Veniturile multinationalelor din Romania vor scadea cu 25% in 2020

Vineri, 26 Iunie 2020, ora 13:38
1819 citiri
Veniturile multinationalelor din Romania vor scadea cu 25% in 2020
multinationale, preturi de transfer SURSA:https://pixabay.com/ro/photos/paradis-fiscal-taxa-de-economisire-5277725/

Aproximativ 75% dintre respondentii sondajului estimeaza ca veniturile totale ale companiilor pe care le reprezinta vor scadea cu mai putin de 25% in 2020, comparativ cu anul 2019, ca efect al crizei sanitare, potrivit sondajului "Transfer Pricing Challenges during and post Covid-19", realizat de PwC Romania in perioada aprilie-mai.

In acelasi timp, aproape jumatate dintre entitatile din Romania ale grupurilor multinationale estimeaza scaderea marjei de profit din tranzactiile cu partile afiliate, iar 36% dintre respondenti au aratat ca eventualele cheltuieli generate de criza COVID-19 nu vor fi rambursate de grup.

"Politicile de preturi de transfer au fost gandite si aplicate de companii intr-o perioada de crestere economica si, prin urmare, acum sunt reanalizate. Grupurile evalueaza impactul pe termen mediu si lung al pandemiei, luand in calcul masuri pentru eficientizarea si reducerea costurilor. Astfel, evolutia relatiilor cu partile afiliate are o doza mare de incertitudine, nefiind clar in ce masura grupurile mama vor decide sa sustina entitatile locale pentru a-si acoperi pierderile suferite in perioada de intrerupere a activitatii", a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.

In ceea ce priveste lichiditatea, majoritatea respondentilor au aratat ca au avut suficient numerar pentru a-si sustine activitatea, iar in eventualitatea unor probleme majore, 60% au indicat renegocierea conditiilor de plata, fara a contracta noi finantari. Doar 20% din raspunsuri au vizat optiunea de a obtine fonduri suplimentare de la terti.

Cheltuieli generate de criza COVID-19

Principalele cheltuielile extraordinare generate de criza COVID-19 sunt legate de forta de munca, fiind mentionate de 28% dintre respondenti. Alte cheltuieli din aceasta categorie vizeaza siguranta la locul de munca (echipamente, dezinfectanti), potrivit unui procent de 20% dintre companiile chestionate si cele de logistica, arata 24% dintre acestea.

Aproape o treime dintre respondenti spun ca deja au efectuat aceste cheltuieli, 32% arata ca le vor realiza in urmatoarele 3 luni, iar 28% pana la sfarsitul anului 2020.

Majoritatea respondentilor au la dispozitie instrumentele IT necesare pentru a inregistra si a masura efectele financiare ale Covid-19 asupra tranzactiilor cu partile afiliate. Ceilalti respondenti nu sunt siguri de impact sau nu au resursele necesare.

Alte concluzii ale sondajului

  • 15,5% estimeaza scaderea veniturilor cu procente intre 25 si 50%,
  • 14% anticipeaza pierderi operationale ca urmare a disfunctionalitatilor din economie si 14% scaderea cererii din partea afiliatilor,
  • Cheltuielile generate de COVID-19 vor fi trecute ca pierderi locale de 25% dintre companii si doar 20% spun ca exista sansa de a imparti cheltuielile intre afiliati.
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
    Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
    Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
    Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
    Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
    Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
    #preturi de trasfer, #multinationale, #PwC Romania analiza, #venituri, #scadere , #analiza pret