Avertisment socant: UE ar putea intra in incapacitate de plata

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:54
3744 citiri
Avertisment socant: UE ar putea intra in incapacitate de plata
Foto: Arhiva

La scurt timp dupa ce Statele Unite au reusit sa evite intrarea in incapacitate de plata, problemele s-a mutat mai aproape de noi. Astfel, Comisia Europeana are nevoie de fonduri suplimentare, pentru a nu ramane fara bani in urmatoarea luna, dupa cum a avertizat presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

In timpul inaugurarii celei de-a doua sedinte plenare din octombrie, organizata luni, el a precizat ca a primit un apel de la presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, care i-a comunicat ca institutia pe care o conduce ar putea intra in incapacitate de plata la jumatatea lui noiembrie.

Singura solutie vazuta de liderul CE este suplimentarea bugetului cu 2,7 miliarde de euro pentru 2013, informeaza BBC.

Schulz a precizat ca a cerut pentru marti o reuniune de urgenta a comisiei de bugete, pentru a examina fondul problemei, afirmand ca, in cazul in care Consiliul (care reprezinta cele 28 de state membre ale UE) va adresa o cerere, un vot va putea fi organizat joi.

Copresedintele Verzilor din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit, a criticat insa demersul executivului comunitar.

"Nu o sa imi spuneti ca vineri dupa-amiaza a descoperit Comisia Europeana ca nu mai sunt bani. Cineva isi bate joc in aceasta poveste", a spus el.

La randul sau, seful grupului Partidului Popular European Joseph Daul s-a aratat critic fata de cererea Comisiei, informeaza AFP.

Statele membre si Parlamentul European se afla intr-o confruntare pe tema bugetului UE pentru exercitiul financiar 2014-2020. Europarlamentarii au conditionat aprobarea definitiva a acestui buget multianual de deblocarea de catre tarile membre a unei sume suplimentare de 3,9 miliarde de euro pentru incheierea conturilor din 2013.

Unul din punctele de dezacord este o anvelopa financiara de 400,5 milioane de euro, suma destinata Germaniei, Austriei si Cehiei pentru acoperirea pagubelor provocate de inundatiile din mai si din iunie, precum si Romaniei, pentru pagubele suferite in urma incendiilor de padure din vara lui 2012.

Germania si alte tari doresc ca acesti bani sa fie inclusi in cei 3,9 miliarde de euro, dar Parlamentul European nu este de acord si cere ca cele 400 de milioane de euro sa provina din noile alocari bugetare.

Ca urmare a divergentelor dintre statele membre si Parlamentul European, votul asupra bugetului multianual al Uniunii, prevazut pentru aceasta saptamana, a fost amanat pentru noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#UE incapacitate plata, #faliment UE, #Comisia Europeana plati, #suplimentare buget UE , #buget