Cat va creste pretul gazelor si ce scumpiri ne va aduce noua acciza la carburanti - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu , Senior editor
Luni, 31 Martie 2014, ora 10:21

   

Cat va creste pretul gazelor si ce scumpiri ne va aduce noua acciza la carburanti - Interviu
De la 1 aprilie intra in vigoare doua masuri cu impact important asupra comsumatorului: o noua crestere a pretului la gaze si acciza suplimentare pentru benzina.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, analistul Dumitru Chisalita, fost director al Romgaz, apreciaza ca in perioada de vara majorarea pretului gazului nu se va simti, insa factura iernii viitoare va fi cu 600 de lei mai scumpa pentru consumatorul mediu in conditiile unui regim termic normal.

Dumitru Chisalita a explicat de ce piata gazelor din Romania nu este functionala si ce efecte are acest lucru asupra cosumatorilor de toate tipurile.

In privinta accizei, Dumitru Chisalita nu se asteapta la un impact major asupra tuturor preturilor, dar socoteste ca masura de rambursarea a sumelor suplimentare platite la pompa de transportatori reprezinta o discriminare.

Cu cat va creste pretul gazului de la 1 aprilie si pentru ce tip de consumatori?

La 1 aprilie 2014 clientii reglementati casnici vor suporta o crestere a pretului gazelor de 2%, la 1 iulie 2014 va exista o alta crestere de 3%, la 1 octombrie 2014 va exista o alta crestere de 3%, la 1 ianuarie 2015 va exista o alta crestere de 2% si pana in data de 31 decembrie 2018 o alta crestere cu 100%.

La 1 aprilie 2014, clientii reglementati non-casnici vor suporta o crestere a pretului gazelor de 5%, la 1 iulie 2014 va exista o alta crestere de 5% si la 1 octombrie 2014 va exista o alta crestere de 4%.

Impunerea unui pret de referinta pentru producatorii de gaze va aduce consumatorii non-casnici reglementati in situatia de a alege sa ramana in piata reglementata si sa plateasca in trimestrul II 2014 un pret pentru gazul de intern de 89,4 lei/MWh sau sa opteze pentru piata libera unde vor plati pretul de referinta de 72 lei/MWh.

Aceasta optiune va determina ca toti acesti clienti sa paraseasca segmentul reglementat non-casnic si practic acesta sa dispara. In fapt, calendarul de reglementare a pretului pentru segmentul non casnic va merge mai departe, fara sa mai existe acest segment. Practic nu va mai fi necesara o devansare a calendarului la 1 iulie 2014 sau o amanare pana in 2016.

Cu cat va fi mai scumpa o factura medie pentru consumatorul casnic?

Pe perioada calda, aprilie - octombrie, influenta cresterii de pret in factura nu va fi perceputa de acesta. Pentru iarna 2014-2015, la un regim termic normal, consumatorul casnic, in medie, va scoate din buzunar suplimentar aproximativ 600 lei (0,04 lei/mc).

Premierul Ponta a incercat sa schiteze recent in Parlament o viziune pentru piata de gaze din care toata lumea sa iasa bine dupa liberalizarea pretului. E posibil?

Viata nu permite abordari care sa multumeasca pe toata lumea, nici macar pe termen scurt. Astfel, "viziunea" pentru piata de gaze este in fapt o masura administrativa de inducere a unui pret subiectiv, in neconcordanta cu principiile evocate de aceeasi administratie: liberalizarea pietei gazelor.

Interventia administrativa, prin stabilirea preturilor sau/si a cantitatilor pe o piata care se doreste a fi libera nu face decat sa bulverseze functionarea unei piete. Incalcarea propriilor principii duce la dezvoltarea exceselor in piata, care nu vor intarzia sa apara si care vor aduce cresterea preturilor, urmare a nefunctionarii pietii. Ar fi bine sa ne ferim de "viziuni" care multumesc pe toata lumea. Este imposibil.

Calendarul liberalizarii nu e nou. Dar piata romaneasca, asa cum este ea, permite o asemenea liberalizare, este functionala si suficient de dezvoltata?

Piata de gaze din Romania nu este functionala. Dar toata lumea se straduieste sa nu faca nimic pentru ca piata sa devina functionala. Este o stare care multumeste pe toata lumea.

Lipsa mecanismelor si a regulilor specifice unei piete libere permite companiilor sa obtina profituri suplimentare. Starea actuala permite posibilitatea interventiilor administrative, care pe termen scurt creeaza "rating" electoral. Consumatorii din cand in cand cred ca sunt fericitii castigatori.

In fapt piata gazelor din Romania, astazi, este una reactiva in care nu cunosti ce s-a intamplat cu gazele proprii, detinute si platite, decat la sfarsitul lunii, cand esti pus si in fata faptului implinit. In acest context, in fapt contractul nu mai este un instrument, ci doar o formalitate. Iar nefunctionarea contractelor, pierderi, falimente, procese in instanta, distrugeri, pagube, preturi mai mari la consumatorii finali nu sunt problemele lor, vor fi ale noastre.

Ce avantaje concrete ar trebui sa aduca liberalizarea pentru consumatorul casnic?

Liberalizarea unei piete are ca scop o mai buna alocare a resurselor, transparenta privind relatiile comerciale din piata si echitatea intre pretul platit de un client si produsul sau serviciul primit.

Aceasta presupune ca la un moment dat, nu permanent asa cum se doreste in Romania, sa se obtina pretul cel mai mic si care sa reprezinte efectiv calitatea si serviciile primite.

De la 1 aprilie apare si atat de controversata acciza suplimentara pentru benzina. Considerati ca era necesara?

Calendarul de reglementare a pretului la gaze si Ordonanta privind supraimpozitarea pretului de reglementat aduceau importante venituri la bugetul de stat urmare a faptului ca 60% din diferenta intre pretul stabilit prin calendar si pretul gazelor la inceputul aplicarii calendarului mergeau la bugetul de stat.

Sunt de anticipat pierderi la bugetul de stat, urmare a diferentei din TVA-ul care se obtine la un pret de 89,4 lei/MWh si cel minim stabilit administrativ, pentru clientii non casnici din piata libera, respectiv 72 lei/MWh.

Considerand ca in acest an doar acesti consumatori vor consuma 2 miliarde de mc se obtine o diminuare a veniturilor la bugetul de stat de cateva sute de mii de dolari. Aceste sume trebuie acoperite din alte surse la fel de sigure cum erau si suprataxele de pe gaze. In acest context, apare logica aplicarii accizei pe carburanti.

Ce impact general asupra preturilor si asupra economiei va asteptati sa aiba noua acciza?

Se scot cateva taxe, se introduc altele. Probabil niciunul.

Ministrul Finantelor spune ca firmele de transport ar putea beneficia de rambursarea valorii acestei accize. Considerati ca ar fi o discriminare?

Cu siguranta este o discriminare. Daca taxa se doreste a fi folosita pentru a construi drumuri, toate partile trebuie sa contribuie la acest efort. Interesant ca vor fi scutiti tocmai cei care, teoretic, vor folosi cel mai mult aceste infrastructuri.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10465 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Gazprom stie de acest cadou ??
Notarul Ioana Basescu introdu-ce in tara Clanul Interlop KGB-ist GAZPROM ,iar PONTA le baga profit.

Noi suntem vinovati.

Li sa parut la Guvernanti ca au crescut veniturile ??

Nici NU sau intregit ,dar sa mai creasca....

Eu peaceasta cale le transmit tuturor Interlopilor Securisti Comunisti Politici sa umble ca BANUL Public dintr-o celula in alta.

Din 90 si pana in prezentamfost intoxicati de cresterile lunare de preturi.

Toate Clanurile Interlope Securiste Politice sau imbogatit peste noapte.

Givernul Ponta este de 2 anii la putere si NU a venit cu explicatie unde au ajuns cei 25 % care au fost jefuiti din veniturile noastre.
A fost careva arestat pentru cei 25 % ??
Comentariu inadecvat
rautzu
rank 5
"ca cu Eu am luat-o la ne dam Europeeni,cu burta goala"
Ba' tata.... lasand la o parte exprimarea analfabeta, burta-ti este goala fiindca stai cu mana-ntinsa si te plangi de foame, in loc sa produci ceea ce mananci. Daca te incanta oferta Rusiei, du-te la ei si or sa-ti dea totul gratis. Si ia-i si pe toti pomanagii cu tine. Duceti-va neintorsi...
Flying_Dutchman
rank 1
10 puncte de la mine cu Coronita!
10 puncte de la mine cu Coronita!
adevar
rank 1
...nu-i bai!Romanii suporta!Barbosul cu steagul s-a ascuns,
galeriile se...odihnesc,oamenii strazii abea ies din hibernare!
Liderii de sindicate-oamenii lui Pinochio stiu ...lectia cu munca de lamurire a maselor!
Foaie verde de dudau,las ca vine si mai...bine!
Foaie verde de urzici,noi avem salarii...mari!
Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Ghilotina
rank 5
va dati seama ce tupeu marca Ponta !??
Unu' se exprima de parca pretul la gazele rusesti le face Ioana Basescu in biroul notarial ..
iar altul minte ca in Rusia totul e degeaba , ca pe vremea lui Stalin ....

Sunt convins ca sunt destui care - coplesiti de greutati - sunt inclinati sa creada povestile astora ... ale raspandacilor , ale tropaitorilor ...
Din '90 incoace nu mai au stare , sunt o imensa masa gata sa mearga pe oriunde li se cere sa provoace , sa minta , sa dezinformeze , sa manipuleze ....

Vad ca sunt destui care se uita ca la o minune la Ponta si gata sa-si dea viata pentru el .
Dar mai vad ca sunt destui carora nu le pasa ..... si intorc privirea cand hotii iti taie geanta sa-ti fure portofelul ....
Degeaba striga ca din gura de sarpe cand ajung hotii si la ei , ca lumea e scarbita si le intoarce la randul ei spatele .

Hai sa va traiasca Ponta si clica lui !
La cat mai multe taxe , la cat mai mari preturi !
Flying_Dutchman
rank 1
dar suntem liberi...sa fim scavi....
Bai "Tata"da sunteti liberi sa si muniti....!
Nu vedeti c a de puturosi ce sunteti importati,absolut totull?!?!
Aceeasi boala ca la Rusii pe care-i pupi in partile moi!Rusii in afara de gaz,petrol si lemn nu produc nimic,,,,sunt morti;morti ca si mioriticii din Carpati si Baragan.....
silvia_h
rank 5
Prin introducerea "apcizei" la combustibili, Ponta îi obligă pe
... romani să-i plătească lui spaga cu care să-si asigure continuitatea la conducerea de varf a tării. Asa ceva este de neconceput, de neimaginat, intr-o tară civilizată, cu oameni care se vor respectati.
La noi, prin tăcere, populatia acceptă si această umilintă a primplagiatorului mitoman.
Utilizator sters
@Ghilotina -Din 90 toti au scumpit-o .Sa ARDA ca gazul
Ce a facut interlopul Bok cu cei 25 $ ??

Daca cetatenii NU reactioneaza cu acciza de 7 euro/cent , inseamna ca din mai mai trebuie o acciza de 100 euro /cent.

De ce NU recupereaza BANII de la cei carora li sau dat pentru autostrazi ....

Pe aceasta cale le transmit tuturor celor care au scumpit lunar din 90 si pana acumsa ARDA ca ,GAZUL.
hc-ct
rank 5
la mai mare.
rugatzi-va sa nu puna embargo pe gazul rusesc ca atunci chiar o sa statzi cu dintzii ranjitzi la iarna.
Utilizator sters
Romania sa nu mai exporte gazul Romanesc
Incol ..nici o problema
D ILIU
rank 4
"pana in data de 31 decembrie 2018 o alta crestere cu 100%."?!
Sper ca afirmatzia de mai sus sa fie o greseala de tipar, sau de exprimare a specialistului!
O crestere cu 100% ar fi criminala, pur si simplu!
imbacsitul
rank 5
Nu e nici o greseala, e anuntat deja de guvern planul de
liberalizare a pietei interne a gazelor naturale!
Deocamdata socialistii de la guvernare adauga tot felul de fumigene si masuri care mai de care mai populiste pentru a acoperi un eventual val de nemultumiri populare dar calendarul e stabilit cu UE si nerealizarea lui nu va permite folosirea gazelor de sist (daca vor fi gasite) pe piata interna!
CH 1291
rank 5
Cat va creste pretul? La intrebare simpla, raspuns simplu:
cit vrea dr Pompa!

Sau:

Cat ii spune Dragnea!

Sa vedem ce mai spune "saraca" de la Finante :)))
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor