Băncile au trecut la digitalizarea activelor reale, pentru a le transforma în criptoactive!

Vineri, 12 Aprilie 2024, ora 12:18
1469 citiri
Băncile au trecut la digitalizarea activelor reale, pentru a le transforma în criptoactive!

Apariția fondurilor de investiții (ETF) legate de criptomonede a adus o evoluție greu de anticipat.

Nu doar că valoarea criptomonedelor a ajuns la niveluri istorice, dar băncile au ajuns astăzi să își ”tokenizeze” activele reale, pentru a putea fi tranzacționate prin intermediul tehnologiei blockchain.

Instituțiile de reglementare bancară arată însă, cel puțin în acest moment, reținere în a aproba astfel de inovații.

”Tokenizare a activelor din lumea reală”

Criptomonedele au fost concepute inițial ca o alternativă la sistemul bancar tradițional în timpul crizei financiare din 2008-2009, dar au început a fi adoptate de multe bănci și instituții financiare de pe Wall Street.

Aceste instituții nu numai că se angajează în activități cu criptomonede, cum ar fi ETF-urile Bitcoin, dar încep să adopte și tehnologia blockchain care stă la baza acestora.

Procesul cunoscut sub numele de "tokenizare a activelor din lumea reală" implică reprezentarea activelor reale, cum ar fi obligațiunile, acțiunile, obiectele de artă sau chiar actele de proprietate în clădiri de birouri, sub formă de jetoane digitale pe un blockchain.

Deținerea acestor jetoane echivalează cu proprietatea asupra activului și poate fi transferată aproape instantaneu prin mutarea jetonului dintr-un portofel digital în altul.

Acest proces poate elimina întârzierile de decontare care apar din cauza compensării tranzacțiilor, a înregistrării lor în mai multe sisteme de evidență și a utilizării a numeroși intermediari.

Prin plasarea informațiilor contractuale, cum ar fi termenii de proprietate și condițiile de transfer pe un blockchain, activele pot fi cumpărate și vândute pe bucăți și tranzacționate în afara orelor de piață, scrie Bloomberg.

Riscuri majore

Autoritățile de reglementare bancară din SUA nu au aprobat momentan astfel de inovații și-au exprimat îngrijorarea că decontarea instantanee ar putea accentua crizele bancare.

Acest lucru se datorează posibilității clienților de a utiliza token-uri programabile pentru a retrage automat fonduri de la bănci în perioade de criză.

În ciuda acestor îngrijorări, autoritățile de reglementare din alte părți ale lumii sunt mai deschise față de aceste inovații, în condițiile în care tokenizarea ar putea elimina mulți intermediari din fluxul financiar.

Investiții semnificative

Între timp, multe bănci dezvoltă sau și-au dezvoltat propriile blockchain-uri private, care vor trebui să comunice între ele dacă instituțiile financiare vor să gestioneze tranzacții interbancare substanțiale.

Configurarea exactă a unui proiect de tokenizare este crucială, existând o singură înregistrare pentru fiecare activ, care dă deținătorului dreptul de proprietate.

Prin urmare, dacă un token este transferat la o adresă greșită sau este furat, acesta poate fi pierdut pentru totdeauna dacă este utilizat un blockchain public.

Având în vedere investițiile semnificative, este probabil o chestiune de când, nu dacă, se va întâmpla acest lucru, scrie sursa citată.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Quarterly Report - Editia 4

Se redeschide un combinat siderurgic, închis după Revoluție: ”Va crea peste 600 de locuri de muncă noi” FOTO
Se redeschide un combinat siderurgic, închis după Revoluție: ”Va crea peste 600 de locuri de muncă noi” FOTO
Preluat anul acesta de cunoscutul constructor de drumuri și autostrăzi Dorinel Umbrărescu, combinatul de la Oțelul Roșu va da din nou de lucru la peste 600 de localnici. Prezent la fața...
Frenezia inteligenței artificiale are în centru o companie care a crescut fulminant în ultimii ani. Cine este liderul revoluției AI
Frenezia inteligenței artificiale are în centru o companie care a crescut fulminant în ultimii ani. Cine este liderul revoluției AI
Marile companii internaționale, în frunte cu giganții tehnologici Microsoft, Google și Facebook anunță noi și noi investiții, pentru a oferi noi servicii care să includă AI. În...
#economie , #economie politica