Cat de scump platesc europenii gazul consumat?

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 19:04
5913 citiri
Cat de scump platesc europenii gazul consumat?

Pretul gazelor naturale livrate catre consumatorii casnici este cu aproximativ 30% mai mare in Romania decat in Bulgaria sau Estonia, dar cu 40% sub media europeana. Gazul natural este mai ieftin decat in Romania si in Letonia si Lituania, unde preturile pentru populatie sunt cu pana la 20% mai mici.

In regiune, comparativ cu Romania, pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici este cu 12,2% mai mare in Cehia, in timp ce in Ungaria si Polonia gazele sunt mai scumpe cu 14,3%, respectiv 25%, potrivit datelor energy.eu

Astfel, in timp ce in Romania ,pretul per Kwh este de 0,036 euro, in Bulgaria si Estonia consumatorii platesc 0,028 euro pentru aceeasi unitate de energie. Media comunitara se cifreaza la valoarea de 0,060 euro/KWh, de doua ori mai mica decat in Suedia, unde pretul gazelor livrate catre consumatorii casnici este cel mai mare din Uniunea Europeana.

In Slovacia si Slovacia, pretul gazelor naturale este de 0,046 euro/KWh, similar cu cel din Olanda (0,047 euro/KWh), dar mai mic cu 16% decat in Slovenia, unde consumatorii casnici platesc 0,055 euro/KWh, pret cu peste 50% mai mare decat in Romania.

Cele mai mari tarife sunt platite de populatia din Suedia (0,12 euro/KWh), Danemarca (0,117 euro/KWh) si Irlanda (0,107 euro/KWh).

Cel mai apropiat pret pentru gazele naturale livrate consumatorilor casnici de cel practicat de furnizorii din Romania este in Marea Britanie, unde un Kwh costa 0,041 euro.

Facturarea consumului in Romania

De la inceputul anului 2008, in Romania, facturarea consumului nu se mai face in functie de cantitatea de gaze naturale, ci in functie de unitatile de energie.

Conversia volumelor de gaze naturale in unitati de energie se face aplicand formula: E = V(b) x H(s), unde E este energia gazelor naturale, calculata in kWh; V(b) este volumul corectat masurat in conditii de baza, exprimat in metri cubi; iar H(s) este puterea calorifica superioara la temperatura de combustie de 15 grade C, exprimata in kWh/mc.

Puterea calorifica superioara (Hs) reprezinta cantitatea de caldura care se elibereaza prin arderea completa in aer a unei cantitati specificate de gaz, astfel incat presiunea la care are loc reactia sa ramana constanta si toti produsii de ardere sa fie adusi la aceeasi temperatura specificata ca si reactantii, toti acesti produsi fiind in stare gazoasa cu exceptia apei formata prin combustie, care este condensata la starea lichida la temperatura mai sus mentionata.

Potrivit reglementarilor in vigoare, pentru gazele naturale masurate pe piata din Romania este obligatorie conversia volumelor masurate in conditii de lucru la conditii de baza. Conditiile de baza sunt p = 1,01325 bar si T = 288,15 K. Temperatura de combustie pentru determinarea compozitiei chimice a gazelor naturale este de 15 grade C.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#pret gaz metan Europa, #pret consumatori casnici Romania, #preturi gaz metan UE , #analiza pret