Stratfor: Romania, strivita de regulile UE si trecutul comunist (I)

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 18:49
5465 citiri
Stratfor: Romania, strivita de regulile UE si trecutul comunist (I)

Romania, o tara proaspat iesita din comunism, nu a fost pregatita sa adopte si sa aplice cu succes regulile impuse de Uniunea Europeana si NATO, iar situatia in care se afla acum tara noastra ar trebui sa serveasca drept exemplu liderilor lumii, cand vor mai avea de gand sa ia decizii similare, se arata intr-o analiza recenta a organiatiei Stratfor.

George Friedman, un membru in conducerea organizatiei Statfor Global Intelligence, Inc. a publicat, miercuri, ultima parte a articolului sau despre Romania, rezultatul catorva saptamani de investigatii si discutii cu membri ai guvernului, cu oameni de afaceri si cu cetateni particulari.

In articolele anterioare, Friedman s-a ocupat de istoria si caracterul romanilor, in contextul geopolitic al Europei de est, in timp ce in acest articol analizeaza perspectivele tarii, dupa aderarea la UE si NATO.

Prima remarca, extrem de realista, priveste regulile UE, reguli facute pentru tarile avansate din vest, care, prin aplicarea la o tara ca Romania, inca nevindecata de ranile comunismului, creeaza dezavantaj economic.

Autorul preconizeaza ca Germania este, de fapt, liderul incontestabil al UE. Economia Germaniei, bazata pe export, o face sa aiba relatii comerciale extinse cu toate tarile.

Balanta de plati a Romaniei este negativa, vis-a-vis de comertul cu Germania. Romania exporta in Germania o gama vasta de produse, provenite de la intreprinderi din tara noastra, dar detinute de germani.

In acest sens, autorul ajunge la concluzia ca Romania e strivita intre regulile UE, care sunt nepotrivite economiei locale, si regulile generate de propriul guvern, care sunt la fel de opresive.

Din discutiile avute cu oamenii de afaceri, Friedman a aflat ca orice om intreprinzator, care respecta regulile UE, la ultima litera, nu poate supravietui economic. Totul este conceput pentru a favoriza "marii jucatori", cum ar fi Germania, Italia sau Franta.

In ceea ce priveste regulile Bucurestiului, expertul a aflat, nu fara o mare surprindere, ca in ecuatia dintre reguli si relatii, cea din urma poate determina succesul sau insuccesul economic. Indiferent cat de corupt e guvernul, oamenii se adapteaza, facand evaziunea fiscala un sport national.

Lumea de rand, pe de alta parte, a privit cu speranta spre UE si NATO, in dorinta de a gasi o anumita stabilitate politica si economica, capabila sa ridice nivelul de trai. Oamenii inca o mai asteapta.

Realitatile geopolitice pun Romania intr-o situatie precara. Plasata in mijlocul sferelor de influenta ale unor mari puteri, spectrul agresiunii economice, daca nu si militare, afecteaza sufletul omului de rand, facandu-l nepasator si indolent.

Adaugand ca, pentru un observator strain, poate fi foarte greu de inteles care a fost atractia romanilor pentru UE si NATO, autorul subliniaza ca totul ar fi doar o problema de perceptie.

Dr. George Friedman observa ca in regionalismul balcanic, Turcia exercita un rol din ce in ce mai activ. Este singura tara cu care Romania are o balanta de plati pozitiva. Turcia importa din Romania cu mult mai mult decat exporta.

Autorul spune ca prin neaderare la UE, Turcia reuseste sa aiba o crestere economica anuala de peste 15%. Nefiind inhamata la regulile obligatorii ale UE, isi poate permite sa se foloseasca de metodele traditionale de productie.

In Romania, asa ceva nu este posibil. Producatorul solitar, fara o vasta organizatie de sprijin, nu mai are acces la piata.

Se pare ca Turcia devine o putere regionala considerabila, care, spre deosebire de Germania, poate oferi romanilor sinergii si compatibilitati care nu exista in UE.

Iesind din intunericul comunist, romanii au dorit, extrem de intens, sa se poata bucura de lucruri simple, visand o viata normala, in ceea ce priveste securitatea economica. Niciodata nu si-au facut iluzii ca asa ceva se poate realiza usor, fara sacrificii aditionale.

Neobisnuiti cu posibilitatea de a alege, neinformati, si, de multe ori, impinsi in confuzie, cetatenii acestei tari si-au pus soarta in mainele celor care i-au asuprit. Guvernul si justitia tarii sunt inca pline de comunisti ce au avut aceleasi posturi, sau foarte similare, sub Ceausecu.

De aceea, cea mai importanta urmare a discutiilor privind aderarea la UE si NATO a fost redirectionarea atentiei publicului, de la neajunsurile interne, spre iluzia unui viitor cu mult mai bun, datorat unor puteri externe si nu datorita cetatenilor tarii.

"Business as usual" in Romania inseamna ca unele lucruri, cu cat se schimba mai mult, cu atat raman mai putin schimbate.

UE si NATO nu au creat, practic, nimic in Romania, pana acum, decat un confort psihologic caldut. Sistemele preconizate prin aderarea la ele nu par a fi deloc compatibile cu realitatea tarii.

De aceea, spune autorul, ar fi cu mult mai judicios sa existe reguli "etajate", unele pentru tarile dezvoltate si altele pentru tarile in curs de dezvoltare, ca Romania.

Romania se iluzioneaza ca va fi aparata de NATO (II) - Stratfor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#raport Stratfor Romania, #George Friedman Romania, #Romania aderare UE, #mecanisme UE Romania , #analiza economica
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Escrocarea Romaniei de catre propria clasa politica asistata de institutiile Uniunii Europene incepe sa fie recunoscuta de avangarda analistilor internationali...
Poza Deniutz
Deniutz
rank 4
Punctual extrasele din Stratfor dovedesc o analiza obiectiva a situatiei din Romania desi " surprinderea " analistilor prezenti la noi in tara aduce putin a ironie ....