Reuniunea anuala FMI - Banca Mondiala: despre viitorul Uniunii Economice si Monetare

Autor: Siegfried Muresan - europarlamentar
Sambata, 08 Octombrie 2016, ora 08:40
5277 citiri

Datorii prea mari, prea putina competitivitate si un sistem bancar instabil - este ceea ce am sustinut joi in cadrul discursului meu de la Reuniunea anuala FMI - Banca Mondiala de la Washington ca au fost printre cauzele principale care au provocat crize economice si financiare la nivel european.

Zilele acestea reprezint Parlamentul European, ca membru al delegatiei Comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European, la Reuniunea anuala a Fondului Monetar International (FMI) - Banca Mondiala, care se desfasoara pana duminica la Washington DC, SUA. Intr-un discurs pe care l-am sustinut joi, in cadrul unui pranz de lucru la Institutul European din Washington, am vorbit despre Uniunea Bancara Europeana si despre viitorul Uniunii Economice si Monetare, precum si despre prevenirea viitoarelor crize la nivel european.

Cum sa prevenim cresterea datoriei publice

Pentru a avea o uniune economica si monetara solida in viitor, este esential sa ne uitam care au fost cauzele crizelor ce au lovit Europa in ultimii ani. Datorii prea mari, prea putina competitivitate, un sistem bancar instabil si, partial, guvernanta zonei euro - au fost printre cauzele principale care au provocat crize economice si financiare la nivel european.

Ce am facut pentru a le combate si, mai important, ce avem de facut pentru a preveni viitoarele crize? In ceea ce priveste datoria publica, un nivel prea mare al acesteia intr-un stat membru inseamna ca respectivul stat nu are capacitatea fiscala sa reactioneze daca se confrunta cu un soc extern. In prezent, pentru a preveni si corecta astfel de situatii, avem instrumente precum Pactul de stabilitate si de crestere, "Two-Pack" si "Six-Pack" ("Pachetul de doua" si "Pachetul de sase" propuneri privind guvernanta economica) si noul Pact Fiscal.

Trebuie spus ca toate regulile prevazute de aceste instrumente menite sa previna si sa corecteze tendintele economice problematice sunt corecte, important este ca ele sa fie si respectate pentru ca mai multa datorie publica inseamna mai multe vulnerabilitati. Nu putem pretinde ca intarim economia unei tari pentru a face fata unei noi crize daca permitem reguli mai flexibile in privinta disciplinei fiscale, adica mai multa datorie.

Reforme structurale pentru cresterea competitivitatii

In aceeasi masura este important ca economiile sa fie competitive si atractive pentru investitori deoarece acestia vor alege intotdeauna sa investeasca doar intr-o economie puternica, de incredere, cu un mediu de afaceri stabil. Cum locurile de munca sunt create in primul rand de sectorul privat, mai multe investitii inseamna mai multe locuri de munca si crestere economica.

Insa pentru ca o economie sa fie mai competitiva si productivitatea sa fie mai mare sunt necesare reforme structurale la nivel national. Iar aici sunt importante Recomandarile anuale ale Comisiei Europene specifice fiecarei tari care arata exact ce trebuie sa faca fiecare stat membru pentru a-si intari economia.

Din pacate, aceste recomandari au o rata mica de implementare, de aceea trebuie sa gasim metode de a stimula statele membre sa adopte reformele necesare. Un bun instrument pentru aceasta este Capacitatea fiscala a zonei euro, un buget suplimentar, la care lucram in prezent, din care ar putea fi finantate tocmai aceste reforme.

Spre o uniune bancara

Un alt instrument la care lucram pentru a inlatura amenintarile asupra economiilor este uniunea bancara, un sistem de supraveghere si rezolutie bancara la nivelul UE prin care se urmareste ca sectorul bancar din zona euro si din UE in general sa fie sigur si sa preintampine situatiile in care fondurile contribuabililor sunt utilizate pentru a salva bancile aflate in dificultate. Nu mai vrem ca sistemul bancar din Uniunea Europeana sa reprezinte un risc pentru economiile nationale si, mai ales, pentru economiile oamenilor, asa cum s-a intamplat in trecut.

Un alt obiectiv al uniunii bancare este ca bancile sa fie mai sigure, sa se concentreze pe functia lor principala, aceea de a credita economia, intreprinderile, antreprenorii, oamenii si mai putin speculantii. Totodata, avem nevoie un sistem european de garantare a depozitelor, care ar urma sa fie cel de al treilea pilon al uniunii bancare, alaturi de supravegherea si de rezolutia bancara.

In industria asigurarilor, riscurile si pericolele apar intotdeauna, de aceea este necesar un sistem prin care sa le controlam. Acest sistem urmeaza sa se asigure ca toti depunatorii, fie ca sunt persoane fizice sau societati, beneficiaza de protectia depozitelor lor pana la o suma de 100.000 de euro. Cu toate acestea, sistemele nationale de garantare a depozitelor, care functioneaza bine, nu trebuie sa fie afectate de armonizarea acestui sistem la nivel european.

Guvernanta zonei euro

Nu in ultimul rand, trebuie sa avem in vedere guvernanta zonei euro. Moneda euro ramane in continuare o moneda stabila, de incredere, zona euro s-a dezvoltat in ciuda crizelor, iar aderarea la moneda unica a fost benefica tuturor tarilor care au adoptat-o in cursul ultimilor 10 ani: Slovenia, Cipru, Malta, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania.

Ca urmare a iesirii Marii Britanii din UE, cred ca va exista o mai mare convergenta intre zona euro si Uniunea Europeana, mai ales avand in vedere obligatia statelor membre care si-au asumat in tratatele de aderare la UE ca se alatura zonei euro cand indeplinesc conditiile necesare. De aceea, toate proiectele viitoare de dezvoltare a zonei euro trebuie sa fie deschise si statelor din afara zonei pentru ca acestea sa participe la deciziile legate de zona euro si, astfel, sa fie mai bine pregatite in momentul in care vor adopta moneda unica.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Uniunea Economica Monetara, #zona euro Romania, #Marea Britanie iesire UE , #analiza economica