Romania, printre cele mai putin competitive tari din lume - Vezi situatia la nivel global

Marti, 24 Iulie 2012, ora 20:35

   

Romania, printre cele mai putin competitive tari din lume - Vezi situatia la nivel global
Romania se afla printre tarile cel mai putin competitive din lume, potrivit unui studiu recent.

Astfel, tara noastra se afla pe locul 53, in cadere trei pozitii fata de anul trecut, dintr-un total de 59 de state analizate de IMD World Competitiveness.

Mai rau decat noi stau doar Bulgaria, Argentina, Ucraina, Croatia, Grecia si Venezuela.

La polul opus, cele mai competitive state din lume sunt Hong Kong si SUA.

Autorii analizei mentioneaza ca, in Europa, cel mai bine stau la acest capitol Elvetia (locul 3) si Germania (locul 5), datorita exporturilor si a disciplinei fiscale.

In schimb, Irlanda (locul 20) si Islanda (locul 26) au o situatia mai buna decat Spania (locul 39), Portugalia (locul 41) sau Grecia (locul 58), care continua sa sperie investitorii.

Nici statele emergente nu sunt imune la criza, astfel ca China (23), India (35) si Brazilia (46) au scazut fata de anul trecut, in timp ce Rusia (48) a urcat doar un loc.

De asemenea, majoritatea economiilor din Asia au inregistrat un declin in acest clasament, exceptie facand Hong Kong (1), Malaezia (14) si Coreea (22).

Aceeasi tendinta s-a pastrat si in statele latino-americane, care au avut un an greu, singurul care a avut o crestere fiind Mexicul.

Studiul a fost realizat luand in calcul opinia a 4.200 de directori generali ai unor companii si masoara cat de bine reuseste o tara sa isi gestioneze resursele economice si umane, pentru a-si mari prosperitatea.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4043 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Imanuel
rank 2
Coreea (de Sud) e pe 22 cu approx 77 puncte.
Polonia e pe 34, cu approx 64 puncte. Romania e pe 53 cu approx 49 pcte. Cele trei tzari se aseamana destul de bine dpdv al populatziei, al resurselor. Ce diferentziaza Koreea de Polonia si Romania: disciplina. Sistemul coreean e un mixt ciudat intre socialism si capitalism: acolo corporatzia iti da totul si totul este la comun. Ce diferentziaza Polonia de Romania ? Polonia are 100% absorbtzie de bani europeni. In Romania, Basescu a pus-o pe HUdrea closhca peste dezvoltarea tzarii. In consecintza, parandaratul la proiecte pe bani europeni e de 50%. Vreau o tzara ca afara, adica fara Basescu.
razvanus
rank 5
asta este situatia
Romania are un numar redus de angajatii cu forme legale raportat la numarul de locuitori, in tara noastra sunt putine companii care produc/fabrica ceva si majoritatea firmelor VAND produse si servicii care sunt facute de alte tari. Deasemenea salariile sunt mai mici decat ar permite profitul firmele unde lucreaza, unii angajatii nu lucreaza pe postul unde si-ar dori sau unde se potrivesc si este normal ca RANDAMENTUL/productivitatea muncii este destul de scazuta pentru ca angajatii lucreaza mai ales pentru bani nu si de placere.
mihais
rank 5
Competitivitatea: "a goal without a plan is just a wish"
Imanuel,
Korea (50M) are mai multi oameni in zona Seul decat in toata Romania. Polonia are 38 M iar Romania 19M.
Acum diferentele: Korea are o economie bazata pe export high-tech posibil datorita unui program de invatamant si cercetare de top. Polonia este mai echilibrata si a avut politici liberale de privatizare si atragere de investitii.
Ce am facut noi? Nu ne-am vandut tara cind polonezii au vandut-o pe a lor, avem un invatamant de rusine, calarim sectorul privat cu unul dintre cele mai opresive sisteme de impozitare din Europa, suntem inca o economie bazata pe "servicii".
Cum functioneaza economia la romani: Ion are un plop in fata casei si cheama compania X sa scape de copac si umbra. X ia banii, GDP-ul creste dar Ion crede ca era mai bine inainte asa ca suna la Y sa planteze un tei. Y ia banii, Ion este la fel ca inainte iar banii vin din fonduri europene sau imprumuturi FMI.
Ghilotina
rank 5
USL si permanenta obsesie Udrea
o sa moara Udrea sau o sa plece pe Marte si obsedatii astia tot la ea or sa se raporteze .

Din pacate treaba cu firmele in Romania nu merge .
Nici nu mai spun de ce .
Rafalle
rank 5
Raport
Acest clasament este o tampenie veritabila. Nu numai in Romania ospatarii castiga mai mult ca un chirurg. Nici o lege nu impiedica electrica sa-mi trimita facturi in care taxele sunt la acelasi nivel cu valoarea consumului.Ce competivitate poate exista la TVR care a reusit permanta sa faca datorii de 50000 de euro de angajat?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor