Basescu insista: Trimit bugetul inapoi in Parlament, daca Ponta nu renunta la cresterea accizei la carburanti (Video)

Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 19:35
2414 citiri
Basescu insista: Trimit bugetul inapoi in Parlament, daca Ponta nu renunta la cresterea accizei la carburanti (Video)
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu a amenintat ca va trimite bugetul pe 2014 inapoi in Parlament, daca Guvernul condus de Victor Ponta nu va renunta la acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litru la carburanti.

"O spun in mod categoric, daca nu se renunta la cresterea accizei, voi trimite inapoi bugetul de stat in Parlament, iar apoi il voi ataca si la CCR", a spus presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa, precizand ca este vorba de un "avertisment".

"As vrea sa intelegem crestere de acciza de 7 eurocenti. Costul nu va creste numai cu 7 eurocenti. La acestia se adauga TVA de 24%. Mai mult decat atat, guvernul a stabilit sa modifice modul de calcul a accizelor, utilizand nu cursul de schimb de la 1 octombrie 2013, cand era un curs mai bun, ci s-a dus in 2012, contrar reglementarilor europene si utilizeaza o rata de schimb de 4,52 in loc de 4,45. Rezulta o crestere de 53,4 bani pe litru la benzina", a apreciat seful statului.

Basescu: E inadmisibil sa pui accize pe combustibil sa faci rost de bani de campanie pentru baroni

Basecu sustine ca masura ar reprezenta o contributie importanta la buget, insa efectele sunt foarte rele pentru economie si in buzunarele fiecaruia. Ele vor afecta major intreprinderile, dar si marile companii de transport, mai sustine Basescu, care avertizeaza ca s-ar putea in aceste zone sa fie foarte multe falimente din cauza cresterii pretului la combustibil.

Potrivit presedintelui, inflatia va ajunge anul viitor la 3,5%-3,6%.

"Cred ca vom avea o crestere de inflatie de cel putin 3,5, adaugata pe inflatia anuntata de Banca Nationala", a mai spus Basescu.

Aceste declaratii sunt o reiterare a celor facute de seful statului miercuri, cand a aratat ca va trimite inapoi in Parlament proiectul de buget, daca nu se va renunta la cresterea accizei la benzina si daca vor mentine alocarile in cazul programelor care pot fi finantate cu fonduri europene.

Ulterior, in replica, premierul Victor Ponta a mentionat ca exista riscul major de intrerupere a Acordurilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala in cazul nepromulgarii legii bugetului pe 2014 de catre seful statului.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Basescu retrimite buget Parlament, #Basescu buget Parlament, #Basescu acciza carburant Basescu acciza benzina , #buget