Andreea Paul Vass: Excedentul bugetar reprezinta diminuarea datoriilor

Luni, 28 Februarie 2011, ora 21:31
1615 citiri
Andreea Paul Vass: Excedentul bugetar reprezinta diminuarea datoriilor
Foto: ArhivaFoto.ro

Bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 819 milioane de lei, in prima luna din acest an, fata de un excedent de numai 15 milioane de lei, in perioada similara din 2010.

Potrivit consilierului premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, acest excedent reprezinta o diminuare a datoriilor.

"Excedent bugetar, la nivelul lunii ianuarie 2011, inseamna o diminuare a datoriilor cu care traieste acum Romania, nicidecum o realocare de bani inspre un capitol sau altul", a precizat Andreea Paul Vass, pentru Ziare.com.

"Noi suntem expusi in anul 2011 nu doar la provocarea data de relansarea economica si la faptele clare anticoruptie, ci suntem obligati si la un efort major de a diminua deficitul bugetar de la 6,5 procente din PIB in anul 2010 la aproximativ 4,4 procente din PIB in anul 2011, efort ce va trebui continuat pana la sub 3 la suta din PIB in anul 2012", a completat consilierul prim-ministrului.

Excedentul bugetar a avut la baza un surplus pe partea de incasari cu 0,5 miliarde de lei si o scadere a cheltuielilor cu 0,3 miliarde de lei, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, potrivit Ministerului Finantelor.

Astfel, veniturile incasate au fost de 14,6 miliarde de lei, cu 3,6 la suta mai mari fata de anul precedent, datorita cresterii incasarilor din taxa pe valoarea adaugata cu 28,3 la suta si a veniturilor nefiscale cu 22,5 la suta.

Consilierul premierului Boc se asteapta ca si in lunile urmatoare sa se inregistreze excedent bugetar.

"Suntem optimisti pentru ca semnele de relansare economica sunt reale, palpabile. Acest efort este dublat si de actiunile in zona diminuarii evaziunii fiscale si de unde, intr-adevar, ne asteptam la venituri colectate la buget superioare, nu doar din evaziunea fiscala, ci si din diminuarea muncii la negru", a spus Paul Vass.

In schimb, consilierul premierului nu a dorit sa faca estimari cu privire la cresterea veniturilor la bugetul de stat, in lunile urmatoare, insa a precizat ca exista "vointa politica ferma" pentru ca cei implicati in colectare sa aiba rezultatele asteptate.

De altfel, recent, premierul Emil Boc a declarat Romania va iesi din recesiune, in mod oficial, la sfarsitul lunii martie, si nu va mai exista pericolul intrarii in colaps.

"Am fost impreuna cand ne-a fost cel mai greu, acum avem sansa sa dam Romaniei cresterea economica si sunt convins ca impreuna vom culege si roadele acestor decizii", a comentat Boc.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#excedent bugetar ianuarie, #Andreea Paul Vass buget , #buget