Ziare.com

Cat de scump platesc europenii gazul consumat?

de Radulescu Daniela
Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 19:04

   

Cat de scump platesc europenii gazul consumat?
Pretul gazelor naturale livrate catre consumatorii casnici este cu aproximativ 30% mai mare in Romania decat in Bulgaria sau Estonia, dar cu 40% sub media europeana. Gazul natural este mai ieftin decat in Romania si in Letonia si Lituania, unde preturile pentru populatie sunt cu pana la 20% mai mici.

In regiune, comparativ cu Romania, pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici este cu 12,2% mai mare in Cehia, in timp ce in Ungaria si Polonia gazele sunt mai scumpe cu 14,3%, respectiv 25%, potrivit datelor energy.eu

Astfel, in timp ce in Romania ,pretul per Kwh este de 0,036 euro, in Bulgaria si Estonia consumatorii platesc 0,028 euro pentru aceeasi unitate de energie. Media comunitara se cifreaza la valoarea de 0,060 euro/KWh, de doua ori mai mica decat in Suedia, unde pretul gazelor livrate catre consumatorii casnici este cel mai mare din Uniunea Europeana.

In Slovacia si Slovacia, pretul gazelor naturale este de 0,046 euro/KWh, similar cu cel din Olanda (0,047 euro/KWh), dar mai mic cu 16% decat in Slovenia, unde consumatorii casnici platesc 0,055 euro/KWh, pret cu peste 50% mai mare decat in Romania.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Cele mai mari tarife sunt platite de populatia din Suedia (0,12 euro/KWh), Danemarca (0,117 euro/KWh) si Irlanda (0,107 euro/KWh).

Cel mai apropiat pret pentru gazele naturale livrate consumatorilor casnici de cel practicat de furnizorii din Romania este in Marea Britanie, unde un Kwh costa 0,041 euro.

Facturarea consumului in Romania

De la inceputul anului 2008, in Romania, facturarea consumului nu se mai face in functie de cantitatea de gaze naturale, ci in functie de unitatile de energie.

Conversia volumelor de gaze naturale in unitati de energie se face aplicand formula: E = V(b) x H(s), unde E este energia gazelor naturale, calculata in kWh; V(b) este volumul corectat masurat in conditii de baza, exprimat in metri cubi; iar H(s) este puterea calorifica superioara la temperatura de combustie de 15 grade C, exprimata in kWh/mc.

Puterea calorifica superioara (Hs) reprezinta cantitatea de caldura care se elibereaza prin arderea completa in aer a unei cantitati specificate de gaz, astfel incat presiunea la care are loc reactia sa ramana constanta si toti produsii de ardere sa fie adusi la aceeasi temperatura specificata ca si reactantii, toti acesti produsi fiind in stare gazoasa cu exceptia apei formata prin combustie, care este condensata la starea lichida la temperatura mai sus mentionata.

Potrivit reglementarilor in vigoare, pentru gazele naturale masurate pe piata din Romania este obligatorie conversia volumelor masurate in conditii de lucru la conditii de baza. Conditiile de baza sunt p = 1,01325 bar si T = 288,15 K. Temperatura de combustie pentru determinarea compozitiei chimice a gazelor naturale este de 15 grade C.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5195 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Probabil ca nu sa luat in calcul si puterea de cumparare si/sau salariul minim pe economie !

Asta mereu se uita la astfel de comparatii, cat castiga un roman fata de un strainez si ma refer nu la cei care castiga salariul mediu pe economie sau salariile din Bucuresti .
Pretul la gaze trebuia sa scada, nu sa creasca dar trebuie guvernul sa mai scoata bani de undeva si aia se va face si prin scumpirea gazelor.

 

Toti cumpara gazul din acelasi loc si platesc acelasi pret.

.

Lasati statisticile astea aiuritoare!

Mai bine spuneti cati metri cubi de gaz poate cumpara cu salariul mediu un roman, comparativ cu alti europeni.

 

uite aici , minca-ti-as

"Mai bine spuneti cati metri cubi de gaz poate cumpara cu salariul mediu un roman, comparativ cu alti europeni"

Eu am trimis un pachet din westul salbatic in Romania. Desi mergea cotra fuselor orare, a doua zi a fost la koln. lA KOLN A DURAT O ORA SI 10 MINUTE SA IL TRIMITA LA BUCURESTI SI IN CITEVA ORE A AjUNS LA BUCURESTI.
La bucuresti a stat 12 zile desi pachetul era scanat zilnic de intrare si de iesire. Sa para lucratorul ocupat.
In a 13 zi au zis ca au ajuns la destinatar.... hahahah ! Sa o credeti voi ! A 13 zi abia a sunat ca ii va aduce un pachet. Acum este a 18-a zi si se pare ca miine il va livra.
De platit am platit sa ajunga in 4 zile.
Acum intelegi de ce neamtzul de la Koln si americanu din westul Salbatic cumpara mai mult gaz cu un salariu decit bucuresteanu' ?

Avand in vedere faptul ca populatia consuma gaze EXCLUSIV din productia interna, pretul...

...platit de consumatorul casnic roman este ENORM! In plus, plata se face in defavoarea consumatorului, deoarece se are in vedere puterea calorifica superioara. Daca s-ar plati in functie de puterea calorifica INFERIOARA (PCI), n-ar mai trebui ca clientul sa suporte si contravaloarea caldurii pierdute pentru incalzirea vaporilor de apa si a altor impuritati pe care gazele le contin! Energia UTILA, folosita intrinsec de consumator este cea corespunzatoare PCI, deci, inca odata, statul favorizeaza abuzurile, acceptand puncyul de vedere al societatilor distribuitoare! Daca avem in vedere si paritatea puterilor de cumparare, cred ca, de fapt, platim CEL MAI MARE PRET din Europa!

 

Ar fi insa pacat sa nu remarc calitatea deosebita a articolului,...

...foarte bine documentat, extrem de concis si foarte profesionist in materie de masurare si facturare gaze!
Mai rar asa ceva in Ziare.com!

Afacerile lui Pacala.....culmea culmelor...

sa cumperi gaz rusesc de la Angela Merkel....hahahahahaha...asa cumpara Romania

 

ROMANII ISI PERMIT DEACEA PRETURILE SUNT DUPA BUZUNARUL FIECARUIA.

NOI NE PERMITEM IAR RESTUL SA IEIE EXEMPLU.
NOI AVEM OAMENI CAPABILII CARE STIU CAT SA CEARA SI SE GANDESC LA PROPRIUL POPOR NU CA LA ALTII.

 

Da, isi permit. Si tot romanii isi permit credite mai scumpe decat occidentalii si preturi mai mari la alimente...

Acordurile au fost facute astfel incat resursele care se gasesc in Romania sa coste exact atata cat costa atunci cand Romania le vinde in afara tarii in UE...
Nu s-a specificat insa nicaieri ca produsele din UE sa coste in Romania exact atata cai costa ele in UE... Prin urmare, romanii platesc scump si vand ieftin... Ba chiar au privatizat resursele si aproape orice altceva iar acum sunt in situatia sa plateasca atat cat vor cei care vand... adica strainii...
Numai ca puterea de cumparare este redusa si ca preturile cresc iar veniturile romanilor sunt mici... Cum sa fie gazul mai ieftin in Bulgaria cand Romania are gaz si Bulgaria nu ?
Prin urmare, decat sa moara de foame... romanii pleaca din tara si sunt indemnati sa faca asta si se asteapta sa-si ajute rudee ramase in tara... Astfel spera sa supravietuiasca clasa conducatoare din Romania... Acest tip parazit de a trai pe spinarea oamenilor simpli se intituleaza pompos in Romania... democratie, reforma, privatizare, dreapta, liberalism... In In realitate nu este decat o gainarie ieftina care a iesit la suprafata odata cu incetarea intrarii de capitaluri straine in tara si cu incheierea procesului de vanzare a mostenirii comuniste care a imbogatzit doar profitorii si interlopii...
Asa-i ca Romania a devenit o tara cormopolita ? De ce ? Pentru ca la resursele Estului au pohtit nu doar fostii securisti si comunisti alaturi de numeroase alte personaje si interese straine pe care regimul comunist le-a tinut departe ceea ce-si doreau...
Acum se observa ca tara a ramas suspendata intre trecut, viitor si un prezent contradictoriu... Dezbinati de catre cei care vor puterea insa fara a se fi lasat vreodata stapaniti, romanii au inteles cine i-a adus in aceasta situatie... Si au chiar rabdarea sa-i "rasplateasca" pe autori, indiferent cate sacrificii vor trebui sa faca pentru aceasta... Restul sunt povesti... nimic nu mai poate sterge trecutul... iar prezentul va fi intotdeauna legat de trecut... Iar generatia care i-a inselat pe romani 21 de ani se cam pregateste sa cedeze locul unei alte generatii... Nu credeti ca lucrurile vor avea alta directie dupa aceea ?!?

Roman

Problema se pune altfel. A protestat vreodata, vizibil, romanul ca i s-a scumpit gazul? Nu. Niciodata.
Ar protesta un alt cetatean european daca s-ar scumpi fara sens ceva in tara lui? Oricand si la orice ora.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor