Ziare.com

BCR: Bugetul pe 2013 este unul pro crestere economica

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 15:25

   

BCR: Bugetul pe 2013 este unul pro crestere economica
Bugetul de stat pe 2013 este unul pro crestere economica, iar politicile publice vor sustine consumul gospodariilor populatiei, a declarat, joi, Eugen Sinca, analist sef al BCR, cu prilejul prezentarii raportului "Romania in 2013".

Potrivit raportului BCR, planurile guvernamentale de dezvoltare a infrastructurii rutiere sunt dependente de o imbunatatire rapida a absorbtiei de fonduri structurale si de coeziune si totodata de dezvoltarea de parteneriate public-privat pentru construirea de autostrazi peste Muntii Carpati.

Marile proiecte de infrastructura din agricultura, precum Canalul Siret-Baragan, ar trebui precedate de adoptarea unei legi care sa stimuleze consolidarea micilor proprietati agricole in exploatatii medii si mari.

"Cresterea productivitatii din agricultura si orientarea mai buna spre pietele de consum vor intari pozitia financiara a fermierilor romani si le va permite acestora sa suporte costurile de irigare. Guvernul poate analiza diverse variante pentru comasarea terenurilor agricole, cum ar fi subventionarea cheltuielilor administrative efectuate de agricultorii saraci in momentul vanzarii terenurilor", se spune in raport.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Conform modelului BCR, PIB-ul potential a scazut la 1,6% in prezent, de la 4,8% in 2004. Aproape 90% din acest declin poate fi atribuit comprimarii investitiilor pana in 2010.

"Avand in vedere ca o majorare semnificativa a investitiilor, fie publice, fie private, nu este scenariul nostru de baza iar ocuparea fortei de munca nu va ajuta prea mult cresterea economica din viitor, credem ca numai o imbunatatire a productivitatii totale a factorilor poate ridica PIB-ul potential spre 3-4% dupa 2015.

O diversificare a motoarelor de crestere economica si o imbunatatire a competitivitatii vor contribui la cresterea rezistentei economiei romanesti in fata unor socuri externe. Sectoare economice precum agricultura, transportul si turismul care au atras putine investitii straine directe in trecut au un potential insemnat de imbunatatire a productivitatii. Privatizarea ramane o optiune serioasa in transport in 2013", se arata in raportul "Romania in 2013".
Sursa: rNews

Articol citit de 1810 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bugetul pe 2013 este unul pro crestere economica? chiar asa sa fie?

crestere economica cu alocarea a 6% din PIB? Eu am trait vremuri mai bune, cand se aloca 33%, poate unii isi aduc aminte...

 

Conteaza mult ce faci cu banii

Nu doar cat de mult cheltuiesti. In prezent investitiile nu sunt numai de la buget. Mai sunt fonduri europene si investitii private asa ca ar trebui sa ajungem pe la 12-15 % din PIB.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor