Ucraina, in prag de razboi: 7 motive pentru care Rusia vrea Ucraina doar pentru ea (Video)

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 18:33
8945 citiri
Ucraina, in prag de razboi: 7 motive pentru care Rusia vrea Ucraina doar pentru ea (Video)
Foto: Wikipedia

Ucraina se afla in pragul unui razboi civil, dupa ce s-au iscat conflicte sangeroase intre protestatari si fortele de ordine. Insa care este rolul Rusiei in aceasta situatie?

Intr-un articol publicat pe blogul publicatiei Wall Street Journal, se arata ca alimentarea cu gaze naturale a Ucrainiei reprezinta, de fapt, "inima" conflictului de la Kiev.

Puterea a intors spatele unui acord crucial cu Uniunea Europeana (UE), iar multe voci au sugerat ca miscarea a fost facuta pentu a nu pierde legaturile cu Rusia.

Insa decizia a infuriat o mare parte din populatie, care s-a mobilizat si a organizat o revolta de o amploare deosebita.

Ucraina, in prag de razboi: Proteste sangeroase la Kiev: 26 de morti LIVE

Ce motive au rusii pentru a mentine legaturi stranse cu Ucraina

- Gazele: Alimentarea Ucrainei cu gaze reprezinta principalul motiv pentru care Rusia lui Vladimir Putin este interesata de aceasta tara. Mai mult, prin intermediul ei se face tranzitul resursei naturale catre statele membre UE, ceea ce se traduce prin accesul Rusiei la cea mai mare piata de desfacere din lume.

Traseul olimpic al Rusiei: Cum a reusit sa isi revina dupa prabusirea URSS si ce o asteapta in viitor

Potrivit WSJ, in 2005-2006 si in 2009, Mosocova a oprit distribuirea gazelor catre vecinii lor, din cauza unor dispute legate de preturi. Totusi, rezolutia a condus la inlaturarea premierului Iulia Timosenko, care a fost intemnitata, ea fiind ulterior inlocuita cu Viktor Ianukovici, un aliat al lui Putin.

In aceste conditii, Vestul Europei a fost pus pe jar, avand in vedere ca este dependent de gazele rusesti, iar rutele alternative nu sunt inca gata.

Concluzionand, publicatia citata arata ca Moscova inca se foloseste de aceasta resursa pentru santaj si aminteste in context ca a acordat Ucrainiei un imprumut de 15 miliarde de dolari.

- O copie a Rusiei: Asemenea celor care au domnit peste Imperiul Rus, si Vladimir Putin se refera la Ucraina ca la o "mini-Rusie". El a folosit acest termen in 2009, sugerand ca atitudinea Moscovei fata de vecinii lor s-a schimbat foarte putin in ultima suta de ani, noteaza NBC News.

- Fara Ucraina nu exista Uniunea Euroasiatica: Putin a calificat prabusirea URSS drept "cea mai mare catastrofa geopolitica" din secolul 20, crez care l-a insufletit pe presedintele Rusiei sa incerce sa recreeze "Marea Rusie" prin intermediul proiectului numit Uniunea Euroasiatica, un bloc economic si politic, care ar trebui sa regrupeze statele ex-sovietice in jurul Mosocvei.

Iar Ucraina este un pion important pentru indeplinirea acestui plan, arata NBC News, avad in vedere dimensiunile, istoria strans legata de Rusia si vecinatatea cu UE.

In februarie, Parlamentul de la Kiev a aprobat un program de dezvoltare a legaturilor economice si de liber schimb cu membrii unei uniuni vamale formate din Rusia, Belarus si Kazakhstan.

- Rusia crede ca istoria sa se leaga direct de cea a Ucrainei: Din punct de vedere al Rusiei, cele doua tari au legaturi istorice stranse. Kiev, capitala Ucrainei, este considerata a fi locul in care s-a nascut crestinismul si civilizatia ruseasca, aminteste NBC News.

Orasul a fost in trecut locul in care a trait un popor puternic, care a format Rusia Kieveana, cel mai timpuriu stat al slavilor din estul batranului continent, in jurul anului 880. Din punct de vedere istoriografic, Rusia Kieveana este considerata a fi predecesoara a trei natiuni din zilele noastre: Belarus, Ucraina si Rusia.

- Rusia considera Ucraina ca face parte din sfera sa de influenta: Chiar si dupa prabusirea URSS, Rusia are pretentii asupra Ucrainei, astfel ca vrea cu orice pret ca sa elimine cu oice pret o eventuala apropiere fata de UE, mai scrie NBC News.

- Multi ucrainieni vorbesc limba rusa: In ciuda faptului ca ucrainiana este limba oficiala, o treime din populatie in special cei din sudul si estul tarii.

- Rusia se simte amenintata de revolutii: In anii 2000, in tarile din jurul Rusiei au existat reovutii care au determinat importante schimbari politice ("Revolutia trandafirilor" din Georgia in 2003, "Revolutia portocalie" din Ucraina in 2004 si "Revolutia lalelelor" din Kargazstan in 2005). Tocmai de aceea politicienii de la Putere de la Moscova vor aplatizarea actualului conflict din Ucraina, pentru ca poporul sau sa nu se inspire de la vecini, concluzioneaza publicatia citata.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#revolutie Ucraina, #proteste Ucraina, #legaturi Ucraina Rusia, #Rusia proteste Ucraina , #analiza economica