Ziare.com

Regionalizarea dupa modelul polonez, o lectie pentru Romania?

de Constantin Pescaru
Joi, 14 Februarie 2013, ora 07:14

   

Regionalizarea dupa modelul polonez, o lectie pentru Romania?
Guvernul USL condus de Victor Ponta si-a fixat drept obiectiv, pentru acest an, reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii, prin crearea regiunilor, diviziune folosita de numeroase tari europene, inclusiv Polonia.

Aceasta problema a fost adusa in discutie de fostul premier Emil Boc, sustinut de presedintele Traian Basescu, insa a fost abandonata in 2011.

In prezent, proiectul se afla inca la stadiul de discutii, dar exista cateva elemente care par a fi deja hotarate.

Problemele regionalizarii: Intoarcerea la era comunista, gestionarea banilor si descentralizarea

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a precizat ca spera ca, in septembrie 2013, sa se organizeze referendumul pentru revizuirea Constitutiei, in care vor fi adaugate regiunile ca unitati administrativ-teritoriale cu personalitate juridica.

De asemenea, pana in luna decembrie, oficialul roman a anuntat ca acestea vor fi valide, prin trecerea prin Parlament a actelor normative de implementare a regionalizarii.

Noile unitati administrativ-teritoriale vor fi conduse de consilii, in frunte cu un presedinte sau guvernator, ce vor fi alesi de catre primarii de pe teritoriu.

Guvernul si Consiliile Judetene vor transfera competente catre regiuni si, implicit, posturi din schemele de personal, urmarindu-se astfel descentralizarea.

Cea mai probabila varianta este impartirea in 8 regiuni, pe structura actualelor regiuni de dezvoltare.

La nivelul Uniunii Europene exista Nomenclatorul Unitatilor Teritoriale de Statistica (NUTS).

Cele 8 regiuni de dezvoltare corespund nivelului NUTS 2, care prevede impartirea in unitati administrativ-teritoriale cu populatie de minimum 800.000 si maximum 3 milioane de locuitori.

De asemenea, exista si alte niveluri: NUTS 1 - cu unitati intre 3 si 7 milioane de locuitori (Romania are 4 astfel de unitati, fara personalitate juridica) si NUTS 3 - unitati cu populatii de 150.000-800.000 de locuitori (corespund judetelor).

In majoritatea cazurilor, procesul de regionalizare a coincis cu descentralizarea, care a mutat de la Guvern la autoritatile locale decizia privind colectarea taxelor si impartirea resurselor, mai ales a fondurilor europene.

Regionalizarea in Polonia

Inainte de 1998, Polonia a avut 49 de unitati administrative similare cu judetele din Romania. Guvernul de atunci, condus de Jerzy Buzek, fostul presedinte al Parlamentului European, a decis sa puna in aplicare o reforma administrativa.

Impartirea teritoriala a Poloniei, tara cu 38 milioane de locuitori, a intrat in vigoare in ianuarie 1999, fiind organizata pe 3 niveluri. Ea este compusa din 2.478 comune, 379 districte (powiats) si 16 regiuni (voievodate). Fiecare diviziune are competente proprii si delegate care sunt atribuite prin lege, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul guvernului polonez.

Comunele (gmina) sunt conduse de un consiliu, ai carui membri sunt alesi prin vot direct, pe 4 ani, si un birou executiv, condus de un primar, numit wojl in comunele rurale, burmistrz in comunele urbane si prezydend miasta, in orasele de peste 100.000 locuitori, ales tot prin vot direct.

Districtele (powiaty) sunt entitati administrative care au in jur de 100.000 de locuitori. 65 de orase poloneze cumuleaza functii ale comunelor si ale districtelor.
Provincia este condusa de un consiliu si un birou executiv, supervizat, la randul lui, de un presedinte. Alegerile sunt tot prin vot direct, la 4 ani.

Regiunile (voievodatele) sunt cele mai mari entitati administrative si sunt in numar de 16. Structura lor cuprinde un corp administrativ (sejmik wojwodzki), ales prin vot direct, si un corp executiv (zarzad wojwodzki), condus de un maresal, care este numit de premier.

