Romania, in ultima grupa a tarilor din UE dupa competitivitate - Care sunt cele mai mari probleme

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 23:30
2178 citiri
Romania, in ultima grupa a tarilor din UE dupa competitivitate - Care sunt cele mai mari probleme
Foto: theoslotimes.com

Romania se afla in ultima grupa a tarilor din Uniunea Europeana dupa cresterea competitivitatii, alaturi de Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Letonia si Lituania.

La polul opus, cele mai performante economii sunt Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Austria, Irlanda, Tarile de Jos, Regatul Unit, Belgia si Franta, se arata intr-un clasament intocmit de Comisia Europeana.

Criteriile dupa care au fost masurata performantele sunt legate de productivitate, performanta la export, inovarea, mediul de afaceri si infrastructura, finantele si investitiile.

Astfel, in raportul detaliat pentru tara noastra, Comisia Europeana noteaza ca industria prelucratoare detine un rol mai important in Romania decat media la nivelul UE (24,7% fata de 15,5% din valoarea adaugata totala in 2011), dar inregistreaza o productivitate si o concurenta scazute. In acelasi timp, capacitatea administrativa pentru elaborarea de politici si punerea in aplicare este nesatisfacatoare.

"Consolidarea bazei industriale, prin intermediul unei competitivitati si inovari crescute, a devenit recent una dintre orientarile politice principale.

Un document privind politica industriala bazat pe consultarea partilor interesate este in curs de elaborare ca parte a viitoarei strategii nationale pentru competitivitate in perioada 2014-2020, fiind destinat sa asigure o abordare orizontala in domeniile industriei, cercetarii si inovarii, mediului de afaceri si IMM-urilor, exporturilor, punerii in aplicare a Agendei digitale, ocuparii fortei de munca si dezvoltarii rurale", se arata in raportul pentru tara noastra.

Intr-un clasament mondial al competitivitatii, realizat de Institutul pentru Management si Dezvoltare (IMD) din Lausanne (Elvetia), tara noastra se afla pe locul 55, dupa state precum Grecia (locul 54), Ungaria (locul 50), Ucraina (locul 49), Slovacia (locul 47), Cehia (locul 35) si Polonia (locul 33).

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#raport Comisia Europeana competitivitate Romania, #Raport competitivitate Romania, #top competitivitate Romania, #competitivitate romania , #analiza economica