Tara cu cei mai multi imigranti romani se sufoca sub datoria uriasa

Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 08:43
12506 citiri
Tara cu cei mai multi imigranti romani se sufoca sub datoria uriasa

Italia se confrunta cu probleme economice care pun in pericol dezvoltarea tarii in care se afla cei mai multi imigranti romani.

Recesiunea prelungita si inflatia aflata la un nivel mic au afectat statul peninsular, astfel ca analistii Economist Intelligence Unit nu cred ca datoria publica va putea fi redusa prea usor, se arata intr-un raport remis Ziare.com.

Astfel, acest indice va ajunge la 135% din produsul intern brut pana la finalul anului, in conditiile in care Comisia Europeana considera sustenabil un nivel de doua ori mai mic.

Economia slabita va pune presiune pe venituri si va frana planul ambitios al politicienilor de la Roma de taiere a cheltuielilor. "Ne asteptam ca deficitul bugetar sa ramana in jurul a 3% din PIB", au precizat analistii citati.

Riscul valutar

In ultimul an, euro s-a depreciat vertiginos fata de dolarul american, de la 1,38 dolari/euro - cat era in aprilie 2014 - la 1,07 dolari/euro - cat este in prezent.

Declinul monedei unice va fi unul evident si in urmatoarea perioada, avand in vedere ca economia SUA se intareste, iar zona euro abia se mentine pe linia de plutire.

Mai mult, riscul iesirii unei tari din uniunea monetara a revenit in discutie, in contextul problemelor pe care le are Grecia. Atena inca nu a batut palma cu creditorii internationali pentru o noua linie de finantare, iar tara mediteraneeana ar putea ramane in curand fara bani.

Sa nu uitam ca euro este o moneda, deci are doua fete

Deprecierea euro reflecta slabirea economiei Batranului Continent, care demonstreaza ca nivelul de trai din tarile europene nu a revenit la nivelul de dinainte de criza. In unele cazuri, discrepantele intre regiuni sau intre cei bogati si cei saraci s-au adancit.

Euro, egal cu dolarul in cateva saptamani. Tu esti pregatit?

"Volumul mare de rezerve valutare denominate in euro, dar si reducerea dobanzii de referinta, combinate cu efectul relaxarii cantitative, au dus la o retragere masiva de capital din zona euro. In consecinta, investitorii si-au mutat banii din aceasta regiune in alte parti, una din destinatiile preferate fiind SUA", au explicat George Saravelos si Robin Winkler de la Deutsche Bank, pentru CNBC.

"Cu cat se vor retrage mai multi bani din Europa, cu atat mai mult euro va slabi si mai tare, iar randamentul obligatiunilor pe piata globala va fi in scadere", au adaugat acestia.

Insa paharul pe jumatate gol este, de asemenea, si pe jumatate plin.

"Un euro slab ieftineste exporturile europene si aduce fabricile de pe continent in avantaj. Un euro slab ieftineste activele europene si incurajeaza investitorii straini. Ambele efecte sunt importante, daca avem in vedere starea financiara proasta a multor companii europene", arata profesorul de economie Bogdan Glavan pe blogul Logica Economica.

Oscilatiile monedei americane starnesc pofta investitorilor. Ce ne pregateste dolarul?

Riscul din sectorul bancar

In Italia, creditele neperformante au crescut rapid, astfel ca au subminat si mai mult profitul institutiilor creditoare, amintesc analistii Economist Intelligence Unit.

In consecinta, cateva dintre ele se confrunta in prezent cu "gauri" in capital, lucru evidentiat si de testul de stres desfasurat de UE in octombrie 2014.

De asemenea, faptul ca ele detin o mare parte din datoria guvernamentala reprezinta o sursa de vulnerabilitate.

Structura economica e fragila

Italia a facut doar pasi mici catre ieftinirea mainii de lucru, iar competitivitatea redusa si faptul ca firmele locale produc mai ales bunuri de calitate medie afecteaza cresterea economica.

Romanii din Italia, afectati

In Italia se afla, oficial, peste un milion de romani - 1.072.000 de emigranti din tara noastra. In Spania locuiesc circa 800.000 de conationali, in timp ce in Germania se afla peste 171.000 de emigranti romani.

Cati romani sunt plecati la munca in strainatate si de unde provin cei mai multi

Comunitatea de romani din tara peninsulara este si ea, la randul sau, afectata de problemele economice. O parte dintre ei, care pana acum cativa ani aveau joburi stabile, au fost nevoiti sa isi gaseasca de munca in alta parte, pe mai putini bani, sa lucreze doar sezonier sau sa isi gaseasca doua locuri de munca.

Cu toate acestea, tot castiga mai mult decat daca s-ar intoarce in Romania.

"Pe noi, la 40-50 de ani, nu ne mai angajeaza nimeni in tara. Si ma indoiesc ca ne va fi recunoscuta munca de aici. Din pacate, e foarte greu sa o iei de la zero acasa, asa ca preferam sa tragem cat putem, pentru ca copiii nostri sa aiba mai multe posibilitati financiare decat am avut noi", a transmis Ziare.com o romanca plecata de cinci ani in Italia, care lucreaza in prezent ca ingrijitoare de batrani.

Ziare.com va prezinta in aceasta saptamana, in serial, analizele de risc de tara realizate de analistii Economist Intelligence Unit.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#probleme economie Italia, #imigranti romani Italia economie, #probleme Italia , #analiza economica