Unirea Romaniei cu R.Moldova, intre vis si campanie electorala - se va putea realiza?

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 09:10
6520 citiri
Unirea Romaniei cu R.Moldova, intre vis si campanie electorala - se va putea realiza?
Foto: sitesatlas.com

Unirea Romaniei cu Republica Moldova a devenit un nou subiect de aruncat "sageti" intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta. Insa acest proiect poate fi realizat in viitorul apropiat?

Seful statului roman a mentionat ca proiectul reunificarii celor doua tari ar trebui sa devina unul prioritar, insa prim-ministrul l-a sfatuit sa fie mai rezervat in declaratii, pentru ca acestea sa nu fie folosite de presedintele partidului comunist moldovean in campania electorala, pentru a castiga alegerile.

Basescu vrea unirea cu Republica Moldova: Sangele apa nu se face! (Video)

Ponta: Basescu a facut declaratiile despre unirea cu Moldova dupa un pahar cu vin cu Voronin (Video)

Perspective promitatoare

Republica Moldova a semnat in aceasta saptamana Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana (UE), la Vilnius, impreuna cu Georgia. Evenimentul este unul istoric pentru tara vecina Romaniei, deoarece ii deschide foarte multe oportunitati noi.

R.Moldova si Georgia au parafat Acordul de Asociere cu UE. Iurie Leanca: Traim un moment istoric

In afara de facilitarea schimburilor comerciale, un alt pas inainte facut prin aceasta intelegere este si catre a indeplini un vis: unirea cu tara-mama.

Insa moldovenii mai au mult de munca, iar daca merg in continuare pe drumul catre integrarea in Europa, ar putea impusca doi iepuri in acelasi timp, avand in vedere ca progresele care trebuie facute pentru a intra in UE ar ajuta si la indeplinirea visului unirii cu Romania.

"Unificarea celor doua tari poate fi perceputa ca un ideal politic, iar faptul ca Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu UE conteaza foarte mult si face mai realist un progres inspre unire. Totusi, nu este un lucru care se va intampla in cativa ani, ci va dura ceva mai mult, iar cel mai probabil scenariu este ca unirea sa se intample odata cu intrarea Moldovei in UE", a opinat Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Pentru a reuni cele doua teritorii, nu doar Republica Moldova trebuie sa faca progrese economice, ci si Romania.

"Ar fi ideal ca sa existe o compatibilizare a economiilor, intr-un fel se pune problema unei experiente pe care Romania deja a avut-o in procesul de aderare in UE, e bine ca legaturile economice sa se intareasca tot mai mult, la fel si comertul si investitiile. Cred ca ele sunt ajutate de proiectul Moldovei de a adera la UE, pentru ca intr-un fel si compatibilizarea celor doua economii se va face automat si ar putea sa constituie un element esential in pregatirea unirii", a mai aratat analistul.

Prea multe obstacole in calea unirii?

Insa privita din exterior, unirea Romaniei cu Republica Moldova nu este un proiect fezabil in viitorul prea apropiat. Iar motivele principale ar fi opozitia Rusiei si problema Transnistriei, considera Andrew Macdowall, analist pe piete emergente si corespondent la publicatia Financial Times.

"Nu sunt foarte sigur ca UE va sprijini ideea de a aduce in interiorul blocului comunitar o tara saraca, care are un teritoriu disputat si care se confrunta cu multa coruptie si crima organizata. In plus, pana si premierul moldovean Iurie Leanca a specificat faptul ca statul pe care il conduce nu este pregatit inca pentru reintregirea cu Romania, desi crede ca la un moment dat acest lucru se va intampla", a spus analistul, pentru Ziare.com.

Iurie Leanca: R. Moldova nu e pregatita sa se uneasca cu Romania. Prefera sa se integreze in UE

Avand in vedere toate acestea, proiectul unirii celor doua tari nu este fezabil in viitorul apropiat.

"Iar declaratiile lui Traian Basescu fac parte din strategia sa de a starni controverse si discutii, pe de o parte, iar pe de alta parte, seful statului roman tinteste si alegerile prezidentiale din 2014. Desi nu mai poate candida, cel mai probabil pregateste terenul pentru altcineva, cum ar fi fostul premier Mihai Razvan Ungureanu. Iar UE nu are de ce sa fie ingrijorata de astfel de afirmatii, pentru ca unirea nu are cum sa se intample prea curand", a punctat Andrew Macdowall.

Strategia unirii cu Moldova, asul din maneca lui Basescu

Beneficiile unirii

Ipotetic vorbind, daca reintregirea va avea loc, Moldova va beneficia de fondurile europene si de un acces mai mare catre pietele de pe batranul continent. Insa Romania, care deja este una dintre cele mai sarace state membre UE, va avea probleme serioase in a absorbi o tara cu dispute teritoriale si etnice, care se confrunta si cu crima organizata.

"In afara de a indrepta 'raul' vazut de unii romani - adica infiintarea statului independent Republica Moldova dupa ruperea de URSS - nu vad care ar fi alt beneficiu al unirii celor doua tari", a semnalat Andrew Macdowall.

Totusi, el considera ca cele doua state ar trebui sa isi intareasca si mai mult relatiile.

Ce cumparam si ce vindem in Republica Moldova

Pentru R.Moldova, Romania este o piata de desfacere mare, cu acces catre alte state din UE. Pentru Romania, R.Moldova reprezinta o destinatie pentru exporturi si investitii, iar comertul liber si realizarea proiectelor bilaterale va aduce multe beneficii si tarii noastre.

"In consecinta, granitele europene nu pot fi batute in cuie, mai ales in partea de Est - cateva exemple sunt Kosovo, Muntenegru si chiar Moldova insasi. Nu as fi surprins daca harta Europei se va schimba in urmatoarea suta de ani, prin cai diplomatice sau razboi", a conchis analistul international.

R.Moldova si Romania - date economice

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Basescu unire Romania Moldova, #unire Romania Moldova, #unire Republica Moldova Romania, #beneficii economice unire Romania Moldova, #economie unire Romania Moldova , #analiza economica