Bancile ameninta cu majorarea dobanzilor si a comisioanelor

Joi, 28 Mai 2009, ora 08:30
1897 citiri
Bancile ameninta cu majorarea dobanzilor si a comisioanelor
Foto: bloombiz.ro

Bancile sunt nemultumite de prevederea Codului de Procedura Civila potrivit careia vor fi obligate sa renunte la proprii lor executori bancari si sa apeleze la serviciile executorilor judecatoresti si ameninta cu dobanzi si comisioane mai mari la credite.

Bancherii afirma ca vor trebui sa dea mai multi bani pentru onorariile executorilor judecatoresti, informeaza Gandul.

"Executorii nonbancari sunt platiti pe baza de comision, care poate ajunge chiar si la 10-20% din valoarea proprietatii executate, in anumite cazuri. In prezent, executorii bancari primesc un salariu, ca angajati ai bancilor", a declarat Oana Petrescu, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

De asemenea, potrivit acesteia, executorii nemaifiind controlabili, se poate ajunge la situatia prelungirii cazurilor de executare, iar asta inseamna ca dosarele devin mai costisitoare.

Consecinta este clara: "Toate aceste costuri suplimentare vor duce la cresterea dobanzilor creditelor si a comisioanelor bancare", adauga Oana Petrescu.

Mai mult, spun bancherii, in urma acestei prevederi vor avea de suferit si clientii rau-platnici, pentru ca executorii judecatoresti transeaza altfel problema prin comparatie cu executorii bancari.

De celalalta parte, executorii judecatoresti ii contrazic pe bancheri in aceasta disputa.

"Onorariile noastre nu le stabilesc bancile, ci ministrul Justitiei, prin ordin. In general, ele reprezinta 1% din valoarea creantei, dar se poate ajunge si la 10% in anumite conditii", a declarat pentru Gandul Marius Crafcenco, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJR).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#banci dobanzi comisioane, #bancile cresc dobanzile , #banci faliment