Nicolescu: Voi propune ca pretul gazelor interne pentru populatie sa nu mai creasca pana in 2016

Luni, 01 Septembrie 2014, ora 23:12
2729 citiri
Nicolescu: Voi propune ca pretul gazelor interne pentru populatie sa nu mai creasca pana in 2016

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, va propune autoritatilor de la Bruxelles ca pretul gazelor interne pentru populatie sa nu mai creasca pana la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare sa se prelungeasca pana la 1 iulie 2021, fata de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat in prezent in vigoare, potrivit unui comunicat al departamentului de resort.

Departamentul pentru Energie a lansat, luni, o consultare publica referitoare la situatia pretului gazelor naturale platite de populatie. Raspunsurile sunt asteptate pana la 15 septembrie si, in functie de rezultatele consultarii publice, institutia va propune un set de masuri.

"Dupa cum se poate vedea in analiza noastra, calendarul de liberalizare negociat de domnul Boc a luat-o cu mult inaintea veniturilor populatiei. Cresterea pretului gazului produs in Romania prognozata la 1 octombrie a.c. nu va mai avea loc din motive tehnice, insa cred ca populatia Romaniei are nevoie de un repaus mult mai mare, cel putin pana la 1 iulie 2016. Intentionez sa negociez acest lucru cu cei de la Bruxelles. Avem argumente in legatura cu nivelul de trai al populatiei, dar si cu situatia din alte state membre ale Uniunii Europene", a spus Razvan Nicolescu.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de Romania in 2012 in fata FMI si a Comisiei Europene, pretul gazelor pentru populatie ar fi trebuit sa se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Pretul pentru consumatorii casnici ar fi urmat sa fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiasi calendar.

"Imi voi folosi toata credibilitatea pe care o am la Bruxelles pentru a impune in Romania conditii mai bune pentru populatie decat cele negociate in 2012. Este absolut nevoie sa facem acest lucru pentru ca, altfel, pretul gazului produs in Romania va creste pana la 1 iulie 2016 cu peste 40%", a mai spus Nicolescu.

In documentul lansat in dezbatere publica se precizeaza ca "din cauza unor neintelegeri cu DG Intreprinderi si Industrie (Comisia Europeana) in privinta dreptului consumatorului casnic de a primi prioritate in aprovizionarea cu gaze naturale produse in Romania, aplicarea calendarului agreat in anul 2012 este momentan suspendata, cresterea pretului gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici la data de 1 octombrie 2014 fiind astfel anulata".

Totodata, in document se arata ca, prin decizii ale Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, au fost ajustate tarifele de transport (103,75% crestere), inmagazinare (54,79% crestere), distributie (35,43% crestere) in ultimii aproximativ doi ani.

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...