Atentie sporita la contractarea de noi credite, dobanzile sunt in crestere

Luni, 23 Iunie 2008, ora 12:43
1327 citiri
Atentie sporita la contractarea de noi credite, dobanzile sunt in crestere

Persoanele care au credite in valuta - euro si dolari - se pot astepta in scurt timp sa plateasca rate mai mari. Si cei care intentioneaza sa isi faca noi imprumuturi la banci trebuie sa dea dovada de multa prudenta.

Dobanda la creditele in euro si dolari ar putea sa se majoreze din cauza presiunii de la nivel international pentru o crestere a dobanzii de referinta de catre FED (Banca Centrala a SUA) si BCE (Banca Centrala Europeana).

De altfel, ultimele saptamani au fost caracterizate de schimbari bruste de tendinta pe pietele valutare internationale. De exemplu, raportul EUR/USD s-a miscat intr-un culoar larg.

Cauzele care genereaza aceste miscari ample sunt, printre altele, fluctuatiile de pe pietele de marfuri - in special cele pe care le are pretul petrolului si aurului.

In plus, un alt factor este reprezentat de indicatorii macroeconomici din SUA si Europa, care dau indicatii pietei cu privire la evolutia viitoare a inflatiei si cresterii economice si implicit la probabilitatea unor modificari de dobanda de catre FED sau BCE.

"Recent, piata a devenit foarte sensibila la declaratiile facute de diversi oficiali din guvernele sau bancile centrale ale SUA sau statelor europene. Foarte multe rapoarte de analiza facute de case de brokeraj ofera in prezent prognoze optimiste pe termen mediu (6-12 luni) pentru dolarul american.

Totusi, in prezent, presiunea pentru majorarea dobanzilor este mult mai puternica in Europa decat in SUA si, ca atare, este posibil ca diferentialul de dobanda sa se majoreze si mai mult in favoarea monedei unice, deci cotatia EUR/USD ar mai putea sa urce pe termen scurt", apreciaza analistii de la KTD Invest.

Pe de alta parte, pe plan intern, au aparut vesti nu prea imbucuratoare privind inflatia. Oficiali ai Bancii Nationale au declarat, saptamana trecuta, ca in situatia in care pretul gazelor se va majora in perioada urmatoare cu mai mult de 10%, este posibil ca lunile de vara sa aduca un nou varf al inflatiei pentru anul in curs.

In prezent, tinta de inflatie pentru anul 2008 este in continuare de 3,8%, dar prognoza efectiva pentru finalul anului este situata in jurul a 6%.

"Printre principalele cauze care ar putea accelera fenomentul inflationist se numara evolutia preturilor internationale la materii prime - si in special petrol si gaze - si cresterea salariilor dincolo de nivelul de crestere al productivitatii muncii", considera analistii KTD Invest.

Cat priveste primele patru luni, statisticile oficiale arata ca si contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 4.842 milioane euro. Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a inregistrat in aceasta perioada 5.544 milioane euro.

Deficitul contului curent in aceeasi perioada a fost acoperit in proportie de 66,5% prin investitii straine directe, care au inregistrat 3.218 milioane euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 70%, iar creditele intra-grup 30%.

Cat priveste datoria externa pe termen mediu si lung, aceasta a inregistrat, la finele lunii aprilie, nivelul de 41.754 milioane euro, in crestere cu 8,4% fata de 31 decembrie 2007.

Vlad Voiculescu

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#scumpire, #banci, #euro, #majorare, #dolar, #imprumut, #dobanzi, #credite , #banci faliment