Rusia are un scop subtil in Ucraina, care se axeaza pe o strategie pe termen lung. De fapt, tara condusa de Vladimir Putin vrea sa-si impiedice vecinii sa iasa din sfera sa de influenta economica si militara, arata New York Times.
Kremlinul a facut o cerere simpla, in viziunea sa: Kievul trebuie sa adopte un sistem federal de guvernare, prin care sa acorde o influenta mult mai mare celor care conduc regiunile.
"O astfel de structura va da asigurari ca Ucraina nu se pozitioneaza impotriva Rusiei", a spus Sergei A. Markov, un consultant politic pe probleme de strategii politice, care sprijina Moscova.
Oficialii rusi au spus ca ei vad un sistem prin care regiunile din tara vecina isi vor alege singure liderii, iar acestia vor proteja traditiile economice, culturale si religioase, inclusiv relatia stransa cu Rusia, arata New York Times.
Insa multi experti sustin ca planul real al Rusiei este sa submineze independenta Ucrainei. "Este doar o modalitate prin care vor sa subjuge si sa rupa Ucraina", a transmis Lilia Sevtsova, analist la Centrul Carnegie din Moscova. "Inseamna ca Putin va putea lua oricand o bucata din Ucraina", a adaugat expertul.
Presedintele rus Valdimir Putin a mentionat ca vrea ca tara vecina sa fie "in primul rand, absolut neutra, si in al doilea rand, dependenta de Moscova", a sustinut Vladimir A. Rizhkov, un politician din Opozitie.
Pe de alta parte, Statele Unite sustin descentralizarea Ucrainei, dar nu sunt de acord ca regiunile sa primeasca atata influenta, avand in vedere ca ar putea negocia direct cu Rusia, fara ca discutiile sa se mai poarte cu puterea centrala.
Multi analisti sustin ca adevarata intrebare care "pluteste" deasupra Ucrainei nu este "ce sa aleaga: Estul sau Vestul?". Realitatea sta in faptul ca aceasta tara trebuie sa gaseasca echilibrul perfect intre a da o influenta suficient de mare Rusiei pentru a-l multumi pe Vladimir Putin si a-si pastra independenta.
Aceasta sarcina se va concentra in jurul chestiunii constitutionale a federalismului si trebuie urmarita indeaproape, arata sursa citata.
Cum vede Kievul planul de federalizare propus de Rusia: o tentativa de distrugere a Ucrainei
Scenarii posibile
Oficialii de la Kiev sunt ingrijorati ca Rusia nu va considera noua Constitutie a Ucrainei ca fiind satisfacatoare.
Insa miscarea va conduce la o interventie militara, care va destabiliza Ucraina si va conduce la o reactie dura a Occidentului. Totusi, acest scenariu prezinta cateva riscuri importante pentru Moscova, de natura economica si politica.
In primul rand, nu exista garantia ca Rusia va putea sa invadeze partea de est a Ucrainei fara lupta, asa cum s-a intamplat in Crimeea. In plus, daca se va ajunge la un conflict militar, atunci Occidentul va adopta masuri si mai dure decat cele luate pana acum, sustin analistii citati de NYT.
In context, SUA au precizat, luni, ca o interventie a Rusiei in statul vecin va reprezenta o "escaladare serioasa" a faptelor, care va atrage consecinte importante.
Pe de alta parte, incercarea de a ocupa o mare pare din Ucraina ar putea sa nu fie bine vazuta de populatia rusa. Mai mult, Ucraina de Vest s-ar putea transforma rapid intr-un aliat solid si puternic al Occidentului, iar Rusia nu vrea un astfel de dusman la granita sa.
Totusi, exista mari sanse ca un referendum organizat in orasele din est, cum e cazul Donetsk, sa nu duca la alipirea de Rusia, asa cum s-a intamplat in Crimeea. Peninsula a facut parte din aceasta tara pana in 1954 si este caminul multor veterani rusi, mai scrie publicatia americana.
Violente in Ucraina: Fortele pro-ruse din Donetsk cer independenta orasului
Si poate cel mai important aspect este faptul ca oligarhii din estul Ucrainei, in special cei care conduc regiunea, se vor opune alipirii de Rusia, pentru a nu-si pierde influenta.
Al treilea si cel mai putin probabil scenariu este o invazie in forta. Vladimir Putin a castigat un important capital de imagine dupa organizarea Olimpiadei de la Soci si dupa anexarea Crimeii. Insa o invazie in statul vecin va insemna costuri foarte mari pentru Rusia, iar daca militarii vor fi raniti sau chiar ucisi, presedintele isi va pierde rapid din popularitate.
Cu toate acestea, analistii cred ca aceasta optiune trebuie, totusi, avuta in vedere. Daca Putin se va lasa prada dorintei de expansiune si va vrea sa refaca Imperiul Rus, sau daca in conflictele din Ucraina vor fi omorati multi vorbitori de limba rusa, atunci el s-ar putea gandi la o interventie militara ca la un lucru necesar.
Propaganda de la Kremlin a inceput deja sa contureze aceasta posibilitate, avand in vedere ca mass-media controlate de stat dau din ce in ce mai multe stiri referitoare la "nazismul care castiga teren in Ucraina". Mai multe, canalele de informare avertizeaza ca tara este pregatita sa se alature NATO.
"Putin crede ca daca va lasa ultranationalistii sa isi consolideze puterea, atunci se va declansa inevitabil un razboi, care va fi purtat impotriva armatei americane", a spus Markov. "In consecinta, mai bine rezolva problema cat este inca 'in fasa' ", a adaugat acesta.
Rusia joaca o carte foarte importanta cu fostele state sovietcie pe care vrea sa le destabilieze si sa le taie legaturile cu Occidentul. Aremania, Azerbaidjan, Georgia si Moldova au facut parte din planul Rusiei de a controla teritorii din fosta URSS, prin implicarea directa in afacerile lor si prin punerea unor piedici mari in calea relatiilor cu Occidentul, scrie NYT.
Ucraina este cu atat mai "fierbinte" cu cat ea se afla, din punct de vedere geografic, intre Rusia si Europa. La aspectul geopolitic se aduga si legaturile istorice, culturale si religioase cu Moscova. Putin vede in Ucraina o piatra de temelie pentru construirea unei uniuni vamale intre statele eurasiatice, care ar fi reprezentat o structura vasta si puternica, perceputa ca un raspuns direct pentru Uniunea Europeana.
Nu va fi razboi?
Totusi, exista si persoane care nu considera ca aceasta criza va provoca actiuni militare.
Sergei Karaganov, decan la Scoala Internationala de Economie si Afaceri Externe din New York, sustine ca Rusia are multe avantajele economice si nu numai, de care s-ar putea folosi pentru a obtine ceea ce vrea, fara a fi nevoie de forta armata. Un exemplu elocvent ar fi gazele naturale.
"Exista oameni care vor unirea Ucrainei cu Rusa, insa nu cred ca putem vorbi de o majoritate, nici macar in Kremlin", a spus expertul.
Ianukovici este responsabil de cee ce... Vezi tot