Raport Guvern: Seceta va creste inflatia si va afecta PIB-ul

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 22:28
2486 citiri
Raport Guvern: Seceta va creste inflatia si va afecta PIB-ul

Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente, existand si incertitudini legate de impactul final al secetei asupra produsului intern brut, se arata in raportul Guvernului privind situatia economica pe anul 2012.

"Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente. Inflatia medie anuala este estimata la 3,4%. Deficitul de cont curent extern este proiectat sa se reduca la 4% din PIB in 2012, deoarece intrarile de capital vor continua sa fie reduse", se arata in document.

Datele anuntate miercuri de catre Institutul National de Statistica releva ca rata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, 5,33%, mult peste tinta BNR, dupa ce in septembrie preturile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor. Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

Guvernul arata ca pana la sfarsitul anului nu se intrevad riscuri deosebite care sa afecteze sensibil perspectivele macroeconomice si bugetare, dar precizeaza ca exista incertitudini cu privire la impactul final al secetei asupra produsului intern brut.

De asemenea, o reducere a produsului intern brut in zona euro mai mare decat cea estimata de catre Comisia Europeana ar putea afecta nivelul produsului intern brut si a celorlalti indicatori macroeconomici.

La acest moment se estimeaza ca produsul intern brut se va majora cu circa 1% fata de 2011, avand o valoare nominala de 607,3 miliarde lei. Consumul final se va majora cu 0,7% si formarea bruta de capital fix, cu 6,4%.

Reducerea absorbtiei fondurilor europene ar putea duce la reducerea cheltuielilor

In acelasi timp este luat in calcul faptul ca o reducere a absorbtiei fondurilor europene fata de nivelurile programate ar afecta nivelul veniturilor bugetare pe acest an, caz in care se vor lua masuri corespunzatoare de reducere a cheltuielilor si incadrarea in deficitul bugetar estimat.

De asemenea, pot exista riscuri de finantare a deficitului bugetar ca urmare a deteriorarii situatiei sectorului financiar extern sau a unei cresteri explozive a pretului international al petrolului.

Referitor la platile restante, Guvernul estimeaza ca pana la sfarsitul anului se vor inregistra progrese in procesul de reducere a arieratelor in cadrul companiilor monitorizate, astfel incat sa se ajunga la 9 miliarde lei fata de 13 miliarde lei inregistrate la sfarsitul semestrului I.

Venituri la buget - 32,5% din produsul intern brut

Veniturile bugetului general consolidat estimate a se realiza in anul 2012 sunt in suma de 197,5 miliarde lei, reprezentand 32,5% din produsul intern brut. Din acestea, circa 12 miliarde lei sunt programate a se realiza din fonduri europene si 185,5 miliarde lei reprezinta venituri estimate a se realiza din impozite, taxe, contributii si alte venituri incasate din economia interna, reprezentand 30,5 % din produsul intern brut.

In totalul veniturilor bugetului general consolidat, veniturile din taxa pe valoarea adaugata reprezinta 26,2%, contributiile de asigurari sociale 25,8%, impozitul pe venit 10,8%, veniturile din accize 10,4%, iar veniturile nefiscale 9,3%.

Pe bugete componente, ponderea cea mai mare a veniturilor bugetului general consolidat se regaseste, in principal, la bugetul de stat, respectiv 47,5%, la bugetele locale 25,8%, iar la bugetul asigurarilor sociale de stat 24,8%.

Din veniturile bugetelor locale, cotele defalcate din impozitul pe venit reprezinta 28,5%, sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata alocate cu destinatii speciale prevazute de lege (finantarea invatamantului preuniversitar de stat, asistenta sociala si investitii in infrastructura locala) reprezinta 28,6%, iar subventiile alocate, in principal, pentru investitii reprezinta 8,2%.

Din veniturile bugetului de asigurari sociale de stat, subventiile acordate de la bugetul de stat pentru echilibrare reprezinta 28,1%.

Cheltuieli estimate - 34,8% din produsul intern brut

Cheltuielile bugetului general consolidat estimate a se realiza in anul 2012 sunt de 211,1 miliarde lei, reprezentand 34,8% din produsul intern brut. Pe categorii de cheltuieli, ponderea cea mai importanta o detin, in principal, cheltuielile cu asistenta sociala care reprezinta 32,0% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat, urmate de cheltuielile de personal (19,4%), cheltuielile de natura investitiilor, reprezentand cheltuieli de capital, cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila si nerambursabila si alte transferuri pentru investitii (18,1%) si cheltuielile cu bunuri si servicii (15,9%).

Pe bugete componente, ponderea cea mai mare a cheltuielilor bugetului general consolidat se inregistreaza la bugetul de stat (53,2%). La bugetele locale se inregistreaza o pondere de 24,7%, iar la bugetul de asigurari sociale de stat de 23,1%.

Deficit - 2,2% din produsul intern brut

Deficitul bugetului general consolidat, in termen de plati, estimat pe anul 2012 la 13,66 miliarde lei, reprezentand 2,2% din produsul intern brut.

Estimarea veniturilor si cheltuielilor bugetului general consolidat pe anul 2012 are la baza executia pe primele opt luni ale anului, estimarile privind evolutia principalilor indicatori macroeconomici, precum si actele normative in vigoare cu aplicabilitate in acest an.

Majorarea salariilor personalului din sectorul bugetar cu 7,4% incepand cu luna decembrie 2012, care asigura recuperarea integrala a reducerii de 25% din anul 2010, se va reflecta in cheltuielile de personal incepand cu luna ianuarie 2013, luna in care se platesc drepturile salariale aferente lunii decembrie 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#guvern crestere inflatie 2012, #guvern cheltuieli estimate 2012 , #analiza economica