Ziare.com

Romania si Bulgaria, fata in fata: De ce ne merge mai bine ca vecinilor nostri

de Constantin Pescaru
Vineri, 31 Mai 2013, ora 15:30

   

Romania si Bulgaria, fata in fata: De ce ne merge mai bine ca vecinilor nostri
In primele luni din 2013, economia Romaniei a avut o evolutie mai buna ca cea a Bulgariei, insa ambele tari au de infruntat in continuare unele provocari serioase.

"Economia Romaniei a avut o evolutie mai buna in primele luni din 2013 decat se asteptau analistii la inceputul anului, in special datorita unei reabilitari in sectorul agricol si o imbunatatire semnificativa a cheltuielilor de consum, de aceea Romania sta mai bine in acest moment ca Bulgaria", a precizat pentru Ziare.com analistul William Jackson de la Capital Economics.

Totusi, Romania se confrunta cu o serie de provocari. Pe termen scurt, cererea interna va fi in continuare incetinita din cauza sistemului bancar slabit. Nivelul ridicat al creditelor neperformante si dependenta de finantare externa a institutiilor financiare inseamna ca avansul creditarii va ramane limitat, a explicat analistul.

In plus, imprumuturile de pe pietele financiare internationala expun Romania la un eventual soc extern, care ar duce la deprecierea leului.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In consecinta, Capital Economics estimeaza cresterea economica pentru urmatoarele 18 luni in intervalul 1-2%.

"Pe termen lung, Romania are perspective puternice de crestere economica, printre cele mai importante din Europa emergenta. Insa pentru a atinge aceasta performanta este nevoie de cateva imbunatatiri, legate de mediul de afaceri, cresterea flexibilitatii in piata muncii si mentinerea disciplinei fiscale, mai ales in ceea ce priveste pensiile si imbatranirea populatiei", a adaugat William Jackson.

Somaj, inflatie si crestere economica

Conform celor mai recente date publicate de Eurostat, rata somajului in Romania a fost de 7,3% in aprilie, mai mica decat media tarilor UE (11%) si aproape de doua ori mai scazuta decat in Bulgaria (12,3%).

De asemenea, aceeasi tendinta s-a respectat pe tot parcursul primelor patru luni ale anului, nivelul indicelui mentinandu-se aproape constant in ambele tari.

Comparativ, cea mai mare rata a somajului s-a inregistrat, in aprilie, in Spania (26,8%) si Portugalia (17,8%).

In schimb, rata anuala a inflatiei din Romania a avut cea mai mare accelerare, in aprilie, dintre tarile UE, de 4,4%, conform Eurostat. Insa Bulgaria a avut o crestere a preturilor de doar 0,9% luna trecuta.

Media la nivel european a fost de 1,4%, insa au existat si state in care rata inflatiei a scazut, precum Suedia si Grecia.

Romania a avut o crestere economica mai mare decat Bulgaria, in primul trimestru din 2013, fata de aceeasi perioada din 2012, conform Eurostat. Vecinii au inregistrat un avans de 0,4%, in timp ce noi am avut +1,3%, in conditiile unei scaderi de 0,7% la nivel european.

Recomandarile Comisiei Europene

In cadrul recomandarilor pentru 2013, publicate pe site, Comisia Europeana a salutat unele realizari pe care Romania si Bulgaria le-au facut in ultimul an, precum incadrarea in tintele de deficit bugetar si datorie publica, imbunatatirea situatiei finantelor publice, reforme in sanatate si educatie, care trebuie insa continuate.

Insa institutia a recomandat tarii noastre sa isi imbunatateasca sistemul de colectare a taxelor, sa egalizeze varsta de pensionare pentru femei si barbati si sa sprijine reformarea sistemului de pensii prin promovarea ocuparii lucratorilor cu varste mai inaintate.

Comisia le-a cerut vecinilor sa isi rezolve problemele legate de evaziunea fiscala si costurile administrative pentru colectarea taxelor, care sunt prea mari.

De asemenea, se impune reformarea sistemului de sanatate din Romania, din cauza dezechilibrelor majore, in special din cauza utilizarii ineficiente a resurselor si a proastei gestionari.

In plus, tara noastra a avut o rata de ocupare scazuta in 2012, iar cel al tinerilor a fost printre cele mai reduse din UE. Astfel, tara noastra trebuie sa isi imbunatateasca calitatea politicilor active de pe piata muncii si sa puna in practica fara intarziere Planul National de Ocupare a Tineretului, recomandare facuta si Bulgariei. Numarul de populatie ce risca saracia si excluziunea sociala este si el foarte mare, iar cei mai afectati sunt copiii, in cazul ambelor tari.

Mediul de afaceri din ambele tari este unul slab, astfel ca autoritatile trebuie sa garanteze un sistem de e-guvernare coerent si sa faca eforturi suplimentare pentru a facilita accesul la finantare, precum si sa reduca birocratia in domeniul IMM-urilor.

De asemenea, eficienta si independenta sistemului judiciar, precum si gradul de eficacitate al politicilor de combatere a coruptiei, in special in domeniul achizitiilor publice trebuie imbunatatite. In plus, absorbtia mai buna a fondurilor europene este o alta cerinta a executivului european.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4128 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pentru că știm

să folosim "decat"..

 

pentru ca sifonam mai eficient banii europeni. noi nu avem jena.

ei au probabil. si au avut 75% din turistii de paste din romania. deci se pare ca la ei e mai bine ca la noi. din statistici si cifre pe hirtie poti sa fii mai tare ca germania dar daca numeri turistii si numerele de bulgaria, ajungi la concluzia ca e cam invers...

 

Dl. Pescaru. daca doriti sa faceti o comparatie onorabila, comparati

RO cu nu conteaza ce sta din Spatiul Schengen care are o suprafata sau o pupulatie asemanatoare ce cea a tarii noastre.
Desigur, daca ne comparam cu Albanezi, sintem bine!
Daca ne comparam cu portughezi sintem mai putin bine...
Din punct de vedere moral, comparatia cu cei mai buni este stimulanta, comparatia cu cei mai modesti ne infunda in asistanat! Aceasta este o regula de viata importanta.

 

Cumva

cele 7 judete romanesti si cele 9 oblasturi bulgaresti din imaginea care ilustreaza articolul reprezinta teritoritoriul viitorului stat tiganesc?

 

un titlu de raihat,

Rumania si Bulgaria nu este fata in fata,Rumania si Bulgaria priveste in aceiasi directie,deci este unita in anumite aspecte.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor