Buget 2012: Educatia, Cultura si Justitia primesc mai putini bani

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 21:26
1925 citiri
Buget 2012: Educatia, Cultura si Justitia primesc mai putini bani

Potrivit bugetului pentru anul 2012, ministere precum Educatia, Cultura ori Sanatatea vor avea fonduri micsorate, in timp ce Presedintia si serviciile vor avea alocati mai multi bani.

Andreea Paul Vass a explicat vineri seara, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv, ca cei mai multi bani se vor duce spre Ministerul Muncii, Agricultura si Transporturi.

Ministerul Educatiei, a precizat Andreea Paul Vass, va primi 8,7 miliarde lei, desi legea prevede 6% din PIB, adica o suma de trei ori mai mare. "Cu regret spun ca statul nu a indeplinit niciodata acest prag pentru ca nu s-a putut", a justificat consilierul lui Emil Boc.

Potrivit Mediafax, bugetul pentru anul vitor prevede ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa primeasca, de la 60,9 milioane lei, 62,7 milioane lei, Curtea Constitutionala 13,9 milioane lei (de la 12,4 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe va avea 646,2 milioane lei ((de la 540,6 milioane lei), iar Ministerul Finantelor 3 miliarde lei (de la 2,8 miliarde lei).

De asemenea, Ministerul Apararii Nationale va trece, de la 5 miliarde lei la 5,1 miliarde lei, Ministerul Mediului va primi, de la 2,2 miliarde lei la 2,9 miliarde lei in 2012, Ministerul Transporturilor va avea 14,7 miliarde lei (de la 14,2 miliarde lei).

Totodata, Guvernul va aloca pentru Ministerul Sanatatii, in anul viitor, 5,4 miliarde lei, de la 4,8 miliarde de lei. Ministerul Comunicatiilor va primi,de la 214,9 milioane lei, 266,4 milioane lei, Ministerul Public 597,3 milioane lei, de la 572,8 milioane lei, Agentia Nationala de Integritate 42,9 milioane lei ((de la 13,7 milioane lei).

Ministerului Economiei ii vor reveni, de la 1,6 miliarde lei, 1,67 miliarde lei, iar

Consiliul Superior al Magistraturii va primi, de la 71,7 milioane lei la 79,1 milioane lei.

Majorari se vor inregistra si ;a Administratia Prezidentiala, care va primi, de la 28,8 milioane lei executie preliminata in acest an la 29,6 milioane lei anul viitor.

Unde se inregistreaza reduceri la buget

Pe de alta parte, reduceri se vor inregistra, anul viitor, la bugetul Senatului (de la 90,7 milioane lei la 85,3 milioane lei), la Camera Deputatilor (de la 210 milioane lei la 209,7 milioane lei), la Academia Romana (de la 396,4 milioane lei la 354,2 milioane lei), la Secretariatul General al Guvernului (de la 964,8 milioane lei la 712,3 milioane lei) si la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (de la 3,4 miliarde lei la 3,1 miliarde lei).

Totodata, scaderi ale bugetului vor inregistra si Ministerul Justitiei (de la 2,2 miliarde lei la 2,1 miliarde lei), Ministerul Administratiei si Internelor (de la 9,5 miliarde lei la 7,8 miliarde lei), Ministerul Muncii (de la 33,2 miliarde lei la 31,9 miliarde lei), Ministerul Agriculturii (de la 15,9 miliarde lei la 14,9 miliarde lei), Ministerul Educatiei (de la 8,9 miliarde lei la 8,7 miliarde lei), Ministerul Culturii (de la 795,8 milioane lei la 600 milioane lei), Autoritatea Electorala Permanenta (de la 21,4 milioane lei la 15,3 milioane lei)si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (de la 45,5 milioane lei la 20,7 milioane lei).

"Este un buget facut sub presiune, sub presiunea cresterii economicii in anul care vine, sub presiunea datoriei suverane a statelor europene, care ne afecteaza si pe noi", a spus Andreea Paul Vass.

Aceasa a explicat vineri ca bugetul Administratiei Prezidentiale nu este marit, pentru anul 2012, din cauza cheltuielilor de functionare, ci a investitiei in Muzeul de la Cotroceni.

"In cazul Administratiei Prezidentiale, este vorba de continuarea unui proces investitional la Muzeul de la Cotroceni, care tine de bugetul Administratiei Prezidentiale, dar nicidecum in sensul indicat de rauvoitorii care incearca sa incarce abuziv un buget al institutiei Prezidentiale. Lucrurile stau in felul urmator: Muzeul Cotroceni isi continua investitia in anul care vine", a justificat Vass.

D.R.

Citeste si:
Nicolae Ciucă, contestat de fostul purtător de cuvând al PNL: ”Este o soluţie militară de guvernare, pe care Klaus Iohannis şi-a dorit-o de foarte mult timp”
Nicolae Ciucă, contestat de fostul purtător de cuvând al PNL: ”Este o soluţie militară de guvernare, pe care Klaus Iohannis şi-a dorit-o de foarte mult timp”
Fostul purtător de cuvânt al PNL, deputatul Ionel Dancă, a explicat în seara zilei de joi, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciuca pentru funcţia de prim-ministru ”nu are nicio...
Nicolae Ciucă va avea discuții, vineri, cu liderii UDMR. Cseke Attila: "Noi ne vom strădui în continuare să fim un factor de stabilitate"
Nicolae Ciucă va avea discuții, vineri, cu liderii UDMR. Cseke Attila: "Noi ne vom strădui în continuare să fim un factor de stabilitate"
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat joi, 21 octombrie, că premierul desemnat, Nicolae Ciucă, va avea vineri o întâlnire cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. "A...
Sursa: Ziare.com