4 din cele 12 banci interesate de Prima Casa se descalifica din start

Joi, 25 Iunie 2009, ora 23:46
3414 citiri
4 din cele 12 banci interesate de Prima Casa se descalifica din start
Foto: 9am

Din multitudinea de banci despre care autoritatile afirmau sus si tare ca vor sa acorde credite in cadrul programului "Prima Casa" au mai raspuns la ultimul apel doar 12 institutii, o treime din ce se anunta saptamana trecuta.

Potrivit reprezentantilor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutie care emite garantia in numele si contul statului, la pranz erau sigure doar sapte institutii, iar despre alte patru se afirma ca vor depune documentatia necesara pentru participarea la program in cursul zilei curente.

BRD, Volksbank, Raiffeisen, Banca Transilvania, Millenium Bank, Leumi Bank si ATE Bank sunt primele sapte banci interesate sa acorde imprumuturi ipotecare sub garantia statului. Cota adjudecata de cele sapte institutii bancare se cifreaza la 450 milioane de euro, suma necesara finantarii unui numar de cel mult 10.000 de apartamente.

Celelalte patru banci de despre care vorbeau oficialii FNGCIMM sunt Alpha Bank, Banca Romaneasca, CEC Bank si BCR, institutii pentru care nu s-a specificat valoarea plafonului total pentru care au optat.

Cateva ore mai tarziu, premierul Emil Boc a precizat ca numarul bancilor care au depus documentele necesare pentru atesatarea criteriilor de eligibiliate se ridica la 12. Seful Guvernului nu a stiut sa precizeze numele bancii care s-a alaturat grupului precedent, dar a mentionat ca valoarea totala a creditelor pe care aceste institutii le vor acorda se va ridica la 814 milioane euro.

Plafonul initial pus la bataie de Guvern, de un miliard de euro, ar fi putut suporta finantarea pentru un numar de aproximativ 20.000 de locuinte, asta daca si bancile si-ar fi dorit sa se implice in programul "Prima Casa" in masura promisiunilor facute in timpul discutiilor purtate cu autoritatile.

Aceasta este doar prima veste proasta, a doua ar fi ca nu toate aceste banci indeplinesc criteriile de eligibilitate petru a putea acorda finantari in cadrul programului. Potrivit normeleor de implementare a programului "Prima Casa", finantatorul este obligat sa aiba acoperire teritoriala la nivel national.

Legal, trei dintre cele 12 banci nu se califica din acest punc de vedere. Spre exemplu, ATE Bank nu are sucursale decat in Bucuresti si in alte 14 judete, printre care nu se regasesc Gorj, Arges, Neamt, Harghita sau Covasna.

La randul sau, Leumi Bank are o acoperire teritoriala mai buna decat ATE Bank, dar chiar si asa tot ii lipsesc sucursale in 20 de judete pentru a putea indeplini criteriul acoperirii nationale.

In aceeasi situatie se afla si cei de la Millennium Bank, institutie de finantare care nu are sucursale decat in 18 judete, potrivit datelor de pe site-ul oficial.

In conditiile in care si banca cu numarul 12 este una mica, cu siguranta nici aceasta nu are acoperire teritoriala nationala.

Primul criteriu impus de Guvern a eliminat din start o treime din bancile interesate, ceea ce inseamana ca valoarea totala a creditelor pe care le vor acorda cele 8 banci ramase in cursa va scadea spre 650-700 de milioane de euro.

In concluzie, realitatea ne-a demonstrat ca doar 20% din bancile prezente pe piata autohtona vor putea acorda credite in cadrul programului "Prima Casa" si nu 80% asa cum se laudau premierul Emil Boc si ministrul Finantelor Publice Gheorghe Pogea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Program Prima Casa, #banci participante, #criterii eligibilitate finantatori, #acoperire teritoriala nationala , #banci faliment