Voivodatele au suprafata cuprinsa intre 9.412 km2 si 35.589 km2 si o populatie intre 1.000.061 si 5.130.000 locuitori. Regiunile au competente in special in domeniul apei, drumurilor, sanatatii, serviciilor sociale, educatiei, culturii si dezvoltarii economice.

Insa din cauza unei implementari stangace si a unei legislatii precare, regiunile nu s-au dezvoltat uniform, astfel ca diferentele sunt evidente.

Spre exemplu, PIB-ul pe cap de locuitor din cea mai bogata regiune este de peste doua ori mai mare fata de cea mai saraca, o discrepanta mult mai mare decat in Spania sau Franta, se arata intr-un studiu realizat de Andrei I. Lobatch.In consecinta, se remarca patru categorii de regiuni:

- cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, care au aratat un avans continuu. Sunt in numar de 6 si cuprind marile centre urbane, dar si zonele in care vin cei mai multi turisti;

- regiunile care au avut un boom de dezvoltare in ultima perioada, fiind avantajate de schimburile comerciale cu Austria si Germania;

- regiunile cu scadere economica usoara, unde exista zone industriale vechi;

- regiunile subdezvoltate sunt situate in special in Est, in vecinatatea Rusiei, Belarus si Ucraina, state mai putin dezvoltate decat ceilalti vecini ai Poloniei. In plus, ele sunt axate mai ales pe agricultura, vanat si pescuit.

Avantaje si dezavantaje

Polonia a demonstrat ca, sustinuta de o lege puternica si o structura organizatorica eficienta, abstorbtia fondurilor europene poate depasi nivelul de 80%, un rol important in succesul acestui program jucand si regiunile, dar si concentrarea programelor europene sub aripa unei singure institutii.

Varianta poloneza are, prin urmare, avantajul unei mobilizari mai usoare a fondurilor si costuri mai reduse pentru contribuabili.

Insa principala provocare va fi dezvoltarea aproximativ egala a regiunilor. Daca fiecare noua diviziune administrativ-regionala nu va cuprinde atat judete bogate, cat si sarace, atunci se va crea o discrepanta vizibila. In plus, ideal ar fi ca sa existe in fiecare regiune cat mai multe industrii si locuri de munca variate.

Un alt pericol este legat de alocarea inechitabila a resurselor in interiorul regiunilor, avand in vedere tendinta alocarii mai mari catre centru, respectiv catre capitale. Insa pentru a combate acest fenomen, vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat deja ca ar putea exista mai multe capitale pentru o regiune.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13872 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

discutii in van!

Tov Dr Ponta, pe vremea cand Boc & Base au avansat ideea asta, tipa din toti raruchii ca regionalizarea este o idee bolsevica. Toti "forumistii" uslamisti cantau pe aici pe aceiasi voce.
Acuma ideea este mirobolant de minunata. Este foarte extraordinara.
Ii urez success tov. prof. dr. copy paste si admiratorilor!

Tot inainte!

 

Jos mafia usl !

mai multe capitale pentru o regiune? Ce tampenie mai poate fi si asta? Adica tari ca Brazilia sau USA nu au asa ceva iar noi trebuie sa fim unici in lume,unici in lume la tampenii.
huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu USL huuuuuuuuuuuuuuuu!!!

 

pe unii de dimineata cum se

trezesc din somn ii si inteapa platitorii cu lozincile, ca sa nu le uite cumva. Bag seama ca d-ta nici nu citesti articolul si ii dai direct cu sarcina. Manipulare ieftina, de doi bani, insa cine stie poate se plateste mai mult si eu nu stiu. Dar d-nba ... ce parere ai despre modul in care Polonia a facut regionalizarea ? Este bine, nu este bine, poate fi o ideea de preluat, ce zici? Daca ai idei spunele, iar in caz contrar lasane cu veninurile specific basiste.

@vasy51

Cred ca ar trebui sa citesti mai bine articolul. Scrie acolo si de propunerea lui Dragnea de a crea mai multe capitale la o regiune. Cred ca tu esti pe langa subiect, nu martorana.

Statele Unite INTERLOPE ale Romaniei

Deci cum isi imparteau INTERLOPI granita de est in barul LATIN-O KAFE din Piatra Neamt asa s imparte acum Romania de catre INTERLOPI care se cres stapani acestui popor.

JOS mana de pe Romania , NU este tara voastra.

 

Discutiile sunt Inutile! De vreme ce Romania este stat Vasal

sau, cel mult Semi-independent.

In aceasta situatie trebuie sa discutam CUM facem

regionalizarea, si nu, daca o vom face; alternativa este

iesirea din UE.

Felicitari pentru ideea ta Constantin Pescaru,

sunt date de interes pentru ca societatea civila sa aiba si cateva exemple privind regionalizarea, avantajele si dezavantajele ei.
Este de recomandat ca cei in drept sa analizeze si acest mod specific polonez de regionalizare, cu atentie la cauzele care au condus la discrepante. Cred ca impartirea Romaniei in 8 regiuni este buna numai ca atentie la cum se aleg/numesc conducatorii acestora. Consider ca pana la urma ideea ca seful regiunii sa fie numit de guvern ar fi cea mai buna solutie, altfel fiecare regiune va face dupa cum bate vantul in partidul din care provine. USL impreuna cu opozitia trebuie sa gaseasca solutia cea mai buna, lasand la o parte isteriile de grup.

 

bine spus, @vasy

Aici te aprob. Corect! In asemenea chestiuni trebuie musai sa fie lasate la o parte interesele politice.E cazul ca macar atunci cand e vorba de o actiune de o asemenea amploare si cu un asemenea impact asupra Romaniei, sa fie lasate deoparte "isteriile" de care spui, sa existe o cooperare care sa fie benefica pentru tara. Sa se procedeze asa cum e cel mai bine pentru Romania, si nu pentru interesele individuale sau de grup. Dar politicienii nostri de toate culorile, vor intelege oare lucrul asta? Si-n alta ordine de idei: treaba cu regionalizarea e buna, mai ales daca aceasta se face in asa fel incat avantajele sa precumpaneasca in mod categoric asupra dezavantajelor. Si cred ca nu ar trebui luat neaparat ca model pe cel polonez. Mai sunt si alte modele de regionalizare care au dovedit a avea succes, in lume. Sau mai degraba s-ar cauta o formula autohtona, care sa corespunda realitatii economico-sociale din Romania. Parerea mea.

ne-am chinuit 2000 ani, poate si mai mult, ca tara....

...sa ne unim din 3 bucati si acum ne desfacem in 8 parti.Situatia geopolitica specifica zonei ,cu vecinii cu tot felul de pretentii, pe care ii avem,nuuuuu este favorabila acestui proiect.Este foarte riscant.Ca deobicei pe politicienii nostri ii intereseaza cu totul altceva.Argumentul cum ca regiunile actuale economice nu ar avea personalitate juridica nu tine.Orice asociatie are personalitate juridica.Presedinti de Consilii judetene pot constituii astfel de asociatii pe actualele regiuni economice. Exista un foarte mare risc ca noua Constitutie sa nu se voteze din acest motiv.

 

pt. doru 0506

ca sa elimini putintel din coruptie trebuie sa descompui regiunile iar populatia din transilvania s-a saturat sa sustina neconditionat tara financiar de 90 de ani!

mic la stat dar si

la sfat. Mai draga transilvanene cu idei xenofobe, te-as intreba daca nu cumva de 90 ani mananci paine din graul cultivat in campia Romana, Balta Brailei si etc-oltenia, moldova, dobrogea. Din cate stiu din prune se face tuica/palinca, iar painea nu se face din prune si nici numai din cartofi. Este o jignire nationala ceea ce spui, idee care da apa la moara numai antiromanilor.

un alt contraargument foarte important.....

.....impotriva regionalizarii este ca in 23 ani cind in Romania s-a introdus ceva nou ,acesta a fost pervetit,ducind la mecanisme noi de coruptie, de manipulare politica,lucruri negative,perturbatoare pentru o societate bulversata de restructurari si reforme nesfirsite.Schimbarile bruste intr-un sistem care nu a fuctionat niciodata cit de cit,asa cum este societatea noastra,pot fi catastrofice.

 

Importul modelelor

Totdeauna dorim sa importam modele, in loc sa ne punem mintile la contributie. Oricum regionalizarea e o nebuloasa. Niumeni nu poate realiza impactul care va urma. Sa ne fereasca Dumnezeu de ce e mai rau!

 

corect!

Am fi putut avea modelul romanesc.
In schim noi l-am implementat pe ala suedez cu modificari bolsevice si l-am denumit ca fiind de sorginte franceza. Tov. Iliescu stie cel mai bine.

asta vrea europa,regionalizare ?!!! eu auzisem ceva de globalizare

de centralizare,moneda unica,limba,religie etc,etc,etc !atunci la ce bun regionalizarea ?! ca un nesimtit care sunt ma tot gandesc la divide et impera ! nu s-a schimbat nimic de 5000 de ani !

 

Regiuni au fost, reinfiintati-le ! Enclavizati secuii !

"reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii, prin crearea regiunilor"
Regiuni au existat in Romania. Cand am inceput scoala, invatam de regiuni, deci se poate reveni FOARTE, FOARTE usor. Dar scopul actual este altul : regionalizarea in favoarea ungurimii..ei..si asta DERANJEAZA, auzi, ma, Pista !

 

pt. canata

Pista nu s-a plans sa vina pompierii sa curete zapada de pe acoperis desi au iarna grea si nu asteapta de la autoritati sa puna ceva in camara el tace si face"lucra" un lucru tabu romanilor dar bineinteles ca ungurii sunt de vina pentru tot ce se misca in tara! astai motivul ca cer autonomie!

pista sa locuiasaca cativa ani

prin Buzau-Vrancea nu in locurile unde Atila si-a instalat cortul, apoi sa ne spuna cuma afost.

sint prea putine 8 regiuni

12 regiuni reprezinta solutia perfecta,16 ar fi prea multe.
nu trebuie ca un hudet sa treaca in intregime la o regiune,ar trebui avute in vedere si alte criterii.

 

Alt plagiat?

Nici nu-i de mirare!

 

Ce-mi place mie......

Dăi, si dăi, si dai..... Combate farte s combate de uităm si care-i subiectul, deoarece pană la urmă tema e uitată si răman subiectii să se combată.
Chestiunea e cam asa:
-prin anii ’90, după marea imbulzeală si sacrificatii pe degeaba, numai ca să se acopere miscarea preluării puterii pe principiul "La vremuri noi tot noi!", cativa mai luminati au lansat chetiunea "regionalizării" care a devenit "federalizare". In fapt destructurarea sistemelor informale, care deja se reconstruiau pe scheletul PCR (PileCunostinteRelatii), ar fi deranjat "structurile" si de aceea tema regionalizării a devenit federalizare, ceea ce pentru "bunii romani" este de’neacceptat, deoarece enclava vorbitorilor in ungureste e un cartof cam fierbinte pentru mitici de pe malul Dambovitii. Asa că t.băshe o mai refrisează nutelus si mai aruncă o petardă, tot asa cum a fost "perlamentul unicameral" ori revenirea la 4 ani mandat presedentie s.a.a.
Se pare că CEE clamează "regionalizarea", care se pare că in fond este o cerinta a absorbtiei de fonduri UE, dare aceasta ar trebui să inceapă de jos in sus, nu ca toate "reformele" si "tranzitiile" romanesti de "sus in jos" ca mai apoi să ne trezim că ceea ce s-a făcut este de fapt cu susu-l in jos, adicătelea deandoaselea.
Se pare că cei ce au ajuns să ne conducă au interese personale si nu-i prea doare de talpa tării, că ei ii stă bine sub talpă, asa că au uitat de acele mici teritorii ale administratiei antebelice care se numeau "plăsi" si care reuneau totusi niste comunităti omogene, demografic si cultural-istoric delimitate.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor