BCE ia o măsură fără precedent: Sancționează mai multe bănci europene cu privire la riscurile climatice!

Joi, 30 Mai 2024, ora 14:12
1222 citiri
BCE ia o măsură fără precedent: Sancționează mai multe bănci europene cu privire la riscurile climatice!

Banca Centrală Europeană - BCE urmează să facă pasul fără precedent de a impune amenzi mai multor creditori europeni pentru eșecul prelungit de a evalua impactul schimbărilor climatice asupra activității lor.

Impunerea de amenzi în problema riscurilor climatice marchează însă un pas neobișnuit de dur în forțarea băncilor să respecte punctele de vedere ale BCE cu privire la modul în care ar trebui să gestioneze riscurile climatice.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a primit deja numeroase critici legate de faptul că își depășește mandatul prin impunerea agendei verzi ca una din principalele preocupări ale instituției pe care o conduce.

Penalități usturătoare

Până la patru bănci din Uniunea Europeană se confruntă cu sancțiuni din partea BCE, după nerespectarea termenelor stabilite pentru evaluarea expunerii lor la riscurile climatice, anunță Bloomberg, citând surse care au dorit să își păstreze anonimatul.

Sumele nu sunt încă definitive și ar putea fi în mare măsură simbolice. O purtătoare de cuvânt a BCE, care supraveghează direct peste 100 de bănci, a refuzat să comenteze.

Amenzile cresc în fiecare zi și se pot ridica până la 5% din venitul mediu zilnic al unui creditor. Pentru o bancă cu venituri anuale de 10 miliarde de euro, de exemplu, amenzile ar putea atrage penalități zilnice de până la 1,4 milioane de euro în cel mai dur scenariu, deși sancțiunile efective impuse pot fi mult mai mici.

Băncile selectate pentru amenzi acumulează penalități zilnice atât timp cât deficiențele persistă, au arătat sursele citate. Pot fi luați în considerare însă factori de atenuare, ceea ce înseamnă că unele amenzi ar putea fi reduse sau chiar anulate.

BCE a avertizat în mod repetat că băncile europene nu fac suficient pentru a se pregăti cu privire la efectele șocurilor meteorologice extreme asupra valorii activelor sau în privința riscului asociat clienților cu amprente mari de carbon, care pot să iasă din afaceri.

Trebuie amintit că activitatea de reglementare a BCE nu prevede în mod oficial gestionarea riscurilor climatice, stabilitatea prețurilor fiind principalul obiectiv, alături de siguranța sistemului financiar-bancar.

Dezavantaj competitiv pentru băncile europene

Reglementările europene impun băncilor să evalueze dacă sunt – sau vor fi – expuse la riscuri semnificative și dacă reflectă acest lucru în rezervele lor de capital.

BCE insistă că băncile trebuie să înțeleagă toți factorii relevanți ai riscului climatic și de mediu și modul în care acestea sunt afectate, având în vedere expunerile lor.

Rigoarea cu care BCE împinge băncile să-și gestioneze riscul climatic este în contrast cu politica adoptată de Rezerva Federală, președintele Jerome Powell afirmând că FED are ”responsabilități restrânse, dar importante, în ceea ce privește riscurile financiare legate de climă”.

Băncile din Uniunea Europeană au avertizat deja că schisma din mediile de reglementare riscă să le pună într-un dezavantaj competitiv față de instituțiile similare din Statele Unite.

Articol realizat în colaborare cu Risco.ro

Declin puternic pentru economia și corporațiile europene, în ultimii 20 de ani! Viitorul nu oferă motive de optimism
Declin puternic pentru economia și corporațiile europene, în ultimii 20 de ani! Viitorul nu oferă motive de optimism
Economia europeană a pierdut puternic teren în competiția cu celelalte mari puteri economice ale lumii, în ultimii 20 de ani. Nu doar PIB-ul realizat de țările europene s-a redus drastic,...
Tinerii români par a-și dori programe de învățare bazate pe practică și mai puțin pe teorie seacă
Tinerii români par a-și dori programe de învățare bazate pe practică și mai puțin pe teorie seacă
Aproape trei sferturi dintre tinerii români (72%) îşi doresc programe de învăţare bazate pe exemple practice, exerciţii şi scenarii reale de viaţă, în timp ce 95% au identificat deja...
#economie , #economie politica
  1. Comisia Europeană încearcă să repare greșelile trecutului pentru agricultori. La ce pot spera fermierii români din partea UE în 2025
  2. Încă patru zile de restricții pentru mașinile de mare tonaj. De ce se tem drumarii
  3. Lupta continuă! Google blochează accesul la YouTube Premium pentru utilizatorii care folosesc VPN-uri pentru tarife mai mici
  4. Mega-parcul fotovoltaic inaugurat în România: Are panouri care se mișcă după soare și care pot asigura energie pentru 70.000 de locuințe pe an
  5. Criză majoră pe piața locurilor de muncă la stat. Procentul infim de tineri care aleg să fie bugetari și problemele care îi îndepărtează de sistem
  6. ”Doriți bacon la înghețată?”. Experiențele bizare alea clienților cu inteligența artificială de la Mc Donald's VIDEO
  7. Țara din NATO care cheltuie cel mai puțin din PIB pe apărare. Și România se situează sub media recomandată
  8. Declin puternic pentru economia și corporațiile europene, în ultimii 20 de ani! Viitorul nu oferă motive de optimism
  9. Un nou mod de a urmări știrile! Yahoo News lansează o aplicație inovatoare, alimentată de inteligența artificială
  10. Ce efecte are campania de returnare a ambalajelor: În 6 luni s-au colectat 29.000 de tone de materiale reciclabile