Avertisment de la BNR: Tranziția verde a economiei are caracter inflaționist

Luni, 29 Mai 2023, ora 14:54
2237 citiri
Avertisment de la BNR: Tranziția verde a economiei are caracter inflaționist

”Înverzirea” economiei are caracter inflaționist, contribuind la creșterea prețurilor, susține Cristian Popa, membru al Consiliului de administrație al BNR.

Deși inflația a scăzut și s-a înscris pe o traiectorie descendentă, războiul cu creșterea prețurilor este departe de a fi câștigat, avertizează Popa.

În ceea ce privește monedele digitale emise de băncile centrale, BNR desfășoară în acest moment un program pilot pentru a identifica potențialele avantaje și pericole ale CBDC.

”CBDC-urile nu vor înlocui numerarul”

Cristian Popa a arătat, în discursul ținut în cadrul conferinței International Economic Conference of Sibiu, că monedele digitale emise de băncile centrale - CBDC (Central Bank Digital Currency) - ar putea suplimenta numerarul, dar nu se pune problema să îl înlocuiască.

Banca Națională a României – BNR desfășoară în prezent un program pilot, într-un mediu închis de testare, prin care dorește să analizeze beneficiile monedelor digitale în ceea ce privește eficiența, lichiditatea și securitatea, precum și potențialele riscuri asociate cu transmiterea politicii monetare și menținerea stabilității financiare.

”Un mesaj trebuie să fie clar: CBDC-urile nu vor înlocui numerarul, ar putea suplimenta numerarul, dacă ar fi implementate.”, a subliniat reprezentantul BNR.

”Războiul cu inflația”, departe de a fi câștigat

În ceea ce privește revenirea prețurilor în apropierea țintelor stabilite de băncile centrale, Cristian Popa a declarat:

”Când vine vorba de lupta pe care o avem împotriva inflației, o voi spune direct: deși am câștigat niște bătălii majore, iar alte victorii vor veni cu siguranță anul acesta, nu aș spune că am câștigat războiul împotriva inflației: războiul va continua și ar putea fi unul de lungă durată”.

Reprezentantul BNR a arătat că inflația a venit în ultimii trei ani, în mare parte, din șocuri: pandemia, întrerupere a lanțurilor de aprovizionare, războiul, dar că în următorii zece ani cerșterea prețurilor va fi susținută de factori mai degrabă structurali.

”Războiul este inflaționist, protecționismul este inflaționist, ecologizarea cel puțin pe termen scurt și mediu este inflaționistă, nearshoringul și friendshoringul sunt inflaționiste, schimbările demografice pot fi inflaționiste, bipolaritatea geopolitică este inflaționistă, dezindustrializarea este inflaționistă, deficitele fiscale sunt inflaționiste, eroziunea liberalismului este inflaționistă”, a avertizat Cristian Popa.

Înverzirea economiei pune probleme băncilor centrale

Băncile centrale nu au un mandat clar în ceea ce privește obiectivele climatice, mandatul lor este stabilitatea prețurilor, precizează reprezentantul BNR.

Cu toate acestea, ele pot contribui la tranziția către o economie verde atâta timp cât aceasta nu pune în pericol obiectivul lor principal.

”Dar asta se poate dovedi a fi o provocare atunci când producția într-o manieră verde este mai scumpă decât alternativa, o situație dificilă pentru băncile centrale.”, se arată în discursul lui Cristian Popa.

Eveniment Quarterly Report

Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Economia zonei euro se va contracta probabil în trimestrul trei și nu va reveni prea curând pe creștere, apreciază managerii de achiziții chestionați în indexul PMI calculat de S&P Global....
Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii au preferat să plătească pe internet în 2022 preponderent pentru haine, pantofi și accesorii, fiind peste media europeană și în privința plăților on-line pentru livrări de la...
#economie , #economie politica