Rezultate europarlamentare: Europa s-ar putea indrepta catre un viitor sumbru - ce rol joaca tinerii

Luni, 26 Mai 2014, ora 12:45
3083 citiri
Rezultate europarlamentare: Europa s-ar putea indrepta catre un viitor sumbru - ce rol joaca tinerii
Foto: Ziare.com

In conditiile in care tinerii europeni se chinuie sa isi gaseasca un loc de munca, recesiunea a afectat multe tari, iar imigrantii au reprezentat o puternica tema de campanie, partidele extremiste au obtinut multe voturi la alegerile europarlamentare 2014.

Formatiunile de centru, cu traditie indelungata, au iesit invingatoare la scrutinul de saptamana trecuta, insa o privire mai atenta arata ca Uniunea Europeana s-ar putea confrunta cu probleme grave in viitor, scrie Business Insider.

In Franta, 30% din tinerii cu drept de vot au ales Frontul National, al carui fondator a sugerat recent ca virusul Ebola ar putea fi de ajutor in decimarea imigrantilor. Doar 21% dintre cei peste 60 de ani au pus stampila in dreptul acestui partid extremist.

Intre timp, 15% din francezii cu drept de vot, care au sub 30 de ani, i-au ales pe socialisti, o infrangere dura pentru formatiunea condusa de presedintele Francois Hollande, care a promis ca va rezolva problema somajului in randul tinerilor.

Similar, UKIP, partidul de dreapta eurosceptic condus de controversatul Nigel Farage, a reusit sa produca un adevarat cutremur pe scena politica din Marea Britanie, castigand alegerile europarlamentare.

UKIP da o lovitura istorica in Marea Britanie - victorie cum nu s-a mai vazut in 100 de ani

Britanicii cu varste intre 18 si 30 de ani au votat in proportie de 13% cu aceasta formatiune, cu 2 procente mai multi decat simpatizantii Verzilor.

"Tinerii europeni au dreptul de a fi suparati - aproape o patrime dintre ei sunt someri, iar cele mai multe economii sunt in declin. Insa si in statele cu o situatie mai buna, precum Germania sau Marea Britanie, euroscepticismul este in crestere", noteaza Business Insider.

Liderul UKIP Nigel Farage - care a militat impotriva imigrantilor si sustine iesirea Marii Britanii din UE - a declarat recent ca ar fi ingrijorat daca ar avea romani ca vecini.

Cum arata noul Parlament European - vezi rezultatele pentru fiecare tara UPDATE

Chiar si in Germania, care are o economie solida, tinerii eurosceptici au facut valuri la europarlamentare. Iar profilul lor este acelasi ca in alte tari: majoritatea sunt barbati, educati si saturati de situatia actuala.

Desi nu se confrunta cu problemele intalnite in statele din sud (saracie, somaj etc.), ei nu sunt multumiti de politica pe care a dus-o Berlinul in ceea ce priveste bailout-urile, expansiunea Uniunii Europene si imigrantii.

"Avand in vedere ca tinerii europeni au trecut prin cea mai severa criza de la Al Doilea Razboi Mondial incoace, iar UE detine o putere mai mare ca oricand, este de inteles de ce sunt dezgustati de politicieni", conchide Business Insider.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#tineri alegeri europarlamentare, #partide extremiste europarlamentare, #europarlamentare 2014 , #analiza economica
Comentarii