Adevarata problema a bugetului pe 2017: Majorarea arbitrara a pensiilor

Luni, 12 Iunie 2017, ora 21:34
12540 citiri
Adevarata problema a bugetului pe 2017: Majorarea arbitrara a pensiilor
Foto: Ziare.com

In raportul la Legea bugetului pe 2017, votata in Parlament, nu se amintea nimic despre majorari de salarii pentru bugetari de la mijlocul anului 2017. In schimb, majorarile angajate pentru personalul din administratia publica, sanatate si educatie par a se regasi deja in practica, daca ar fi sa ne luam dupa recentul comunicat al INS.

Pensionarii asteapta, pe buna dreptate, cresterea veniturilor de la mijlocul anului cu un 9% (de la 917,50 lei punctual la 1.000 de lei, probabil pentru ca era o suma rotunda si dadea bine in campania electorala) complet arbitrar si in afara majorarii legale amplificate (nu se stie de ce tot prin rotunjire, dar spre in sus), de la 4,31% la 5% cu data de 1 ianuarie 2017.

De fapt, aceasta este adevarata problema a bugetului general consolidat pe 2017. Sau pe 2018, sau pe 2019 si tot asa.

Potrivit datelor Casei Nationale de Pensii Publice, in luna aprilie erau in plata 4.672.795 pensionari de asigurari sociale de stat care au beneficiat de suma de 4.585.755.643 lei, adica, intamplator aproximativ 1 miliard de euro pe luna. Cam aceasta este factura pentru bugetul public ale carui cheltuieli se duc in proportie de o treime pe pensii si doar mai putin de un sfert (deocamdata) pe salarii.

Daca se aplica orientativ regula de trei simpla pentru sporul de bani oferiti de la mijlocul anului pensionarilor, se obtine suma de circa 412,3 milioane de lei lunar, necesara pentru a urca pensia medie de la 981 lei la 1.069 lei.

Adica putin peste cei 1.065 lei cat reprezinta salariul minim pe economie (pentru care sa produca minim cei 1.783 lei legali costul pentru angajator din care rezulta valoarea mediatizata public si fictiva in practica de 1.450 lei). 1.065 de lei bani "in mana" la fel de neti ca si cei 1.069 de lei pentru pensionarii scutiti (de un impozit care trebuia sa fie pe venit si nu pe sursa lui) pana la 2.000 de lei.

Citeste mai multe despre Cel logic, cel politic, cel contabil - 3 raspunsuri la adevarata problema a bugetului: majorarea arbitrara a pensiilor, pe Curs de guvernare.

De asemenea, mai poti citi si:

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...