Romania ar fi puternic afectatata de un eventual faliment al Greciei

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 07:12
2635 citiri
Romania ar fi puternic afectatata de un eventual faliment al Greciei
Foto: Arhiva

Economia Romaniei ar fi puternic afectata de un faliment necontrolat al Greciei. Un colaps financiar elen ar provoca prabusirea economica din tara noastra, considera analistii.

Fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu, a declarat, pentru Ziare.com, ca nu vom putea atenua efectele unui astfel de dezastru.

"Grecia este pe perfuzii momentan. Un faliment dezordonat ar provoca insa contagiune pe piete. In primul rand, bilanturile unor grupuri bancare s-ar deteriora si mai mult, pentru ca nevoile de recapitalzarizare ar creste.

Acest fapt, luat in combinatie cu semi-inghetarea pietelor, ar conduce la intrarea economiei intregii Europe si chiar a celei americane in recesiune, care, automat, ar trage in jos economia noastra.

Bancile ar avea o situatie foarte dificila si ar obliga BNR sa actioneze, ar trebui sa preia sucursale intrate in faliment. De asemenea, ar mai fi nevoie ca Romania si alte tari non-euro sa beneficieze de liniile speciale de finantare ale BCE, care nu sunt disponibile in acest moment", a spus Daianu.

Analistul economic Aurelian Dochia prevede un viitor intunecat pentru Romania, daca acest scenariu se va adeveri.

"In cazul in care Grecia va intra in incapacitate de plata, acest lucru va provoca mari seisme in zona financiara. Vor exista mari tulburari in domeniul bancar, multe banci europene vor avea dificultati in a se mentine pe linia de plutire si vor avea nevoie de ajutor din partea Guvernelor. Acest lucru va inteti criza datoriilor suverane, iar pentru unele tari, Italia spre exemplu, ar fi dramatic", a spus analistul.

In cazul tarii noastre, consecintele ar fi o crestere semnificativa a costurilor finantarilor, dobanzi mai mari, exporturile mor avea de suferit, iar moneda nationala ar putea fi devalorizata, considera Dochia.

Citește și:
România, campioana deficitului guvernamental în Uniunea Europeană: Dublu peste medie!
România, campioana deficitului guvernamental în Uniunea Europeană: Dublu peste medie!
România a avut în trimestrul III din 2022 cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, dublu în comparație cu media blocului comunitar. Mai mult decât atât, țara noastră a...
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta despre migrație. Ambii politicieni s-au opus în decembrie aderării României şi...