima zi. Asa a invatat sa inoate. Iuropa,cum vezi, inoata stil " topor ". Stii cum inoata toporul ?

 

O sucesti ca la Ploiesti

Ti-am demostrat ca nu spui adevarul.

E bine ca esti optimist, dar de data asta, o luati
in brate ...

20+ years ago Baba Vanga supposedly predicted that the 44th US president would be black and would be the last US president, because America will freeze up or go down in the economics. She went on, saying that following his stepping into position, there would be a spectacular economic crisis and a conflict between north and south states. All this cooking up to a third world war in which the nuclear bomb would be used again.

http://2012forum.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=19241

http://www.youtube.com/watch?v=oY3v0uaLtBs&feature=share

Pt francofoni :

http://www.youtube.com/watch?v=KSPN24bbvuA&feature=related


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor