Statul roman sfideaza moneda nationala, permitand preturi in euro

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 11:08
2814 citiri
Statul roman sfideaza moneda nationala, permitand preturi in euro
Foto: Capital.ro

In Romania, sunt vandute case, masini, servicii de telefonie sau bilete de avion in euro, desi moneda nationala este leul.

Aceasta "euroizare" impiedica relansarea prin parghia dobanzilor la lei, arata o analiza a Ziarului Financiar .

Din cauza gradului mare de "euroizare" a economiei, care inseamna ca preturile de consum reactioneaza instantaneu la socurile pe curs, Banca Nationala nu isi poate utiliza acum politica monetara pentru a sprijini economia care nu reuseste sa iasa din recesiune, considera analistii.

In conditiile in care preturile pentru cele mai importante bunuri, locuinte si autovehicule, sunt exprimate in euro, oamenii au fost impulsionati sa se imprumute tot in euro, ramanand astfel expusi fata de fluctuatiile cursului valutar. Deci BNR nu poate sa dea drumul la lichiditati in economie de teama ca va genera astfel o depreciere a cursului si s-a vazut nevoita, de-a lungul anilor, sa tina in permanenta un ochi pe piata valutara, desi teoretic leul este singura moneda cu putere circulatorie in Romania.

In alte tari europene, ca Ungaria sau Polonia, preturile sunt in forinti, respectiv in zloti. Daca in Ungaria Vodafone sau Orange afiseaza preturile pentru abonamente in forinti, la Bucuresti tarifele sunt exprimate nu in lei, ci in euro. La fel se intampla si cu producatorul local de automobile Dacia, care pe site-urile din Polonia afiseaza preturi in zloti, in Ungaria in forinti, dar in Romania in euro.

Pe aceasta lista pot intra hoteluri, agentiile de turism sau companiile aeriene, care au politici similare, prin care sfideaza practic existenta unei monede nationale. Inclusiv legislatia locala este permisiva, lasandu-le comerciantilor alternativa de a afisa preturile in valuta.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#analiza pret, #preturi euro, #preturi lei , #analiza pret