Tigarile vor costa 100.000 de lei pachetul

Marti, 24 Iunie 2008, ora 21:44
6225 citiri
Tigarile vor costa 100.000 de lei pachetul

Un pachet de tigari va costa 10 lei, dupa ce se termina calendarul de aliniere a accizei la tutun la nivelul Uniunii Europene, adica prin 2010.

Kent, cea mai vanduta marca in momentul de fata, va avea dupa scumpirea de la 1 iulie un pret de 6 lei. Pana in 2010, cumparatorii trebuie sa se astepte la mai multe majorari de acciza, cresterea anuala a accizei fiind de 30%, scrie "Cotidianul" de marti.

Un pachet de tigari costa deja in jur de 3 euro in Portugalia, Italia sau in Austria.

Romania trebuie sa respecte un calendar de majorare treptata a accizei minime la 1.000 de tigari, astfel incat valoarea acesteia sa ajunga, in 2010, la 74 de euro, de la circa 50 de euro, nivel care va intra in vigoare la 1 iulie.

"E greu de spus care va fi exact pretul tigarilor in 2010. Insa in conditiile actuale de curs, cel mai probabil un pachet din cea mai vanduta categorie de tigari va costa in jur de 10 lei", a declarat pentru Cotidianul Gilda Lazar, director la JTI Romania.

Nivelul accizei ar trebui sa fie in mod normal de 91% din 50 de euro pe mia de tigarete. In prezent, acciza minima este de 132,6 lei/mie si va ajunge la circa 152,7 lei. Ce stim sigur este ca cresterea de pret per pachet la 1 iulie va fi cuprinsa intre 20 si 40 de bani.

Scumpirile nu vor urma intocmai majorarea de acciza, ci vor fi ceva mai mici, pentru ca pretul pachetului s-a mai indexat de doua ori anul acesta, in ianuarie si in martie, pentru a face mai suportabila marirea de acciza din iulie, spun producatorii.

Dupa 1 iulie anul acesta vom cumpara asadar un pachet de tigari cu aproximativ 1,66 euro. In zona, doar Ungaria va avea un pret mai mare decat noi, de 1,71 euro.

Tigarile din Bulgaria au in prezent un pret de 1,33 euro, in Serbia sunt 0,72 euro, in Moldova sunt 0,4 euro, iar in Ucraina sunt 0,26 euro.

"Peste doi ani vom ajunge la nivelul Portugaliei, Luxemburgului si al Austriei, unde pachetul cel mai vandut costa in jur de 3 euro", spune Gilda Lazar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#pret, #tigari, #accize, #crester, #Kent , #analiza pret