Situatia tensionata din Bulgaria ii da un avantaj Romaniei - Vom profita de el?

Marti, 26 Februarie 2013, ora 15:50
3880 citiri
Situatia tensionata din Bulgaria ii da un avantaj Romaniei - Vom profita de el?

Starea proasta a economiei a scos mii de bulgari in strada, iar amplele proteste au dus la demisia lui Boyko Borisov din functia de premier. Insa Romania ar putea avea mult de castigat de pe urma situatiei din tara vecina, doar daca va reusi sa gestioneze corect acest avantaj.

"Noi ar trebui sa profitam de problemele din Bulgaria", sustine Marian Dusan, presedintele Asociatiei Investitorilor Romani si Straini - Business Accelerator.

"Teoretic, miscarile de strada din Bulgaria nu ar trebui sa afecteze Romania. Dimpotriva, cred ca noi ar trebui sa speculam la maximum ceea ce se intampla in tara vecina. Sa aratam in fata investitorilor ca Romania este un stat stabil, unde se pot face investitii pe termen lung. Pentru asta trebuie insa ca Guvernul sa se miste extrem de rapid si sa vina cu facilitati pentru investitori", a declarat acesta, pentru Ziare.com.

De asemenea, el considera ca un alt domeniu care trebuie exploatat este turismul, deoarece nimeni nu vrea sa mearga in vacanta intr-o tara unde sunt proteste care pot degenera in violente.

"Evident, putem specula acest moment, daca se va prelungi criza politica pana spre inceputul sezonului estival, desi este greu de crezut acest lucru. In plus, nu cred ca vor fi presiuni majore pe leu din cauza Bulgariei", a completat Marian Dusan.

De asemenea, el a enumerat provocarile cu care trebuie sa se confrunte aceasta tara in continuare.

"Este greu de facut un pronostic in ceea ce priveste evolutia lucrurilor la Sofia. Vecinii nostri au avut o evolutie destul de buna in ceea ce priveste situatia economica. Au fiscalitate redusa, multi investitori priveau Bulgaria ca pe o oportunitate. Totul depinde de cat de repede se va forma noul guvern si de programul cu care va veni", a opinat presedintele Business Accelerator.

Investitorii se sperie repede

Romania si Bulgaria au fost considerate "tari-surori" la nivel international, avand in vedere proximitatea geografica si climatul economico-social asemanator. Astfel, cele doua state au aderat impreuna la Uniunea Europeana in 2007 si se zbat tot impreuna pentru intrarea in spatiul Schengen.

In consecinta, evenimentele din Bulgaria afecteaza in mod direct perceptia investitorilor, autohtoni si straini, fata de oportunitatea de a initia sau dezvolta afaceri in tara noastra.

Insa, potrivit lui Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), acestia erau oricum reticenti fata de Romania, afectata in mod direct de situatia precara a economiei zonei euro, care a descurajat, pe termen scurt, mediul de afaceri.

Insa un business extrem de profitabil poate fi realizat in ciuda oricaror situatii tensionate.

"Pentru afaceri in domeniul explorarii si exploatarii resurselor naturale, indeosebi petrol si gaze, asa cum arata realitatea din Romania (Petrom a raportat cel mai mare profit din istorie, in 2012 - n.red.), nimic nu poate opri dezvoltarea unor afaceri superprofitabile, chiar cu pretul falimentarii unui numar in crestere de companii industriale", a explicat Cristian Parvan, pentru Ziare.com.

Acesta sustine ca Bulgaria demonstreaza ca poate exista un echiliru macroeconomic prin politici restrictive, probabil necesare, dar care omit, ca si in cazul Romaniei, capacitatea economiei de a genera locuri de munca de calitate, venituri ridicate si capacitate de cumparare de bunuri si servicii, situatie de maxim interes si pentru companii (producatoare de bunuri si servicii), cat si pentru cetateni.

Cristian Parvan mai avertizeaza ca exportul de profit din tari ca Romania catre alte state din si din afara UE va submina rapid firava baza industriala, ducand la dificultati in a asigura cresterea PIB-ului tarii noastre.

"Continuarea unei politici economice in care cheltuielile sunt la nivelul Romanei, dar preturile bunurilor si serviciilor se cere a fi adus la nivelul tarilor dezvoltate, pentru obtinerea de profituri exceptionale, va submina grav capacitatea de dezvoltare economica a tarii", a mai mentionat Cristian Parvan.

Care sunt problemele din Bulgaria

Parlamentul bulgar a acceptat demisia lui Boyko Borisov din functia de premier saptamana trecuta, insa revoltele au continuat, chiar daca la o scara mai mica.

Manifestatiile au pornit initial de la facturile mari la energie si de la scaderea nivelului de trai, iar ulterior au degenerat intr-un protest anti-regim, populatia cerand reformarea intregului sistem economic.

Evenimente de strada de acest gen s-au petrecut in majoritatea statelor europene in care au fost aplicate masuri dure de austeritate, ale caror economii nu mai pot sustine serviciile sociale de la stat.

In consecinta, Bulgaria, Romania si alte state aflate in aceasta situatie trebuie sa gaseasca o cale de mijloc pentru a reveni la sustenabilitate, insa fara a mai lovi in categoria cea mai defavorizata a populatiei, scrie Novinite.

"Trebuie sa existe un echilibru, altfel ne vom confrunta cu o revolutie. Insa populatia trebuie sa fie constienta ca nu se va mai ajunge la acelasi nivel la care eram acum 20 de ani. Va fi o reajustare a asteptarilor, dar si o redefinire a atributiilor Guvernului", sustine Emilia Zankin, un profesor universitar de stiinte politice la Universitatea Americana din Bulgaria.

Tara vecina este cea mai saraca din randul membrilor UE, rezidentii avand un salariu mediu de mai putin de 400 euro pe luna, care nu a mai crescut de ani de zile. In plus, bulgarii au fost loviti in plin de criza globala din 2008, fapt ce a dus la reducerea drastica a investitiilor straine.

Ca si vecinii sai, Romania si Grecia, Bulgaria a fost nevoita sa-si salveze economia prin masuri dure de austeritate, care au inclus inghetarea salariilor bugetarilor si intarzieri la plata lor in sectorul privat.

"Bulgaria este un exemplu concret ca nu poti revitaliza o economie prin masuri de austeritate. Pentru a face acest lucru, trebuie sa stimulezi cumva investitiile, nu exista alta cale mai buna", a explicat Rumen Gechev, director al Centrului de Dezvoltare Sustenabila la Universitatea Nationala de Economie Globala din Sofia.

El considera ca trebuie, in primul rand, ca salariile bulgarilor sa creasca, pentru ca ei sa-si poata plati facturile si darile catre stat.

Potrivit Comisiei Europene, economia vecinilor nostri va avansa cu 1,4% in 2012 si cu 2% in 2014, dupa o crestere modesta de 0,8% in 2012 cauzata de scaderea exporturilor. Principalul motor va fi consumul si investitiile in industria energetica.

Citeste si:
Mugur Isărescu, despre situația economică a României: "Probabil că vă dezamăgesc pe cei care aşteptaţi o veste mai tristă de la noi"
Mugur Isărescu, despre situația economică a României: "Probabil că vă dezamăgesc pe cei care aşteptaţi o veste mai tristă de la noi"
Mugur Isărescu a făcut declarații marți, 9 august, despre situația economică a României și perspectivele până în 2024. Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a afirmat că...
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...