Ziare.com

Andreea Paul Vass: Excedentul bugetar reprezinta diminuarea datoriilor

de Teodora Bodeanu
Luni, 28 Februarie 2011, ora 21:31

   

Andreea Paul Vass: Excedentul bugetar reprezinta diminuarea datoriilor
Bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 819 milioane de lei, in prima luna din acest an, fata de un excedent de numai 15 milioane de lei, in perioada similara din 2010.

Potrivit consilierului premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, acest excedent reprezinta o diminuare a datoriilor.

"Excedent bugetar, la nivelul lunii ianuarie 2011, inseamna o diminuare a datoriilor cu care traieste acum Romania, nicidecum o realocare de bani inspre un capitol sau altul", a precizat Andreea Paul Vass, pentru Ziare.com.

"Noi suntem expusi in anul 2011 nu doar la provocarea data de relansarea economica si la faptele clare anticoruptie, ci suntem obligati si la un efort major de a diminua deficitul bugetar de la 6,5 procente din PIB in anul 2010 la aproximativ 4,4 procente din PIB in anul 2011, efort ce va trebui continuat pana la sub 3 la suta din PIB in anul 2012", a completat consilierul prim-ministrului.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Excedentul bugetar a avut la baza un surplus pe partea de incasari cu 0,5 miliarde de lei si o scadere a cheltuielilor cu 0,3 miliarde de lei, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, potrivit Ministerului Finantelor.

Astfel, veniturile incasate au fost de 14,6 miliarde de lei, cu 3,6 la suta mai mari fata de anul precedent, datorita cresterii incasarilor din taxa pe valoarea adaugata cu 28,3 la suta si a veniturilor nefiscale cu 22,5 la suta.

Consilierul premierului Boc se asteapta ca si in lunile urmatoare sa se inregistreze excedent bugetar.

"Suntem optimisti pentru ca semnele de relansare economica sunt reale, palpabile. Acest efort este dublat si de actiunile in zona diminuarii evaziunii fiscale si de unde, intr-adevar, ne asteptam la venituri colectate la buget superioare, nu doar din evaziunea fiscala, ci si din diminuarea muncii la negru", a spus Paul Vass.

In schimb, consilierul premierului nu a dorit sa faca estimari cu privire la cresterea veniturilor la bugetul de stat, in lunile urmatoare, insa a precizat ca exista "vointa politica ferma" pentru ca cei implicati in colectare sa aiba rezultatele asteptate.

De altfel, recent, premierul Emil Boc a declarat Romania va iesi din recesiune, in mod oficial, la sfarsitul lunii martie, si nu va mai exista pericolul intrarii in colaps.

"Am fost impreuna cand ne-a fost cel mai greu, acum avem sansa sa dam Romaniei cresterea economica si sunt convins ca impreuna vom culege si roadele acestor decizii", a comentat Boc.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 952 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dupa numai o luna, excedentul nu are nici o relevanta!

Trebuie continuat, altfel, totul s-a fumat!

 

Alocarea resurselor

Aceste resurse obtinute cu mari sacrificii ar trebui alocate dezvoltarii firmelor IMM , in special prin ajutorul de minimis , care ar putea creste de la 200.000 Euro , la 500.000 Euro .

 

Exact

Presupunand ca acest excedent ar exista in cele din urma si ar fi real, el nu ar trebui folosit la plata datoriilor externe pentru ca singura modalitate de obtinere a acestui excedent au fost taierile draconice efectuate cu pretul suferintei poporului Roman. Ce nai.ba, avem parte doar de conducatori cret.ini care nu stiu sa plateasca datoria externa decat prin spolierea si suferinta poporului acestuia si nu prin obtinerea unui surplus obtinut din crestere economica. Asa a procedat Ceausescu si la fel procedeaza si asazisii democrati de azi. Macar Ceausescu a platit cu viata decizia sa dar astia de azi continua sa ne sfideze si sa pozeze in salvatorii neamului. Dupa parerea mea, surplusul ar trebui alocat de exemplu la constructia de autostrazi sau la alte investitii facute cu cap si care sa asigure o crestere economica reala si durabila.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor