Evenimentele economice care au schimbat lumea in 2014

Marti, 30 Decembrie 2014, ora 12:00
3094 citiri
Evenimentele economice care au schimbat lumea in 2014
Foto: African Executive

2014 se apropie de final, asa ca este timpul sa aruncam o privire in urma si sa rememoram care au fost cele mai importante subiecte economice ale anului.

CNN Money a intocmit un top din care nu lipsesc Apple, Alibaba, dar nici prapastia tot mai mare dintre saraci si bogati si efectele pe care le genereaza.

Petrolul nu mai sta la suprafata, se scufunda

Prabusirea pretului petrolului a afectat intreaga lume. Pretul carburantilor a scazut odata cu cel al titeiului.

Pretul petrolului s-a prabusit: Cum afecteaza economia, cursul de schimb si industria

Insa aceste ieftiniri nu sunt neaparat un lucru bun, ci semne ale unei cereri tot mai mici la nivel global. Si o mare parte din acest soc a fost incasata si de economia Rusiei.

Hackerii au atacat pe toata lumea

Asalt al hackerilor asupra institutiilor SUA

De parca mai era nevoie sa ni se reaminteasca, anul acesta am observat cu totii ca Internetul nu este un loc sigur. Retelele ale numeroase guverne si servicii de informatii din intreaga lume au fost vizate de hackeri, nume grele au fost demise dupa ce n-au asigurat corespunzator securitatea cibernetica, fotografii nud cu multe vedete, printre care si castigatoarea de Oscar Jennifer Lawrence, au aparut in mediul oline dupa ce conturile lor de iCloud au fost sparte si lista poate continua.

Sony Pictures si FBI, ancheta cu privire la hackeri din Coreea de Nord

Si pentru un final de an fulmiant, hackerii ofensati de filmul "The Interview", care parodia societatea nord-coreeana si pe liderul ei, Kim Jong Un, au atacat cu toate armele Sony, facand publice e-mail-uri, date personale ale membrilor conducerii companiei si alte informatii confidentiale.

Apple a revenit in forta

2014 a fost un an bun pentru Apple, dar mai ales pentru Tim Cook, care poate spune, in sfarsit, ca a reusit sa iasa din umbra lui Steve Jobs.

Cook a dovedit ca Apple inca poate avea un cuvant greu in ceea ce priveste inovatia, dupa cum a aratatat reactia fanilor produselor companiei, care s-au imbulzit sa cumpere noile iPhone 6 si iPhone 6 Plus. Compania a lansat si serviciul Apple Pay, care le permite utilizatorilor sa cumpere produse cu o simpla atingere a telefonului. Serviciul a fost sustinut de numerosi retaileri si banci.

Nou record pentru Apple, cea mai valoroasa companie din lume

Actiunile au ajuns la o cota mult mai mare decat a reusit Jobs vreodata sa le urce. Si Cook a mai ajuns pe prima pagina a publicatiilor si prin faptul ca a fost primul CEO cu greutate care a anuntat ca este homosexual.

Alibaba a gasit comoara

Gigantul Alibaba a devenit chiar si mai mare cand s-a listat la bursa in luna septembrie. Grupul chinez de comert electronic a strans initial 21,8 miliarde de dolari, iar actiunile sale au inregistrat un avans de 38 la suta, vineri, la prima sedinta de tranzactionare.

Cea mai mare listare din istorie: Suma record obtinuta de chinezii de la Alibaba

Ulterior, a mai fost aprobata vanzarea unui pachet suplimentar de 48 milioane de titluri, astfel ca suma obtinuta a crescut la 25 de miliarde de dolari.

Listarea publica initiala a celor de la Alibaba a fost cea mai mare din istoria bursei de la New York.

Prapastia dintre bogati si saraci s-a adancit

Desi pietele au inceput sa se vindece dupa ce au fost lovite de criza financiara, oamenii de rand nu simt efectele si acest lucru a dus la miscari de strada.

In SUA, de exemplu, cei care lucreaza in restaurantele de tip fast-food s-au revoltat cerand un venit decent, iar in Hong Kong, Revolutia Umbrelelor a vrut sa atraga atentia si asupra inegalitatilor dintre saraci si bogati.

Prapastia dintre bogati si saraci inghite cresterea economica - raport

Mai mult, un studiu al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) a atras atentia ca prapastia dintre bogati si saraci are un "impact statistic semnificativ" asupra cresterii economice.

Unde dai si unde crapa - Sanctiunile economice impotriva rusilor

SUA si UE au impus numeroase sanctiuni economice impotriva Rusiei. De la afaceri care nu s-au mai materializat, la oprirea importurilor si exporturilor mai multor categorii de produse, aceste masuri au fost privite insa ca o sabie cu doua taisuri.

Ce spune Roubini despre Rusia, China si criza ce paste iar Occidentul

Chiar daca au subrezit economia Rusiei, ele au lovit si in tarile care aveau relatii economice fructuase cu rusii. Iar ultimul cuvant e posibil sa il aiba tot Moscova avand in vedere ca Europa are in fata o iarna grea si tara lui Vladimir Putin are gazul care are puterea de a aduce primavara.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#pret petrol scadere 2014, #Apple Iphone lansari 2014, #sanctiuni Rusia 2014, #atac hackeri 2014 , #analiza economica