Ziare.com

Asociatia Oraselor ii cere lui Dancila sa revizuiasca rectificarea bugetara sau sa-si asume public un "faliment previzibil"

Joi, 08 August 2019, ora 15:37

   

Asociatia Oraselor ii cere lui Dancila sa revizuiasca rectificarea bugetara sau sa-si asume public un "faliment previzibil"
Asociatia Oraselor din Romania (AOR) ii cere prim-ministrului Viorica Dancila sa intervina pentru revizuirea proiectului de ordonanta privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 sau sa "isi asume public falimentul previzibil" spre care se indreapta orasele.

Conform unui comunicat al AOR, primarii de orase, reuniti in sedinta Consiliului Director al asociatiei, si-au exprimat "indignarea fata de inconsecventa promisiunilor asumate" de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, care "arata lipsa de intelegere fata de situatia dezastruoasa a bugetelor" pentru mai mult de jumatate dintre orase.

"Avand in vedere aceasta situatie de criza a bugetelor majoritatii oraselor, generata de scaderile veniturilor si, mai ales, de cresterile semnificative ale cheltuielilor, situatie care nu poate fi redresata nicidecum de masurile propuse prin proiectul de ordonanta privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, prezentat pe site-ul Ministerului de Finante, intr-un glas disperat, primarii de orase solicita prim-ministrului Romaniei sa isi asume public falimentul previzibil spre care se indreapta unitatile administrativ-teritoriale cu statut de oras sau sa intervina energic pentru revizuirea proiectului de ordonanta prezentat de MFP", a precizat AOR.

Asociatia cere sustinere si pentru o serie de masuri:

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

- sa nu fie diminuate sumele alocate prin legea bugetului de stat pe 2019 sau prin masurile utilizate la rectificare pentru nicio unitate administrativ-teritoriala, principiul fiind acordarea unor sume in plus, care sa fie publicate in anexa la ordonanta privind rectificarea, cu mentionarea acestor sume atribuite pentru fiecare comuna, oras, municipiu si judet;

- alocarea la rectificare a sumelor care au reprezentat venituri realizate anul trecut, luate in calcul, dar care nu se vor mai realiza in anul 2019, acestea reprezentand un total de 282 milioane la nivelul tuturor UAT-urilor:

- alocarea pentru orase a unor sume defalcate din TVA cu limita minima, pentru asigurarea functionarii unitatilor administrativ-teritoriale, inclusiv pentru sustinerea organizarii si functionarii institutiilor si serviciilor publice (licee, spitale, crese, servicii de evidenta informatizata a persoanei, institutii de asistenta sociala, politie locala, parchet si judecatorie, agentie de ocupare a fortei de munca, administratie financiara si trezorerie s.a.) . In acest sens, AOR reaminteste ca a propus, inca de la negocierile din februarie, suma de 1.400 lei/locuitor/an;

- alocarea catre toate unitatile administrativ-teritoriale a sumelor nerepartizate, reprezentand diferenta dintre nivelul de 60% si cel de 41,75% din cotele din impozitul pe venit estimat a fi incasat la bugetul de stat pe anul 2019, pentru lunile ianuarie, februarie si martie.

- repartizarea de sume catre unitatile administrativ-teritoriale, comune, orase si municipii, prin hotarare a Guvernului, in baza solicitarilor depuse de acestea, cu prioritate pentru finantarea cheltuielilor sectiunii de functionare a bugetelor locale, in urmatoarea ordine: cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav, indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap; bunuri si servicii pentru intretinerea unitatilor de invatamant si pentru cele aferente sistemului de protectie a copilului si centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor; alte naturi de cheltuieli urgente necesare in anul 2019.

AOR mentioneaza ca "dialogul este singura solutie rezonabila pentru rezolvarea rapida si pe cale de parteneriat" a problemelor legate de rectificarea legii bugetului de stat.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1653 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O tara ajunsa neguvernabila din cauza unor Sudisti alesi

de o sleahta de inapoiati manelisti.

Hai sa luam......

 

Au ajuns pe marginea prapstiei..acum ajung sa se bata intre ei

si daca pierde guvernarea toti care au avut putere de decizie de la dragnea, dancila in jos dati in judecata si din averile personale sa se acopere pagubele...si de e sub 1 %..Tudose a fost singurul care si-a dat seama de ce carnagiu e in ministere si la ce se va ajunge..e posibil pe 10 August guvernul sa pice...ca nu mai au alta varianta..dar ei trebuie sa plateasca !

Tudose

Cand a fost propus nu il cunosteam. Dar dupa fata m-au trecut 2 ganduri, ori va fi un premier servil cam cum a fost dancila pe vremea lui dragnea ori va fi al naibii si incapatanat, cum sa adeverit.

Asociatia Oraselor si a primariilor sa puna OSUL la munca, spre a

dezvolta economic, industial si agricol localitatile si zona administrata - in loc ca la 30 de ani dupa Revolutie sa se vaite ca Centrul nu le da bani pentru dezvoltare!
Nu exista pe lume o indolenta si o iresponsabilitate economica si sociala mai mare, decit aceea a conducerilor oraselor si zonelor in care saracia s-a "dezvoltat multilateral" in locul progresului economic si social, iar depopularea masiva a devenit raspunsul la aceasta situatie!
Cum ar putea Centrul sa cunoasca, evalueze si propuna investitorilor straini sau nationali, sa investeasca pentru crearea de noi locuri de munca si sustinere impozitara in locul edililor dezintersati de economia locala?
2. Lenea administratuiva si stagnarea economica nu au culoare politica, iar de trei decenii ele sint modul de abordare a functiilor politice de catre alesii Romaniei!A venit vremea, ca proiectele economice locale, judetene de dezvoltare sa ia locul lamentarilor primarilor si administratiilor locale, asa cum se face pretutindeni in lume, pentru eradicarea saraciei si emigratiei care face din Romanhia o tara de lasat celor care nu administreaza decit cu gura, desi sint in astfel de functii de conducere...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor