Ziare.com

Vom mai cumpara vreodata adidasi chinezesti la pret derizoriu?

Sambata, 10 August 2013, ora 20:06

   

Vom mai cumpara vreodata adidasi chinezesti la pret derizoriu?
Devine tot mai clar ca, dupa o dezvoltare infloritoare, economia Chinei s-a inscris in declin, fara sa poata cineva anticipa pana unde va merge declinul si care vor fi victimele colaterale.

Conducatorii chinezi nutresc convingerea ca totul se trage de la scaderea exportului, care la randul sau este determinata de deteriorarea situatiei economice in principalele zone importatoare de produse chinezesti: Statele Unite si Uniunea Europeana.

Tezaurul strategic intangibil

Asemenea efecte nu le poate nega nimeni, dar daca asa stau lucrurile, nimic n-ar trebui sa opreasca o tara de aproape un miliard si jumatate de locuitori sa-si creasca spectaculos consumurile interne, spre buna stare a acestei populatii, si sa nu mai depinda in niciun fel de exporturi.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Logica pare perfecta, insa nevoia Chinei de a vinde la export nu este generata numai de functionarea productiei, ci poate in egala masura de nevoia mentinerii balantelor valutare active, pentru ca din incasarile pe produsele vandute sa-si cumpere tehnologiile si accesoriile, pe care China nu poate sa si le faca singura.

La prima vedere, n-ar trebui sa compatimim China, care dispune de o rezerva valutara care starneste invidia oricui si, chiar daca nu i-ar sosi suficienta valuta proaspata din exterior, ar avea resurse sa se autoalimenteze inca multi ani din propriile agoniseli.

Pe de alta parte, privind mai in adancime, este sigur ca tinerii lideri chinezi au suficienta intelepciune sa stie ca economiile financiare agonisite constituie tezaurul strategic intangibil al tarii, colacul de salvare necesar in orice moment de rastriste, pericol, catasrofa sau amenintare militara.

Exemplul Hong Kong

Caci China nu este nici Grecia, nici Cipru, sa puna altii mana de la mana ca s-o scoata la liman intr-un moment de inghesuiala.

In plus, liderii se simt confortabil cand sunt tratati ca parteneri egali de marii potentati ai lumii si nu-si inchipuie nimeni ca aceasta curtoazie are la baza altceva, decat forta economica pe care o reprezinta, uriasele ei resurse umane si - de ce sa n-o spunem - un arsenal militar care starneste prudenta si respectul.

In plus, deteriorarea balantei valutare tulbura serios aspiratiile tarii de a deveni prima mare putere a lumii, ingrijorarea fiind cu atat mai mare cu cat fenomenul a devenit sistematic.

Intr-o analiza recenta, La Tribune observa ca scaderea exporturilor se mentine neintrerupt si in ritmuri apreciabile. Astfel, daca excludem cifrele aferente zonei Hong Kong, in aprilie importurile scadeau cu 4,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in iunie cu 3,1%, iar in iulie cu 5,1%.

Nu intamplator publicatia exclude din calcul zona Hong Kong aflata sub administratia Chinei, dar neingradita sa-si organizeze propria economia conform legilor pietii liebere. Nesupusa constrangerilor determinate de excesiva centralizare, aceasta zona isi continua echilibrul dintre importuri si exporturi, creindu-si propria baza tehnologica, deci fara sa cheltuiasca pentru importuri de tehnologii. Se pare ca este mai putin afectata de criza euro-americana.

Pagubosul conformism economic

S-ar putea ca nici declinul din exporturile Chinei continentale sa nu aiba aceasta criza ca principala cauza. Sa ne amintim ca marea performanta din trecut corespunde momentului cand tara devenise manufacturierul lumii, livrand produse low-cost care sfidau orice concurenta si, in fapt, exportau la pret derizoriu forta de munca subevaluata acasa.

Intre timp insa, forta de munca a inceput sa-si revendice drepturile si, in plus, China s-a pomenit cu concurenti competitivi in intreaga Asie de sud-est, nesupusi constrangerilor centralizarii.

Astazi China nu mai poate inunda lumea cu produsele ei low cost si contrafacute iar clientii, chiar daca n-ar avea ei insisi probleme financiare, nu au niciun motiv sa prefere niste oferrta lipsite de competitivitate, intr-un moment cand concurenta a devenit acerba.

Vremea adidasilor contrafacuti la preturi derizorii a apus definitiv. China n-are decat doua alternative: ori invata lectia din Hong Kong si pe cea a vecinilor din Asia de sud-vest, mai ales sub aspect financiar, ori continua traditia conformismului economic, dovedita deja paguboasa. Vom vedea ce va alege.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5052 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cat de simplu pare

Un articol aruncat, slab si rau intentionat. China este cel mai mare importator de materii prime! Stoparea imprtului de materii prime poate perturba economii care au exportul materiilor prime la baza, vezi Australia. Ceea ce omenirea are de rezolvat economic, pentru ca este o problema globala, este sa refaca balanta economica mondiala. Simplu, pe intelesul jurnalistului, se pare ca se vrea o economie de tip centralizat la nivel mondial, asta din partea unora. Altii, obisnuiti sa castige din speculatii, sau alte forme tulburi economice, prefera crizele economice, crize politice sau cutremure financiare.

 

A 3-a varianta ;-) => 3=1+2, si la propriu si la figurat...

"Simplu, pe intelesul jurnalistului,
1. se pare ca se vrea o economie de tip centralizat la nivel mondial, asta din partea unora.
2. Altii, obisnuiti sa castige din speculatii, sau alte forme tulburi economice, prefera crizele economice, crize politice sau cutremure financiare."
3.
a) ~1. 'Suntem recunoscatori publicatiilor Washington Post, New York Times, Time Magazine, si altor mari publicatii ai caror directori au participat la intalnirile noastre si si-au respectat promisiunile de discretie, timp de aproape patruzeci de ani. Ar fi fost imposibil pentru noi sa dezvoltam un plan la scara planetara daca am fi fost subiectul zilei in toti acesti ani. Dar, lumea de acum este mai sofisticata si pregatita sa faca fata unei guvernari globale. Suveranitatea unei supra-natiuni formata din elite intelectuale si bancheri mondiali este singura preferabila unei autodeterminari nationale practicate dealungul secolelor.' ~ David Rockefeller ~ intr-o adresa trimisa intalnirii Comisiei Trilaterale, 1991

b) ~2. Aaron RUSSO about The New World Order and N. Rockefeller (10 minutes):
http://www.youtube.com/watch?v=7nD7dbkkBIA
______________________
Deci 3. = Rockefeller 1. + Rockeferller 2. .. Si calare si pe jos ;-)

////

Timpul a demonstrat ca centralismul axcesiv si liberalismul fara limite sunt doua sisteme economice gresite.Adevarul este undeva la mijloc si China are un asemenea macrosistem economic de succes.Scaderea volumului de exporturi din China era inevitabil odata cu cresterea consumului intern si criza pietei americane si europene.

 

Miracolul chinezesc

China cu tot comunismul ei are o economie mai flexibila si se va adapta noilor cerinte si va gasi noi piete de desfacere.Si piata interna a Chinei este in crestere dar dominant va ramane tot exportul inca multi ani de acum incolo;fara un export competitiv China nu va avea o crestere economica semnificativa care va duce la cresterea nivelului de trai si crestera consumului.
Criza ec. din SUA si Europa va diminua si consumul va creste;marfurile contrafacute nu vor mai intra in UE si SUA, chinezii vor trebui sa gaseasca alte piete pentru asemenea marfuri.Vor produce marfuri de calitate si la preturi competitive daca vor sa reziste pe piata externa.Un rol foarte mare au barierele vamale(tarifare si netarifare)pe care vor fi nevoiti sa le infrunte.
Oricum marfuri foarte ieftine chinezesti nu vor mai fi pe multe piete nationale in schimb calitatea acestora va creste.

 

Noua China

In general produsele Made in China sunt sinonime calitatii inferioare. Imi cad multe desene in mina si nu pot sa nu bag de seama observatii la consum de materiale, si acum va citez " A nu se cumpara de la producator chinez sau fabricat in China". Este o fraza care ma naucit, vesticii si-au pierdut de mult increderea in sistemul chinezesc de asigurare a calitatii, oriunde in lume. E imposibil ca alti cititori sa nu aibe acces la acest tip de informatii, Acolo se petrec lucruri grave daca asemenea informatii apar in scris in proiecte. Desenele astea sunt scanate si vor ramane peste secole, poate milenii. Daca unul din cei 9 nemuritori ar citi o asemenea notita, probabil si-ar concentra eforturile la interior si nu aiurea prin Senkaku.

....

Te inseli prietene , chinezii pot fabrica produse de inalta calitate , dar problema e ca acestea sunt scumpe si nu aduc profit comerciantilor intermediari din Europa si America.Acesti afaceristi prefera sa cumpere din China produse foarte ieftine si sa le vanda scump in Europa si America.Deasemenea criza economica a impins consumatorii spre produse ieftine , avantajand producatorii chinezi.China dispune de o economie care poate produce orice , la orice nivel de calitate dar se muleaza pe cerintele consumatorilor care solicita produse ieftine.Astfel s-a ajuns ca produsele chinezesti sa inunde lumea si sa domine piata americana.Aceste produse intra mai greu in Japonia , Corea de sud , Turcia , Rusia , unde sunt concurate de produse autohtone cu preturi la fel de mici.

Ce intrebare?

La ce mai folosesc adidasii chinezesti, cand gasesti romanesti mai buni si la pret mai bun?

 

Pana acum China s-a descurcat excelent

Iar de pe urma a ceea ce se intampla in economia lor beneficiaza toata lumea : s-au construit autostrazi , poduri , orase de la firul ierbii , samd .
Chinezii au destula minte sa stie ce au de facut .

La noi , se fura .
Se fura si totul se duce in matzul catorva imbuibati .
Ce rezulta miroase urat .............

 

ai ceva adevar,,,sa vezi cheltuieli cu intretinerea

infrastructurii,,poduri ,sosele,,,,care vor costa miliarde,,,si apoi e criza mondiala de supraproductie de bunuri,,,care nu mai depinde de china ce drum ia,,,,eu am peste 60 de perechi de pantofi noi,,si umblu cu o pereche ptca asa mie confortabil,,,,,,sa vezi chind se vor inchide fabrici,,,,,si apoi banii se aduna greu si dispar repede,,asa a patit japonia asa au patit cei 6 tigri cu coreea de sud,,nu invidiati pe nimeni,,,,,,


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor