Putin nu a primit nota de trecere pentru modul in care a gestionat criza: Economia Rusiei in 2016

Sambata, 09 Ianuarie 2016, ora 18:25
4893 citiri
Putin nu a primit nota de trecere pentru modul in care a gestionat criza: Economia Rusiei in 2016
Foto: Kremlin.ru/Arhiva

Presedintele rus Vladimir Putin nu a gestionat cum trebuie criza prin care trece tara sa, iar economia va avea de suferit in continuare, pe fondul sanctiunilor Occidentului si petrolului ieftin.

Bloomberg a rugat mai multi analisti sa acorde note liderului de la Kremlin, iar 27% dintre ei i-au dat "F", cea mai mica posibila.

Insa cum s-a ajuns aici?

Economia Rusiei a inceput sa intre pe o panta descendenta inca din primul trimestru din 2012, cu mult inainte ca pretul petrolului sa se prabuseasca sau ca Occidentul sa impuna sanctiuni. Iar ritmul a devenit din ce in ce mai accelerat, astfel ca Banca Mondiala estimeaza ca produsul intern brut nominal al tarii conduse de Vladimir Putin va fi in 2017 mai mic decat in 2012.

Fostul ministru de Finante, Alexei Kudrin, considera ca recesiunea va "bantui" in Rusia in acest an, insa e posibil ca economia sa revina pe crestere in 2017. Altii sunt de parere ca luminita de la capatului tunelului e mult mai aproape, transmite Voice of America.

"Cred ca ce era mai rau a trecut", a mentionat analistul Timothy Frye de la Institutul Harriman al Columbia University. "Din 2012 pana in 2015, cresterea economica a Rusiei a ajuns la 1,5% de la 2%. Insa in ultimul trimestru s-a observat o tendinta de stabilizare", a punctat specialistul.

In consecinta, Frye estimeaza ca economia Rusiei va creste in 2016 cu 1%.

Ce e de facut?

Guvernul a fortat marile companii de stat, precum Gazprom si Rosneft, sa limiteze activele in valuta pentru a impulsiona aprecierea rublei, dar le-a cerut si oligarhilor sa intinda o mana de ajutor.

Frye arata ca grupurile de interese din jurul lui Putin au viziuni diferite legate de nationalizarea unor companii, asa ca lucrurile s-ar putea complica in 2016.

"Multe companii au de suferit din cauza sanctiunilor, insa exista si castigatori din faptul ca Rusia a intors spatele Occidentului. De exemplu, sectorul agricol a beneficiat intr-un anume fel de pe urma interzicerii importului de alimente din UE si SUA", a mai spus Frye.

Investitii peste granita

Multi miliardari rusi au investit in proprietati imobiliare din Londra, New York si Paris.

Sute de milioane de dolari au parasit tara si au ajuns sa plateasca apartamente de lux peste hotare.

Potrivit unei surse, miliardarul rus Dmitry Rybolovlev a dat 88 de milioane de dolari pentru o locuinta langa Central Park din New York. Americanii se plang ca o astfel de achizitie trage in sus preturile din regiune, mai ales ca noul proprietar nu locuieste acolo permanent.

Avocatul Ed Mermelstein, care ii ajuta pe rusi sa investeasca in piata imobiliara din New York, sustine ca Putin pune presiune pe cei care muta banii in afara tarii.

"Liderul de la Kremlin spera sa readuca in tara o mare parte din fondurile care au zburat peste hotare", a explicat acesta.

Voice of America considera ca Putin sta bine in sondaje, insa daca economia va merge in continuare cu frana de mana trasa, atunci populatia si-ar putea schimba parerea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Rusia crestere economica 2016, #economie Rusia 2016, #probleme Rusia 2016 , #analiza economica