Alocatiile copiilor se dubleaza. Scandal in Parlament, Dragnea a venit cu alt amendament ca sa modifice ce s-a votat deja

Joi, 14 Februarie 2019, ora 21:05
64789 citiri
Alocatiile copiilor se dubleaza. Scandal in Parlament, Dragnea a venit cu alt amendament ca sa modifice ce s-a votat deja
Foto: Arhiva Ziare.com

Alocatiile copiilor se vor dubla, de la 84 de lei la 150 de lei, dupa ce parlamentarii au votat, joi, un amendament PNL in acest sens la Legea bugetului de stat.

Totodata, alocatiile pentru copiii de pana la 2 ani se majoreaza de la 200 la 300 de lei. Masura ar urma sa intre in vigoare de la 1 martie. Au fost 123 de voturi pentru si 119 impotriva la amendamentul initiat de liberalul Robert Sighiartau.

"Amendandamentul PNL sustinut de familiile din Romania, de peste 4,5 milioane de copii, a trecut. Le multumesc tuturor celor care au votat pentru. Este victoria societatii romanesti care a pus presiune pe parlamentarii guvernarii care nu au ascultat unii dintre ei de ordinele lui Dragnea. Nu este majorarea nici a lui Dragnea, nici a PSD.

Este amendamentul PNL si victoria romanilor. Amendamentul prevede cresterea alocatiilor de la 84 de lei la 150 de lei pentru copiii care au varsta de 2 si 18 ani, iar pentru copiii care au varsta de o luna si doi ani vor primi de la 200 de lei la 300 de lei alocatie majorata", a declarat Sighiartau.

Desi au existat si parlamentari ai Puterii care au aprobat amendamentul (18 voturi UDMR, 3 PSD, 3 ALDE, un vot de la minoritati), vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian a cerut reluarea votului invocand motive tehnice. A fost luata o pauza de consultari, dar votul pe acest amendament nu s-a reluat.

Potrivit PNL, impactul bugetar va fi de 2,13 miliarde de lei, iar ca sursa de finantare liberalii indica excedentul asigurarilor sociale.

UPDATE 20:58 Liviu Dragnea a depus un amendament la Legea bugetului, care a si fost adoptat, pentru a modifica amendamentul PNL prin care se majoreaza alocatiile copiilor. Mai exact, amendamentul liderului PSD a modificat sursa de finantare, Dragnea sustinand ca banii pentru alocatii nu pot fi luati din excedentul asigurarilor sociale.

Astfel, potrivit amendamentului depus de Dragnea, dupa ce Legea bugetului va intra in vigoare, Guvernul trebuie sa dea o ordonanta de urgenta pentru a se majora alocatiile copiilor, iar sursa de finantare o constituie majorarea deficitului de stat.

"In plen se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativa. Pentru a face ca amendamentul in legatura cu majorarea sumei pentru asistenta sociala sa fie aplicabil, acest amendament demagogic ce nu poate fi pus in practica, din simplul motiv ca sursa de finantare indicata e excedentul bugetului asigurarilor sociale de stat, am depus un nou amendament.

Oricine are minime cunostinte stie ca sumele acestea nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat, iar alocatiile asta reprezinta. In consecinta, amendamentul ramane acelasi, dar sursa de finantare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel deficitul bugetului general devine 2,76% din PIB.

Dupa ce bugetul intra in vigoare, Guvernul trebuie sa dea o ordonanta de urgenta pentru a modifica legea alocatiilor de stat pentru a se putea intr-adevar mari alocatiile", a explicat Dragnea.

UPDATE 21:05 In replica, deputatul liberal Robert Sighiartau i-a spus lui Liviu Dragnea ca ar fi putut taia din pensiile speciale pentru a mari alocatiile copiilor.

"Taiati din pensiile speciale si puteti da copiilor alocatii. Pentru pensii speciale aveti bani, pentru clientela PSD aveti bani, pentru cele 27 de ministere si peste 150 de secretari de stat aveti bani, pentru amante, nepotisme. Distrugeti tara. Dati-va demisia!", a spus Sighiartau.

Victorie a opozitiei in Parlament!

"PNL a reusit sa DUBLEZE ALOCATIILE PENTRU TOTI COPIII!!!

Am castigat astazi o lupta importanta pentru viitorul lor!

Majoritatea PSD-ALDE s-a subrezit si am reusit sa obtinem un vot pozitiv pentru amendamentul PNL, datorita caruia copiii intre 0-2 ani vor primi 300 de lei lunar, iar cei intre 2-18 ani, 150 de lei", a scris Robert Sighiartau pe Facebook, dupa ce amendamentul sau a fost votat.

"Victorie a opozitiei in Parlament!

A trecut la vot un amendament PNL de marire a alocatiei de stat pentru copii la 150lei/luna. 2.13 miliarde de lei impact bugetar.

PSD-istii vor sa reia votul.

Edit - au facut pauza, au discutat, nu au mai reluat votul. Deocamdata ramane asa", a scris pe Facebook si deputatul USR Ionut Mosteanu.

Bugetul va fi votat vineri in Parlament

Plenul reunit al Parlamentului a reluat, joi, dezbaterile la proiectul bugetului de stat pe 2019. Votul final urmeaza sa fie dat vineri.

Prima runda de dezbateri, desfasurata miercuri, n-a fost lipsita de evenimente. Opozitia a criticat vehement bugetul, acuzand, printre altele, ca datele pe care a fost fundamentat nu sunt corecte, este construit pe o frauda, prognoza de crestere economica este nerealista.

In replica, ministrul de Finante Eugen Teodorovici i-a atacat dur, in discursul sau, pe cei care au criticat proiectul de buget.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#alocatii dublate buget , #buget